Egy kis ízelítő a cseh italok, ételek, a cseh konyha világából:
A cseh konyháról általában megoszlanak a vélemények. Van aki egyhangúnak tartja, és van aki imádja. Az alábbiakban és későbbi cikkeinkben szeretnénk bemutatni a cseh konyha "jóságát", változatosságát, az egyedi összetevőit és ételeit. A cseh konyha a magyarhoz hasonlóan meglehetősen kalóriadús. Ez főként a hagyományosan renelkezésre álló alapanyagaiból és a megtermelhető növényekből adódik. Ez utóbbiakat nagyban meghatározza az ország klímája. A szárazföldi, hűvösebb éghajlaton nem teremnek meg a speciális mediterrán zöldségek, ezért jelentős mennyiségben használnak gabonákat (obilí), hüvelyeseket (luštěniny), burgonyát (brambory) – és mindezek mellett természetesen húsokat (maso).
A cseh ételekre a különböző közép-európai konyhák is hatással voltak, különösen a német és az osztrák konyha, ami a földrajzi közelségből valamint a közös történelmi múltból eredeztethető. Ezek fő jellemzői a húsok és húskészítmények, köretként a káposzta és a krumpli. Összehasonlítva más közép-európai konyhákkal, a cseh azoktól általában kalóriadúsabb, de az utóbbi években jelentős átalakuláson ment keresztül, és ezzel egészségesebbé vált a mindennapok gyakorlatában is.
Az alapanyagok tekintetében a legfontosabb a HÚS! Használnak sertéshúst (maso vepřové), marhahúst (hovězí), baromfihúst (drůbeží, kuře), kacsát (kachna), nyúlhúst (králičí), és szarvas (zvěřina), ill. vadhúsokat. Arányalag gyakran esznek halat (ryb), túlnyomórészt édesvízi halakat. Ez főleg a ponty (kapr), a pisztráng (pstruh), a sügér (candát) vagy az angolna (úhoř). Az éttermi kínálatban gyakran szerepel a pangasius, ami ki tudja milyen fajhoz tartozó tengeri halat takar.
Csehországban igen népszerűek a gombaételek és maga a gombászkodás is. Az éghajlati viszonyok és a sok erdő terület miatt a különböző gombafélék (houby) bőségesen teremnek. Különösen eső után az erdők szélén sűrűn parkoló autók jelzik, hogy az emberek éppen kosaraikat szedik teli gombával. Ez nem csupán kellemes szabadidős tevékenység, de a konyhapénz spórolásában is segít.
Specialitásai közé tartoznak a szószok (omáčky) és a knédli (knedlíky). A szószok rendszerint tejszínt, vajat és lisztet tartalmaznak. A knédliknek sok fajtája van, kenyér (houskové), krumpli (bramborové), hússal töltött (uzeninou), és ne feledkezzünk meg a finom gyümölcsös knédliről (ovocné knedlíky).
A cseh konyhában vannak még nagyon kedvelt, és különleges levesek (polévky) és édes cukrászsütemények (sladké pečivo) is.
Nagyon finomak és igényesek a hidegen kapható ételeik is. A csemegeüzletből (lahůdek) megemlíthetjük a különböző szendvicseket (chlebíčky), a különféle salátákat (saláty), érett sajtokat (zrající sýry), mint az Olmützi Kvargli (Olomoucké tvarůžky) vagy más Sörsajt illetve megtalálhatjuk a prágai sonkát is (pražskou šunku) és sok más finom felvágottat, mint például a debrecínska pečeně, amely természetesen Debrecenről kapta a nevét. Ja, és ne feledkezzünk meg a kiváló minőségű péksüteményekről sem, amelyek legyenek a legegyszerűbbek...mégis mennyei az ízük. Kicsit túlzás, de mi ezért is szeretünk Csehországba menni és enni. Ebben sokkal jobban igyekezhetnének a mi péksüti „gyártóink” is!
A cseh konyhához nagyon illik a sör (pivo), amely igazán híres, főzése és lelkes fogyasztása sok évszázados, sőt évezredes hagyományon alapul. A csehek nemzeti itala. A kis tradicionális sörfőzdéktől a multinacionális gyártókig széles a sörfőzők repertoárja. Sok önálló blog témáját kitenné ezek részletes bemutatása, majd egyszer próbálkozunk vele mi is...
A sör mellett különösen Dél-Morávia vidékén elterjedtek a borszőlők, amelyek terméseiből olyan borokat készítenek, amelyek a nemzetközi versenyeken is jól szerepelnek. Főleg a fehér borok (bílá vína) viszik a prímet, de a vörös borok (červená vína) között is találkozhatunk finom italokkal. Mikulov borospincéiben még pezsgőt is gyártanak
Ha már az alkoholnál tartunk...nem hagyhatjuk ki a Karlovy Vary-ban gyártott keserédes likőrt, a Becherovkát sem. Ezt a gyógynövényekből készülő italt az 1800-as évek elején Josef Becher egy angol recept alapján kezdte el értékesíteni a patikájában. Azóta az itala igazán nagy karriert futott be. Persze a gyógyhatás eléréshez nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztani!
Ez után a bevezetésnek szánt rövid összefoglaló után számíthatnak tőlünk további érdekességekre és konkrét receptekre is. Azzal a nem titkolt céllal tesszük ezt, hogy közelebb hozzuk a cseh konyhát a magyar emberekhez, és bemutassunk néhány hagyományos cseh ételt, amelyet itthon is elkészíthetnek.
A gasztronómia témakörben írt eddigi cikkeink:
- Protivíni hátszín krumlovi knédlivel, egy dél-cseh finomság
- Nyári ízek a télben – Pácolt sült cukkini cseh recept alapján
- Borozzunk Csehországban!
- 10 egyszerű cseh recept: I. Kapří hranolky – Ponty chips vagy ropogós
- Baromfizúza gombócokkal
- Sós aprósütemény olomouci kvargliból!
- Egy pohárka cseh whiskyt? De még mennyire!
- Az új lošticei kvargli múzeum képekben
- Pástétomok, ahogy a csehek szeretik I.
- Milyen cseh élelmiszert vegyünk? - avagy a cseh védjegyekről dióhéjban
- Tradicionális krumpli saláta rántott hallal – Ünnepi eledel
- Vendéglátó kisokos Csehországot járók számára IV. - Étlap és étel magyarázat – Főételek I., avagy klasszikus cseh fogások
- Óda a párek v rohlíkuhoz!
- Szegény lovag lekvárral (Chudí rytíři s povidly)
- Nivás pomazánka böjtre, böjt előttre és böjt utánra
- Frenštátské škračky – egy igazán fogunkra való regionális fogás
- Narancsos és chilis-narancsos karamell csokoládéval
- Fenséges krumlovi karamell Vašektől
- Gasztrofesztivál České Budějovicén
- Vendéglátó kisokos Csehországot járók számára III. - Étlap és étel magyarázat – Levesek 2.
- Vendéglátó kisokos Csehországot járók számára III. - Étlap és étel magyarázat – Levesek 1.
- Vendéglátó kisokos Csehországot járók számára II. - Étlap és étel magyarázat - Előételek
- Vendéglátó kisokos Csehországot járók számára I. - Vendéglátóhely típusok
- Egy kis kóstoló a Hradec Králové környéki tradicionális ételekből
- Tradicionális böjti ételek - Praženka leves és kelesztett sós, mákos perec
- Krumplis lángos savanyú káposztával a Vnuk család konyhájából
- Štramberki fülek, avagy a becsület és a győzelem süteménye
- Itt az őszi gombaszezon – gasztronómiai kalandozás a cseh konyhában I. - II. rész
- Itt az őszi gombaszezon – gasztronómiai kalandozás a cseh konyhában III. - tökös-gombás leves és gombás rétes savanyú káposztával
- Pizza cseh módra...a biztonsági öveket kérjük bekapcsolni...
- Španělský ptáček avagy hogy kerül egy „spanyol madár” a csehek asztalára?
- Nincs esküvő kalács nélkül! – Morva esküvői kalácskák (Svatební koláčky)
- Főzzünk sörrel - Sörös marha knédlivel
- Staročeský Jáhelník, azaz egy könnyű gyümölcsös köles lepény
- Kvarglit vegyenek, kvarglit egyenek!
- Kvargli sztori, avagy a lošticei (olomouci) büdös sajt története
- A Becherovka története I. – Kezdetek - A Becherovka története II. - Napjainkig
- Pacalleves – azaz a kimondhatatlan nevű Dršťková polévka
- Sumplat, azaz krumplis lepény Dél-Csehországból
- Főzzünk magunknak knédlit!
- Knédli, knédli, knédli! - Bevezetés a cseh „gombóc” világába
- Vimperki ostyacső, bécsi kávé, forró csoki, magyar szóval
- Pivovarský řízek - Sörös vagy sörgyári szelet
- Oláh savanyú leves, azaz kóstoljuk meg a morva Valašská kyselice-t!
- Kulináris meglepetések Csehországban avagy rendelj és lepődj meg!
- Húsvéti Mazanec - Velikonoční mazanec
- A cseh konyha egy prágai magyar szemével
- A csodálatos és közkedvelt Chod kalács (chodský koláč)
- Főzzünk gyertyát! - Svičkova na smetaně, azaz tejszínes marhabélszín, zöldség mártással
- Karácsony a cseh asztalokon - Bohém ünnepi ínyencségek
- Az édes-mézes Medovník torta
- Főúr kérem, tormás ponty rendel! Avagy halat a Halászbástyából.
- Hermelin, ahogyan mi készítjük
- Gulyás cseh módra
- Együnk olcsón finomat! - Cseh gombaleves
- Áfonyás finomság
- Süssünk - főzzünk Morva Verebet!
- Koffeinfüggők figyelem - Kávé és egyéb koffein helyzet Csehországban!