Ha
hiszik, ha nem, a Spanyol madár a neve ellenére egy igazi cseh étel
specialitás, és ráadásul még a madarakhoz sincs semmi köze! De
akkor mi ez valójában? A cikk végén közzétett recept
hitelessége érdekében mi is elkészítettük saját spanyol
madarainkat a boszorkány konyhánkban, és a finom siker után csak
javasolni tudjuk, hogy bátran tegyék ezt Önök is!
A mi saját madarunk |
A
titokzatosságához hozzátartozik még, hogy ez a főétel nem a
modern idők találmánya, hanem névadó elődjét egészen II.
Rudolf német-római császár udvarából eredeztetik, ahol a
császár spanyol édesanyja Habsburg Mária otthonról hozott
szakácsai tették az uralkodók asztalára ezt a finom fogást.
Szóval innét a spanyol elnevezése ennek a bőségesen megtöltött
göngyölt húsnak, amelyből a hústűként használt kiálló
fadarabok mutattak úgy, mintha egy madár felfele kandikáló lábai
lennének.
Madárka knédlivel |
Mindez
még anno a 16. században történt. Az étel összetevői az idők
során változtak, a jelenleg használatban levő recept valamikor az
1950-es évek catering világában alakult ki. Magdaléna Dobromila
Rettigová az egyik legelismertebb cseh „gasztronómus” - akinek
hamarosan egy egész cikket szentelünk majd -, a spanyol madarat
káposzta levéllel töltötte, és az eredetileg használt borjúhús
helyett sertés húst használt. De találunk még a madarunk
történetében vajjal, szardellával és hagymával töltött
változatokat is.
Ennyi
történet mesélés után következzen receptünk, amelynek
elkészítéséhez időt, türelmet és ügyességet kívánunk, de
higgyék el, hogy megéri azt a kis fáradtságot amivel a madaraink
elkészítése jár.
Spanyol
madár azaz Španělský
ptáček
Hozzávalók
4 személyre:
8
szelet marhahús
1
nagy hagyma
4
evőkanál zsír
só,
őrölt bors
Töltelék:
8
szelet bacon
2
db enyhén paprikás kolbász vagy virsli
4
db savanyú uborka
2
db tojás
8
evőkanál mustár
Mártás:
2-3
evőkanál felkockázott savanyú uborka
1 liter viz
1 db főtt tojás
1 húsleves kocka
2-3 evőkanál liszt
só ,őrölt bors
1 liter viz
1 db főtt tojás
1 húsleves kocka
2-3 evőkanál liszt
só ,őrölt bors
A
marhahús szeleteket vékonyra klopfoljuk ki, de vigyázzunk, hogy ne
lyukasszuk ki őket. Fektessük egymás mellé a hússzeleteket és
sóval borssal szórjuk meg mindkét oldalukat. A sós vízben
megfőzött és megtisztított tojásokat hosszában negyedeljük
fel, szintén hosszában vágjuk félbe a savanyú uborkákat és a
virsliket is. Ha a virsli hosszú lenne, akkor a hús méretére
szabhatjuk, de vigyázzunk, hogy valamivel rövidebb legyen mint maga
a hússzelet. Ezt követően a hússzeleteket kenjük be a mustárral,
fektessünk rájuk a bacon szeleteket és helyezzük rá mindegyikre
a negyed tojást, a félbe vágott virslit és a fél savanyú
uborkát. Ügyeljünk arra, hogy elég szorosan kerüljenek egymás
mellé a tölteléket képző darabok, mert bele kell, hogy férjenek
a hússzeletbe.
Ezt
követi a legnehezebb műveletünk, a húsok összegöngyölése.
Szorosan tekerjük fel a hússzeleteket és kössük át a
tekercseket egy madzaggal. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak
kiálló részek, mert ez az esztétikai élményt kicsit rontaná,
bár azt ízét szerencsére nem. Használhatunk a madzag helyett
hústűket is, ez is működőképes megoldás lehet.
Most
következik a főzési fázis. A hagymát hámozzuk meg és vágjuk
finomra. A zsiradékot melegítsük fel és süssük benne a hagymát
aranybarnára. Tegyük bele a madarakat és minden oldalukat süssük
át nagyobb lángon. Erre azért van szükség, hogy a párolás
során ne száradjanak ki nagyon a madaraink. Ezt követően öntsük
fel a kicsit megpirított húsokat meleg vízzel úgy, hogy maximum a
húsok feléig érjen a pároló lé. Fedő alatt kb. 2 órán
keresztül pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen alatta
megfelelő mennyiségű víz. Időnként fordítsuk meg a húsokat,
hogy mindkét oldaluk egyenletesen puhuljon.
A
harmadik művelet a mártás elkészítése. A főtt tojást, a
savanyú uborkát kockázzuk fel. Kevés olajon készítsünk rántást
a lisztből, majd öntsük fel a vízzel és tegyük bele a leves
kockát, a főtt tojást és az uborkát. Eleinte kicsit híg lesz a
mártásunk, de fedő nélkül főzve be fog sűrűsödni és nagyon
finom lesz, mivel sem a főtt tojás, sem az uborka nem fő szét
benne. A mártáshoz tálaláskor érdemes hozzáönteni a hús levét
is, ez a sűrűbb pároló lé adja meg a mártásnak az igazi ízét.
Tálaláskor
a madarakat szabadítsuk ki a madzag fogságából és vágjuk félbe
őket, így feltárul belső szépségük is. Tálalhatjuk a
fogásunkat knédlivel (mi burgonyás knédlivel ettük, de egy picit
finomabb hozzá a kenyér knédli) vagy kik-ki ízlése szerint
rizzsel vagy tésztával.
ez finom
VálaszTörlésÉn most készítem imádom és remélem finom lesz!!!!
VálaszTörlés