Hasznos infók Csehországról

A Cseh Köztársaság lobogója (Veres Kata felvétele)
Területe: 78867 km2 - a 116. legnagyobb területű ország a Földön.
Határainak hossza: 1989 km ( Ausztria 362 km, Németország 815 km, Lengyelország 615 km, Szlovákia 197 km)
Éghajlata: hűvösebb és csapadékosabb mint Magyarországé.
Legmagasabb pontja: Sněžka (1602 m)
Legalacsonyabb pontja: Elba-folyó (115m)
Lakosságszám: 10, 2 millió fő (2011-es becslés) - a 82. legnépesebb ország a Földön. 
Népességnövekedési ráta: -0,12% - azaz fogyó lakosság
Népcsoportok: 90,4% cseh, 3,7% morva, 1,9% szlovák, 4% egyéb
Nyelv: 95% cseh, 2% szlovák, 3% egyéb. (2001)
Vallás: 26,8% római katolikus, 2,1% protestáns, 3,3% egyéb (2001)
Korszerkezet: 0-14 év (13,5%), 15-64 év (70,2%), 65 fölött (16,3%)
Születéskor várható élettartam: 77,2 év - 63-ik a világon.
Városi népesség aránya: 74%
Csehország közigazgatási beosztása:13 kerület (kraj), és a főváros Prága. A kerületek járásokra (okres) oszlanak. 

Cseh kerületek (zárójelben a járások száma):  Prágai (26), České Budějovice-i (15), Plzeň-i (13), Karlove Vary-i (9), Ústí nad Labem-i (13), Liberec-i (11), Hradec Králové-i (14), Pardubice-i (12), Jihlava-i (13), Brno-i (18), Olomouci (12), Zlín-i (11), Ostrava-i (11).


Hasznos tippek - elsősorban kezdő Csehországot látogatók számára:

Jó tanácsok egy pár mondatban:
  1. Mindenek előtt fogadd el, Csehország, nem csak Prága! Ugyan Budapesthez hasonlóan (de nem olyan drasztikus mértékben) az ország legnépesebb, leghangsúlyosabb központja, és telis-tele van csodálatos értékekkel, de hidd el a cseh vidéket járva hasonló, és merőben más jellegű gyönyörűségekre bukkanhatsz! Ha Prágába is tervezed az utadat, akkor is szánj időt az oda vagy/és visszavezető úton a vidék, a természeti, kulturális értékek megtekintésére.
  2. Kerüljük a main-stream turizmust! Számos, elsősorban Prágában járt emberke panaszolta, hogy szép-szép a város, de az étel, a sör nagyon drága volt, és még a mogyorót is felszámolták! Aztán kiderült, hogy ők csak a pesti Váci utca cseh megfelelőjén jártak, és ott próbáltak vendéglátóipari szerencsét, józan ésszel előre is megjósolható eredménnyel. Vonjuk le a tanulságot! Barangolásaink során lehetőleg ne, vagy ne csak a fő "turista útvonalakat" kövessük!  A valódi rejtett értékek, az olcsóbb, és igazi cseh hangulatot árasztó vendéglők, sörözők gyakran csupán egy utca saroknyira vannak!
  3. Étel rendelés "bármilyen eszközzel"! A legtöbb vidéki étteremben kizárólag cseh nyelvű étlapot adnak, Mivel a cseh vidéken még kevesen beszélnek angolul, németül, vagy más idegen nyelven így az étel rendelése már önmagában felér egy kalanddal. Jobb esetben a névből legalább az kiderül hogy miféle lehet pl: Biftek z pravé svíčkové se zelenými fazolkami a slaninou - azaz valamilyen bifsztek. Máskor azonban még ez sem segít rajtunk pl: Hovězí myslivecká směs. Ilyenkor nincs más hátra, mint a szótár szorgalmas használata, a kézzel-lábbal történő megértetés, esetleg a szomszéd asztalnál felszolgált ételre való mutatás! Minden eszközt vessünk be, mert különben igen nagy meglepetés érhet minket! Az é(t)e(l)ünk múlik rajta! :)
  4. Készítsünk útitervet! Csehország, a megszámlálhatatlan természeti, építészeti, és egyéb látnivalóival valósággal elárasztja a látogatót. A "felkészületlen" idegen csak ide-oda kapkodva próbál ebből-abból ízelítőhöz jutni, és versengve igyekszik minél több helyet meglátogatni, eseményt befogadni. Kastélyok-kúriák-hegyek-tavak-barlangok-múzeumok-sörözők-koncertek-fesztiválok és más program hegyek....reménytelen feladat. Csak otthon döbbenünk rá, hogy persze a legfőbb nevezetességek megtekintésére már nem is maradt erőnk, időnk, pénzünk. A „látvány” sokkot elkerülendő, készítsünk előzetesen útitervet, amelyhez a jelen blog Források oldalán felsorolt útikönyvek, és egyéb információ források, valamint kiemelten a www.mapy.cz térkép alapú szolgáltatás nyújthat segítséget. A „mapy-n” a hagyományos térkép, a speciális turisztikai térkép, és a műholdfotók, továbbá régi katonai felmérési térképek böngészése mellett, jelentős fénykép állományt és megfelelő térképi nagyítással a az adott települések szálláshelyeiről, vendéglátóhelyeiről, szolgáltatásokról, és pl. az útlezárásokról is kaphatunk pontos információt, linket. Érdemes böngészni!
  5. Hónapokkal előre foglaljunk szállást! A cseh belföldi turizmus igen népszerű, így hiába van igen sok szálláshely egy-egy területen, a jobb minőségűek a nyári idényben hamar elkelnek. Bizony aki az utolsó pillanatban akar szállást találni az rosszabb minőségű, vagy túl drága esetleg az adott céltól távol eső szállást talál. A megfelelő szálláshely kiválasztásában ugyancsak a már említett mapy nyújthat nagy segítséget!