Várak - kastélyok - templomok

Csehország bővelkedik varázslatos építészeti értékekben. Az alábbi oldalon igyekszem megismertetni az olvasót a cseh várakkal, kastélyokkal, kúriákkal, templomokkal stb.

Bechyně-i várkastély
Helye: Dél-Csehország, Jihočeský kerület, Tábor-tól 20 km-re (D-DNY)
Leírás: 1268-ban II. Přemysl Otokár cseh király által alapított várkastély, később a Rožmberk (Rosenberg), majd a Paar család birtoka. Jelenleg magántulajdonban áll. 
Ugrás a bejegyzésre

Bouzov-i vár

Helye: Közép-Morvaország, Olomoucký kerület, Olomouctól 30 km-re (ÉNY)
Leírás: Eredetileg a XIII. században alapított, majd a Német Lovagrend által átalakított romantikus - neo-gótikus várkastély. Csehország egyik legimpozánsabb vára. Számos film helyszíne.
Ugrás a bejegyzésre

Josefov - Jaroměř

Helye:  Észak-Csehország,  Královéhradecký kerület, Hradec Kralové-től 20 km-re (ÉK) 
Leírás: II. zsef császár által 60 millió darab téglából építtetett erődrendszer. 45 km hosszú alagút, kazamaták. 
Ugrás a bejegyzésre


Leány-kő vára (Dívci Kámen)

Helye: Dél-Csehország, Jihočeský kerület, České Budějovice-től 20 km-re (D-DNY) 
Leírás:A Rožmberk (Rosenberg) család által 1349-ben építtetett vár romjai a Moldva parti sziklacsúcson. 
Ugrás a bejegyzése Náchod-i várkastély

Helye:  Észak-Csehország,  Královéhradecký kerület, Hradec Kralové-től 40 km-re (ÉK) 
Leírás: A XIII. században épített, később barokk stílusban átalakított kastély a Náchod városa feletti dombon.
Ugrás a bejegyzésre

Náměšť nad Oslavou-i várkastély, és templom
Helye: Nyugat-Morvaország, Vysočina kerület, Brno-tól 40 km-re (NY)
Leírás: Eredetileg a XIII. században emelt, majd a Žerotín család által a XVI. században átalakított reneszánsz várkastély. Az egyik legnagyobb cseh szőnyeggyűjtemény. A városban látható az 1639-ben épített Keresztelő Szent János-templom. 
Ugrás a bejegyzésre 
 


Végezetül egy kis érdekesség:

Ha az emberfia Csehországot járja lépten-nyomon elcsodálkozik azon, hogy mennyi kastély, vár, várrom, különleges szépségű templom várja az idelátogatót. Egy nyugodalmasabb téli estén úrrá lett rajtam a bogaras, fél-tudományos kíváncsiság. Elgondolkodtam azon hogy van-e valamilyen területi eloszlása a jelentősebb építészeti csodáknak, azaz a cseh vidéken (kivéve természetesen Prágát) hol találhatunk nagyobb számban ilyen értékeket. Előkaptam a Freytag & Berndt kartográfiai cég által kiadott Cseh Köztársaság térképet, ami a kategóriájában az egyik legjobb és ez alapján egy kisebb felmérést készítettem.

Az egyes térképi beosztásokon (pl. D4, vagy E6)  belül megszámoltam, hogy hány vár-kastély-kolostor került együttesen jelölésre, és ebből egy virtuális térképet készítettem a darabszám szerinti színezéssel. Az alábbi eredményre jutottam:

Cseh várak-kastélyok-kolostorok sűrűség eloszlása

A határmenti O számértékeket jelző világoskék szín általában abból adódik, hogy az adott térkép beosztásban csak kicsiny csehországi terület található. A legmagasabb értékeket szinte természetesen Prága környékén, valamint a nagyobb városok környékén kaphatjuk, valamint csak kissé meglepő módon Lednice - Valtice település pár környékén. Egyáltalán nincs semmi emlék feltüntetve a Zatec - Louny - Slany közötti jelentősebb területen. Ugyancsak kevés műemléket tüntettek fel a térkép készítői Hlinsko - Policka - Svitavy körüli területen a cseh és morva földek határában. No de nem akarok hű de komoly elemzést készíteni egy áltudományos vizsgálatból. Ha tetszik az illusztráció tippeljék meg hogy megy téglalap rejti Kutna Horá-t, Krumlovot, vagy éppen Olomouc-ot. :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése