Lešná festői kastélya - Látogatás a Zlíni Állatkertben 2.

A Zlíni Állatkertet bemutató cikkünkben jeleztük: egyik legfőbb nevezetességet, a szépséges Lešná kastélyát épp csak, hogy megemlítjük, hiszen bemutatása sokkal nagyobb figyelmet, egy önálló cikket érdemel. Maga a kastély, ahogyan arról már írtunk az állatkerten belül, annak főbejáratához közel található. A kastély Csehországi viszonylatban kifejezetten fiatalnak mondható, hiszen birtokosai, az osztrák Seilern grófi család a XIX. század végén építtetett át egy korábbi egyszerű kastélyépületet. 

Lešná kastélya

A Seilernék, kivált Josef Franz Seilern-Aspang jelentős szerepet játszott Morvaország, mint az Osztrák Császárság, később Osztrák-Magyar Monarchia tartományának irányításában, így a család jelentős vagyonra is szert tett. De mit ér a hatalom, ha nincs hozzá egy csicsás kastély, gondolhatta grófi család, majd egy a korábbinál jóval komfortosabb és impozánsabb nemesi lakhely kialakítása mellett határoztak. Az építkezés 1887 és 1894 között zajlott J. Mick és V. Siedka tervei alapján, és a végeredmény igen látványosra sikeredett.



A kastély belső lépcsője
A Seilern család egészen a II. Világháború végéig itt a Fácánkerttel (mai állatkert) körülölelt kastélyban élt, majd az ingatlanuk és ingóságaik hátrahagyása mellett kitelepítésre kerültek. A kastély berendezéseit nem hordták szét és nem is nagyon tünedezett el belőlük így ma is épségben megcsodálható a múlt század eleji hangulatot tükröző kastélybelső.

 
Csodás faragott bútorok
Franz Josef Seilern és felesége Sarolta

A kastély számos tulajdonosa, köztük Franz Josef Seilern felesége, Sarolta is a könyvek gyűjtésének hódolt, mely munka során gazdag könyvtárat sikerült alapítaniuk.


A kastély kápolna és az egyik lakosztály
A kastélyt vezetett túra keretében lehet megtekinteni, melynek során végigjárhatjuk a különböző funkciójú szobákat, termeket (köztük a biliárd szalont, melyek egy részét faborítású falak és mennyezet határolja. A csodás korabeli bútorok egy része a közeli Lukov várából származik. De minden további szöveg helyett következzen még pár kép, melyek csak érzékeltetni tudják a kastély valódi szépségét.

Biliárdterem
Porcelángyűjtemény

Ritkaságok
A családi ebédlő

A felmenők
A modern kád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése