Hermelin, ahogyan mi készítjük

Gasztro sorozatunk következő tagjaként, Caffreys nevű vendég blogírónk, a korábbi, csehországi vízi turizmusról (Ahoj Vodácký!) szóló bejegyzés szerzőjének írása következik. Aki járt már Csehországban vagy akár magyarországi cseh sörözőben az minden bizonnyal találkozott már a pácolt hermelinnel, ami természetesen nem a kis menyétféle ragadozó, hanem jóféle camembert típusú sajt. Sokan, sokféleképpen készítik már hazánkban, házilag ezt az „alap” sörkorcsolyát, és mi sem szeretnénk lemaradni arról hogy olvasóinknak receptet adjunk a finomság otthoni elkészítésére. Ahogyan azt már korábban is tettük, azért egy kicsit belekotnyeleskedtünk a szövegbe, a vendégblog írónk türelmét próbára téve. Lássuk tehát a hermelint, ahogyan mi készítjük:

Az egyik meghatározó étel élményünk Csehországban a sokak által már jól ismert Nakládaný hermelín volt. Nekem már volt vele tapasztalatom, természetesen pozitív (mi más is lehet...), de kicsit tartottam attól, hogy feleségem hogyan fogja fogadni, amikor tavaly ősszel Prágában bemutattam őket egymásnak. Nem szó szerint, de ezt mondta: „hú ez nagyon jó, csináljunk otthon mi is ilyet”. Így hazatérésünk után az interneten rákerestem a hermelin receptjére, a két első találat megfelelőnek tűnt, és ezek alapján mi is elkészítettük itthon a saját hermelinünket.
Rajtra készen

Az edény amiben pácolni szoktuk a sajtot, egy téglatest alakú fedeles műanyag doboz, amibe 4 darab kör alakú (itthon) hagyományos, 125 grammos camembert (nálunk sajnos nemigen lehet igazi hermelinhez jutni, de a magyar camembert-el is kiváló)  fér, ehhez kicsit több mint egy liter olajat kell felhasználni, hogy teljesen ellepje a sajtokat. A korábbi hermelinekhez képest idén ősszel innovációt jelent, hogy más alakú, úgy nevezett szendvics camembert-eket használok, amelyek öt grammal kisebbek (120 gramm), viszont ezek is téglatest alakúak, és ezekből 8 darab fér a dobozba, így jobban kitöltik a teret és kevesebb olaj kell hozzá. Sajnos nem jöttünk rá, hogy Csehországban milyen olajat használnak a hermelinhez, tapasztalatunk szerint ők a napraforgó olajnál lágyabb, folyósabb, nem túl markáns ízű olajban pácolnak. Nálunk a kukorica olaj lett az amit a megtisztelő szerepet kapta és a pác alapját képezheti.

Egy kis bors, egy kis babér
Hagyma alul
Ezután a bevezető után következzen maga a recept: Vegyünk 4- vagy 8 darab camembert sajtot, egy-két nagy fej hagymát (lehet vörös és lila is), ízlés szerint 4-5 gerezd fokhagymát, 10-15-20 szem fekete borsot, 3-4 babérlevelet, pirospaprikát és bazsalikomot és kb. 1 liter olajat.

A sajtoknak megágyazok a dobozban egy réteg hagymával, a borsszemekkel és a babérral. A sajtokat félbevágom, megszórom pirospaprikával és bazsalikommal, egy réteg hagymát rakok bele és rárakom a felső részt, a sajtok közeit megtöltöm még hagymával (és ízlés szerint fokhagymával). Miután ezzel végeztem, az edényt felöntöm az olajjal, úgy hogy ellepjen minden sajtot. 
Paprika + bazsalikom
Hagyma felül
Ez fontos (!), mivel az olajból kilógó részek elindulhatnak egy rossz fajta érés felé, elrontva az egész ételt. A dobozt a spájz szekrény alsó polcára helyezem, a benti hőmérséklettől függően 2-3-5 napra, majd jó étvággyal elfogyasztjuk. Rozsos kenyérrel és egy korsó sörrel az igazi. (Kiváló az több sörrel is, nem csak eggyel!)

A megmaradt, hihetetlen ízű és színű olajat mi leszűrjük, és egy újabb hermelinhez, vagy sütéshez, főzéshez használjuk.
Olajban fuldokló hermelinek...semmi vész...hamarosan kimenekítjük őket!
Baráti társaságban is nagy sikert aratott a recept, természetesen érkeztek egyedi igények is a következő alkalomra, így készült hermelin úgy, hogy a sajton belül nem volt hagyma, és olyan is amiben extra kolbászkarikák voltak. Ebből is látszik, hogy mint minden ételnek, csak az ízlés és a kísérletező kedv szab határt.

Jó étvágyat kívánunk!

9 megjegyzés:

  1. Mi a repceolajra tippelünk, az éttermekben legalábbis tuti azt használják a sütéshez.

    és a kisebb méretű kerek Tihany camembert gyártója cseh, asszem ugyanaz csinálja, mint a Král Syru hermelínt

    VálaszTörlés
  2. Bakos István vagyok. Már évtizede gyártom mind magam,mind barátaim részére a hermelint. Még Prágában vettem egy konyhafelszerelési üzletben egy hengeralakú üvegedényt, ami kifejezetten a hermelin érleléséhez készült.
    Ha nincs eredeti cseh sajtom, akkor az Aldiban kapható, lilába csomagolt, fokhagymás camembert veszek.A sajtot középen két korongra vágom és a vágott felületeket - mint egy zsíroskenyeret - megkenem fokhagymakrémmel, teszek rá és szétkenek rajta egy kis csípős Piros Aranyat vagy Erős Pistát. Tapasztalataim szerint jobb a Piros Arany.
    Teszek rá két babérlevelt, néhány karika lilahagymát, 1-2 gerezd lapokra vágott fokhagymát és összetapasztom őket. Az üveg aljára lilahagymát, babért, fekete, szemesborsot és jó sok lapokra vágott fokhagymát szórok. Erre teszem rá az összeillesztett sajtot. A sajtra ugyanazt teszem mint az üveg aljára.Újabb sajt, újra s fűszerek.
    Az üveg olyan méretű, hogy a sajtok nem érnek hozzá a falához, így az ott keletkezett résbe, kb.1 cm - hosszú pepperoni paprikákat dugok (3-4 db.)lila hagymát, szeletelt fokhagyma gerezdeket, babért, szemesborsot teszek. Végül 1 db erős paprikát leveszek a füzérről és kiszedem belőle a magokat és bele az üvegbe. Szinűltig töltöm az üveget
    fokhagymás kukoricaolajjal és lezárom. Természetesen légmentesen zárható az üveg. Minimum egy hétig, de inkább kettőig a hűtőszekrény alsó polcán érlelem.
    A brnoi Tescoban vásárolt köményes kenyérrel, ha nincs akkot a legsőtétebb itthoni rozskenyérrel eszem.
    Akik ettek már belőle eküsznek arra, hogy jobb mint az eredeti.
    Sokan mondják . . .
    Dobrou chut!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piros Arany??? Erős Pista??? Ne már!

      Törlés
    2. Jó nagy igénytelenség ahogy csinálod. Esetleg Vegetát nem teszel bele?

      Törlés
  3. Én is ketté szoktam vágni a sajtokat, házi erős paprika krémmel kenem, teszek közé vékony fokhagyma szeleteket, egy körszelet lila vagy édes fehér hagymát és még megszórom durvára őrölt színes borssal is. Az üvegbe teszek én is a fűszereken kívül ecetes csilipaprikákat, amiket félig bevágok, hogy jobban keveredjenek az ízek. Az üveg közepébe még bedugok egy szál rozmaringot is a kertből és sok édes hagymát is szeletelek bele, mert azt mindenki szereti. Jó minőségű olajjal felöntöm, lezárom a csatos üveget és minimum egy hét a kamrában, aztán jöhet az ulti parti!

    VálaszTörlés
  4. http://www.harry.hu/privat/Hermelin/index.html

    VálaszTörlés
  5. Én a pécsi cseh étteremben ettem előételként,elképesztően finom volt.
    Most megcsináltam én is.Bent van a hűtőben.
    Remélem ugyanolyan,vagy jobb lesz.
    Majd beszámolok.

    VálaszTörlés
  6. Mi általában felkockázzuk a sajtot, mert úgy jobban átjárják a fűszerek

    VálaszTörlés
  7. Amióta elolvastam idén márciustól --így készítem a Hermelint --Bakos úr receptje alapján--azóta baráti kör kint és mi is hoztunk ettűnk ---de az enyém nagyon magyarosan ízletes --most már csak sajtot hoztam kintről és mindenkinek csinálok -pont mint a saját PACAL CSORBÁMAT --IS . köszönettel . Irén.

    VálaszTörlés