Újabb sörgyári látogatásunk során
még mindig Dél-Csehország gyönyörű tájain kalandozunk. Ezúttal
azonban nem egy több száz éves hagyományokkal bíró gyárat
keresünk fel, hanem egy alig másfél évtizedes múltra
visszatekintő, ám annál finomabb sört készítő mini sörfőzdébe
látogatunk el.
Egy korábbi bejegyzésünkben már említett Bechyně városkától mintegy 5 km-re, észak-nyugatra fekszik Dražič falucskája, amelyet a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk turista paradicsomnak. Azonban a település közepén álló ferde kémény és persze a hozzá tartozó zöld-sárga épület már messziről jelzi, hogy a szomjas vándoroknak igencsak van jó okuk ide betérni. Egy Jiří Papula nevezetű úr, az egykori ipari szeszfőzdében az 1990-es évek második felében hozta létre a Pivovarský dvůr Lipan-t, azaz a Lipan sörfőzdét. A korábbi tevékenységet azonban még megőrizvén a sörfőzés mellett hozott anyagból szeszt is lefőznek a környékbelieknek. Maga az épület a hírek szerint a XVIII. században sörfőzdeként is üzemelt, így tulajdonképpen csak visszanyerte régi nemes szerepét.
Alapban „csupán” háromféle sört
készítenek, a gyengébb világost (4,3%), az erős félbarnát és
az arany, pontosabban barna középutat jelentő tmavy-t (5,4%), de
ami mégis kihagyhatatlanná teszi a Lipant, az a csodálatos
folyadék frissessége. Itt nem alkalmaznak hő, vagy vegyi kezelést,
jóformán egyenesen a korsóba kerül a frissen főzött, szűretlen
nedű, ami évente zsebeli be a Tábor városában megrendezett
sörverseny egyik-másik díját. Palackozásról szó nincs, de
természetesen ha viszünk magunkkal egy két literes palackot
habozás nélkül (na jó a sör az fog) teletöltik, vagy akár 5
literes acél tartályban is magunkkal vihetjük italunkat.
Azonban ha tehetjük ne rohanjunk
tovább, inkább foglaljunk helyet a kellemes söröző-étteremben,
ahol a kiszolgálás kellemes, és a sörök mellé jól esnek a cseh
étel specialitások, vagy akár az egyszerűbb cseh sörfalatok. Ne
is nagyon siessünk tovább, csak szépen lassan, ráérősen,
odafigyelősen kortyolgassunk, eszegessünk, amit jó idő esetén a
kerthelyiségben is megtehetjük. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy
miként is kerül a sör a korsónkba, kérésre akár a sörfőzés
folyamatát is megmutatják nekünk. Számos más extra szolgáltatást
nyújt még a hely, de reméljük, ezt előbb-utóbb mindenki
felfedezi saját maga.
Sörfőzde belülről |
Sörfőzde kívülről |
Vár az ágy az emeleten |
Apró észrevétel: egy minisörfőzdét semmiképp nem szerencsés sörgyárnak nevezni (ld. cím). Fordítva lehet: egy nagyüzem is lehet "sörfőzde", "főzde"
VálaszTörlésKöszönjük a teljesen jogos észrevételt. A blog bejegyzés címét ennek megfelelően módosítjuk! Várjuk a további esetleges hibákat és javítani valókat!
VálaszTörlés