Csehországi sörfőzdék III. - Lipan sörfőzde – Dražič

Újabb sörgyári látogatásunk során még mindig Dél-Csehország gyönyörű tájain kalandozunk. Ezúttal azonban nem egy több száz éves hagyományokkal bíró gyárat keresünk fel, hanem egy alig másfél évtizedes múltra visszatekintő, ám annál finomabb sört készítő mini sörfőzdébe látogatunk el.

Egy korábbi bejegyzésünkben már említett Bechyně városkától mintegy 5 km-re, észak-nyugatra fekszik Dražič falucskája, amelyet a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk turista paradicsomnak. Azonban a település közepén álló ferde kémény és persze a hozzá tartozó zöld-sárga épület már messziről jelzi, hogy a szomjas vándoroknak igencsak van jó okuk ide betérni. Egy Jiří Papula nevezetű úr, az egykori ipari szeszfőzdében az 1990-es évek második felében hozta létre a Pivovarský dvůr Lipan-t, azaz a Lipan sörfőzdét. A korábbi tevékenységet azonban még megőrizvén a sörfőzés mellett hozott anyagból szeszt is lefőznek a környékbelieknek. Maga az épület a hírek szerint a XVIII. században sörfőzdeként is üzemelt, így tulajdonképpen csak visszanyerte régi nemes szerepét.
Messziről hívogat a kémény
Alapban „csupán” háromféle sört készítenek, a gyengébb világost (4,3%), az erős félbarnát és az arany, pontosabban barna középutat jelentő tmavy-t (5,4%), de ami mégis kihagyhatatlanná teszi a Lipant, az a csodálatos folyadék frissessége. Itt nem alkalmaznak hő, vagy vegyi kezelést, jóformán egyenesen a korsóba kerül a frissen főzött, szűretlen nedű, ami évente zsebeli be a Tábor városában megrendezett sörverseny egyik-másik díját. Palackozásról szó nincs, de természetesen ha viszünk magunkkal egy két literes palackot habozás nélkül (na jó a sör az fog) teletöltik, vagy akár 5 literes acél tartályban is magunkkal vihetjük italunkat.
Azonban ha tehetjük ne rohanjunk tovább, inkább foglaljunk helyet a kellemes söröző-étteremben, ahol a kiszolgálás kellemes, és a sörök mellé jól esnek a cseh étel specialitások, vagy akár az egyszerűbb cseh sörfalatok. Ne is nagyon siessünk tovább, csak szépen lassan, ráérősen, odafigyelősen kortyolgassunk, eszegessünk, amit jó idő esetén a kerthelyiségben is megtehetjük. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy miként is kerül a sör a korsónkba, kérésre akár a sörfőzés folyamatát is megmutatják nekünk. Számos más extra szolgáltatást nyújt még a hely, de reméljük, ezt előbb-utóbb mindenki felfedezi saját maga.

Sörfőzde belülről
Sörfőzde kívülről
Azért, hogy a sofőrök se essenek búskomorságba, a tulajdonosok egyáltalán nem drága szálláshelyről is gondoskodtak. A sörfőzde épületében kialakított 10 szobában, több mint harminc jóllakott, és már nem szomjas utazó is mély álomra hajthatja fejét.
Vár az ágy az emeleten

2 megjegyzés:

  1. Apró észrevétel: egy minisörfőzdét semmiképp nem szerencsés sörgyárnak nevezni (ld. cím). Fordítva lehet: egy nagyüzem is lehet "sörfőzde", "főzde"

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük a teljesen jogos észrevételt. A blog bejegyzés címét ennek megfelelően módosítjuk! Várjuk a további esetleges hibákat és javítani valókat!

    VálaszTörlés