Ön
dönt: iszik és teker! Nyaranta akár ez is lehetne a jelmondata
ennek a kiváló mini sörfőzdének, amely Pilzen (Plzeň)
városától
délnyugatra alig 10-15 km-re, Dobřany városka főterén található.
A térre érkezve könnyen felismerhető a Modrá Hvězda (azaz a Kék
Csillag) emblémával jelzett Hotel, amely egyben Sörfőzde és
Étterem címet is viseli, és ez a kombináció igazán kellemes
hármas élvezetet ígér. A jellegzetes kék csillag szimbólum a
továbbiakban az épület minden szegletéből ránk köszönt.
Jóllehet a mostani sörfőzde igen modern arculatú, de a sörfőzés Dobřany városában nem mostanában kezdődött el. A kezdetekhez vissza kell ugornunk jó pár évszázadot, egészen 1378-ig. Ekkoriban kapták meg a helyi polgárok Udalrich prépost privilégiumát a sörfőzésre, és mondani se kell éltek is ezen jogukkal. A sörfőzés joga később uralkodói megerősítést is szerzett, előbb a XV. század végén a II. Jagello Ulászló királytól, majd a XVII. század közepén III. Ferdinánd császártól.
A városka főtere, balról a második épület a Kék Csillag |
Az
eredeti városi sörfőzde helyett 1872-ben új sörgyárat építettek
a polgárok, és kisebb nagyobb szünetekkel egészen a második
világháború kezdetéig gyártották a finom Dobřany sört. Ezt
követően azonban csak elvetélt kísérletek történtek a városi
sörfőzés újraélesztésére, egészen 1998 júniusáig. Ebben az
évben, a főzési jog megadásának 620. évfordulójának
tiszteletére nyitotta meg kapuit a Kék Csillag, amely nevében
megőrizte a korábban itt üzemelő népszerű étterem nevét.
(Amúgy a „Kék Csillag Hotel” név egyben egy 1941-ben készült
csehszlovák filmvígjáték címe is.)
Itt minket a Pivo vár! |
Éttermi rézüstök |
A
sört természetesen hagyományos alapanyagokból készül, de a
vízre a helyiek azt mondják hogy sokkal finomabb mint a közeli
nagyvárosban. A sörfőzdében hetente két alkalommal, évente
összesen mintegy 1500 hektoliter sört főznek. Valamennyi sörük
(talán egy kivételével) szűretlen, amelyben nagyobb mennyiségben
megmarad a sörfőzés során használt élesztő. Ezt az általunk
inkább ismert szűrt sörökben eltávolítják, de az ilyen frissen
főzött sörnél, mint amilyen a Kék Csillag is a sörfőző mester
(értékelve a sörélesztő kedvező hatásait az emberi
szervezetre), nem vonja ki ezt a nemes anyagot a termékből. A Kék
Csillag minőségét jelzi, hogy sorra szerzi a különféle díjakat
a legkülönbözőbb sörfesztiválokon. A vendéglátóhely igazán
minőségi, a fa burkolatok, fa bútorok, az étteremben álló
rézüstök remek összhatást nyújtanak.
És
persze a Modrá Hvězda választéka bőven kielégíti a merészebb
igényeket is. A 10-es és 12-es világos, 11-es világos búza,
14-es barna, 15-ös India Pale Ale, 16-os félbarna, 17-es és 23-as
extra erős sörök mellé mit is kívánnánk még? Aki otthonra
szeretne vinni egy kis kóstolót, az másfél literes palackban
magával viheti a sörélményt.
Sörkert! Nem kerékpár üzlet! |
De
térjünk vissza az általunk képzelt jelmondathoz. Hogy kerül az
ivás mellé a tekerés? Nos Dobřany
városa remek központi helyen fekszik a kerékpáros turizmus, a
biciklizés szempontjából. A környék kellemesen lankás, az utak
itt (is) kiválóak, számos látnivaló akad a turisták számára,
és így igazán nagy élvezet a túra közben, elején vagy a vége
felé beugrani egy-két-? sörre és finom falatra a Kék Csillag
bicajos barát kerthelyiségébe. Ugyan a napernyős, a gyerekek
számára mini játszótérrel, a cangások számára
kerékpártárolókkal ellátott sörkertben jó idő esetén a nap
minden szakában igen nagy a forgalom, mégis a pincér pár nap
elteltével is emlékezett az első alkalommal fogyasztott söreinkre.
A barna sör olyan friss volt, hogy az elénk tálalt korsóban előbb
a sűrű hab kavargását láttuk, ami ezt követően gyors ütemben
vált folyékony kenyérré. Mennyei látvány.
A helyi sörfőzést bemutató kisfilm egy szép pillanata... |
A
magunk részéről igazán el tudnánk képzelni, hogy mezei pilzeni
lakosként egy vasárnap délelőtti programként eltekerünk
Dobřany-ba, falunk egy sörös gulyást,
vagy knédlis csülköt, legurítunk rá egy-két frissen főtt
12-est, vagy barnát majd „könnyű” pedálmozgással
hazatekerünk.
Csülök, Kék Csillag módra |
No
persze aki csak úgy szomjoltásra elfogyaszt vagy 2-3 korsó 16%-os
félbarnát, az inkább tolja haza a drótszamarát. De a számukra
és a kocsival érkezők számára is van alternatív megoldás,
hiszen akár helyben a hotelben is megszállhat, a szálloda
dolgozóinak lépés kiegyensúlyozó támogatásával.
Ötvennél több korsót semmiképp! |
Az
idelátogató vendégek azonban nem csupán eszem-iszom élvezetekben
részesülhet itt. A tulajdonos 2012-ben egy kis sörmúzeumot is
berendezett. A kiállításon XVIII-XIX. századi valamint a XX.
század első feléből származó különféle sörfőző kellékek,
pl. korsók, sörcsapok, kézi palackozók, és még rengeteg más
eszköz, tárgy tekinthető meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése