Červena Lhota – A vörös kastély

Jindřichuv Hradectől mintegy 23 kilométerre észak-nyugatra egy magányos sziklán áll a színét a nevében hordozó kis kastély, Červena azaz Vörös Lhota. A szikla körül a Deštensky patak elgátolásával egy kis halastavat hoztak létre, így az épület igazi vízi várrá vált, amelybe ma az eredeti függőhidat felváltó, 1622-ben épült kis kőhídon keresztül haladva lehet bejutni.
Irány a híd

Az épület legkorábbi említése 1465-re datálható. Az eredetileg kis gótikus erőd 1530-ban a Rybňany-i lovagi családhoz tartozó Jan Kába tulajdonába került, aki 1542 és 55 között reneszánsz stílusú kastéllyá alakíttatta át. Ebben az időben még Új Lhota-nak nevezték, a vörös jelzőt csak később szerezte meg.
Átépített torony

A kastély mai tekintetet vonzó színével kapcsolatban mindenféle népszerű legendák szólnak. Az egyik történet szerint maga az Ördög jött el a vár úrhölgyéért, akinek vére vörösre szennyezte a fehér falakat. Mivel a vérvörös foltokat nem sikerült eltüntetni, így inkább úgy döntöttek, hogy az egész várat vörösre festik. Mese ide, mese oda az biztos, hogy az eredetileg valóban fehér falakat a 17. század kezdetétől mázoltatták vörösre későbbi tulajdonosai.

1658 és 78 között a kastély újabb komolyabb felújításon és átépítésen esett át, ekkor nyerve el a kora barokk stílusjegyeit. Elsősorban olasz építészek, szobrászok vettek részt a kastély újraformálásában, többek között a szép stukkók elkészítésében.

Ahogyan az már lenni szokott egészen 1835-ig számos tulajdonosa és egyben lakója volt a kastélynak, akik közül kiemelhetjük Karl (Carl) Ditters von Dittersdorf (1739-99) osztrák zenész és daljáték szerzőt, akinek sírja is Csehországban, a közeli Deštná városának temetőjében található. 1835-től új birtokosa Jindřich Eduard Schönburg – Hartenstein volt, aki 1841-63 között romantikus neo-gótikus stílusnak megfelelően végzett külső és belső átalakításokat. 1900-ban legfiatalabb fia, Jan örökölte meg a kastélyt, aki az Osztrák-Magyar Monarchia vatikáni nagykövete tisztét töltötte be. A kastély utolsó, neo-reneszánsz stílusú átalakítása 1902 és 10 között történt Moltheimi Humbert Walcher irányításával.
A vörös kastély
A birtok egészen az államosításig a már említett Schönburg – Hartenstein család kezében volt, majd ezt követően egy évig gyermek-rehabilitációs klinikaként funkcionált. 1949-ben az akkori Nemzeti Kulturális Tanács vette át a kastély üzemeltetését és egyúttal megnyitotta a nagyközönség előtt. A kastély a mai napig is állami tulajdonban és védelemben áll.
Elég romantikus?
A csehek sem nélkülözik a romantika iránti vonzódásukat, hiszen ez a relatíve pici kastély egyike az ország leglátogatottabb idegenforgalmi látványosságainak. A számítások szerint évente csaknem 200.000 látogató érkezik ide, és többségük a kastély belsejét is megtekinti. Az épület áprilistól - szeptemberig 9.30 és 17.00 között van nyitva, míg a gránit sziklába vájt pincék július és augusztus hónapokban tekinthetők meg.

A csöppet csúnya hercegnő
A mintegy 50 perces vezetett túra a négyszárnyas, kétszintes kastély épület utolsó tulajdonosa korántsem nyomorúságos életkörülményeit mutatja be. Tizennégy helyiségben (köztük a pompázatos ebédlőben) értékes bútorok gyűjteménye tekinthető meg a rokokótól a biedermeierig. Emellett meisseni porcelánokat, továbbá számos antik festményt is megcsodálhatunk, amelyek közül az egyik legnépszerűbb a Lion Feuchtwanger „Margarete Maultasch csúnya hercegnő” című könyvében szereplő Karintiai - Tiroli Margit bizarr portréjának grafikus másolata.

Természetesen nem csak a kastélyt, hanem a környezetét is érdemes megtekinteni, hiszen a látványt a XVI. században épített Szentháromság kápolna és az 1901-ben létrehozott szép angol kert egészíti ki. A kis tavat megkerülve minden irányból megcsodálhatjuk a vöröslő épületet, immáron régiesen szólva sok-sok tekercs film ellövésére késztetve a lelkes fotóst. Ne is csodálkozzunk, ha lépten-nyomon felállított fotó állványokba és mögöttük szorgoskodó fényképészekbe botlunk. A kastély természetesen gyakorta a filmkészítők (leginkább a tündérmesét forgatók) álom díszletéül is szolgál.
Kastély tó
 
Fotósok akcióban
A kastély és környezete a habos-babos varázslatból adódóan a látványos házasságkötés ideális helyszíne. A frigyre lépést követően a lakodalmat a vár közvetlen közelében álló, a település és a vár nevét viselő drágácska étteremben rögvest meg is lehet tartani, ami a mulatozásban megfáradtaknak egyúttal szállást is tud biztosítani.

A kastélyhoz kapcsolódó helyi turisztikai szolgáltatások köre igen széles. Igencsak sok pénzért hőlégballonos nézelődést, jóval olcsóbban pedig kerékpárbérlést választhatunk. Ha valakinek pedig még mindig nem volt elég az amúgy igen tömény romantikus élményekből, a kastély tavon való önfeledt csónakázással fokozhatja tovább az életérzést…

2 megjegyzés:

  1. Egy kis plussz: itt forgatták A névtelen vár című tévéfilmsorozatot.

    VálaszTörlés
  2. Valóban!! Köszönjük a kiegészítését!

    VálaszTörlés