2012. június 12., kedd

Áfonyás finomság


A cseh erdők nem csupán a sokat emlegetett gombaszedők kedvében járnak, de nyári túrázgatás közben gyakorta összefuthatunk lila kezű és szájú, vödröt cipelő emberekkel. A furcsa szín természetesen nem a nyári fagy, hanem jóval inkább a finom áfonya szedése és lelkes fogyasztásának eredménye.

A hangafélék családjába tartozó áfonya, hivatalos nevén fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) igen gyakori Csehországban, és egyike a legkedveltebb gyümölcsöknek. A népiesen havasi meggynek, kukajszának, vagy molabogyónak is hívott növény elsősorban a hűvös középhegységek tölgyeseinek, nyíreseinek, bükköseinek és fenyveseinek savanyú talajain nőve, általában csoportosan jelenik meg.


Nálunk az áfonya inkább csak ritka ínyencségnek számít, mivel a természetben csak kisebb foltokban a Soproni hegységben, a Nyírségben és esetleg Nógrád megye egyes részein lehet vele elvétve találkozni, és ez a hazai ritkasága sajnos az árában is megmutatkozik.
Az áfonyát sokan sokféleképpen hasznosítják, de mi most a klasszikus, étkezési célú felhasználására szeretnénk mindenkit bíztatni. Ehhez javasoljuk egy Pardubice környékéről származó családi süti recept elkészítését, amely többek között a finom áfonya felhasználásával készül.

Ez a receptünk ugyan nem egy tradicionális süteményt takar, bár általában elmondhatjuk, hogy a cseh emberek igencsak szeretik a mákos, túrós, lekváros és gyümölcsös süteményeket.

Veselý Mama kalácsa (Maminčin veselý koláč)

Hozzávalók a tésztához:
500 g rétes liszt (polohrubé mouky)
350 g porcukor (cukru krupice)
300 ml félzsíros tej (polotučného mléka)
2 tojás (vejce)
100 ml olaj (oleje)
1 csomag sütőpor (prášek do pečiva)
1 sárgabarack joghurt (meruňkovy jogurt)

Első réteg töltelék
1 vaníliás cukor (vanilkový cukr)
100 g porcukor
300 g őrölt mák (mletého máku)

Második réteg töltelék
1 vaníliás cukor
250 g zsírszegény túró (tvarohu)
50 g porcukor
100 g kókusz reszelék (kokos)
100 g mandula (mandle)
100 g friss áfonya (boruvky)
200 g gyümölcs
5 db citromfű levél
díszítéshez tejszínhab

Elkészítés
1. Keverjük össze a lisztet a cukorral, és adjuk hozzá a sütőport.
2. Adjuk hozzá az olajat, a tejet, keverjük bele a sárgabarack joghurt és a 2 egész tojást.
3. A tésztát keverjük simává.
4. Öntsük a tésztát olajjal kikent tepsibe.
5. A tészta tetejére szórjuk rá a mákot.
6. A következő rétegben tegyük rá a cukorral bekevert túrót.
7. Ezután szórjuk meg gyümölccsel, a mandulával és a kókusszal.
8. Tegyük sütőbe, és süssük 220 °C-on 20-25 percig.
9. A sütést követően tegyük hűvösebb helyre.
10. Szeleteljük fel. Díszíthetjük tejszínhabbal, friss fekete áfonyával és citromfű levelekkel.


Akinek túlságosan sokfélének tűnnek a feltétek, nyugodtan kihagyhatja azt, amit nem kedvel annyira belőlük, vagy amit soknak talál. Mi fél adagot használtunk a hozzávalókból, kicsivel kevesebb cukrot tettünk bele, és kihagytuk a kókuszt. Gyümölcs feltétnek cseresznyét használtunk, és így is fenségesen sikerült.

 
A fotókon látható az eredmény. Sajnos a finom illatokat nem tudtuk megörökíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése