A cseh erdők nem csupán a sokat emlegetett gombaszedők
kedvében járnak, de nyári túrázgatás közben gyakorta összefuthatunk lila kezű
és szájú, vödröt cipelő emberekkel. A furcsa szín természetesen nem a nyári
fagy, hanem jóval inkább a finom áfonya szedése és lelkes fogyasztásának
eredménye.
A hangafélék családjába tartozó áfonya, hivatalos nevén fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) igen gyakori Csehországban, és egyike a legkedveltebb gyümölcsöknek. A népiesen havasi meggynek, kukajszának, vagy molabogyónak is hívott növény elsősorban a hűvös középhegységek tölgyeseinek, nyíreseinek, bükköseinek és fenyveseinek savanyú talajain nőve, általában csoportosan jelenik meg.
A hangafélék családjába tartozó áfonya, hivatalos nevén fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) igen gyakori Csehországban, és egyike a legkedveltebb gyümölcsöknek. A népiesen havasi meggynek, kukajszának, vagy molabogyónak is hívott növény elsősorban a hűvös középhegységek tölgyeseinek, nyíreseinek, bükköseinek és fenyveseinek savanyú talajain nőve, általában csoportosan jelenik meg.
Nálunk az áfonya inkább csak ritka ínyencségnek számít, mivel a természetben csak kisebb foltokban a Soproni hegységben, a Nyírségben és esetleg Nógrád megye egyes részein lehet vele elvétve találkozni, és ez a hazai ritkasága sajnos az árában is megmutatkozik.
Az áfonyát sokan sokféleképpen hasznosítják, de mi most a
klasszikus, étkezési célú felhasználására szeretnénk mindenkit bíztatni. Ehhez
javasoljuk egy Pardubice környékéről származó családi süti recept elkészítését,
amely többek között a finom áfonya felhasználásával készül.
Ez a receptünk ugyan nem egy tradicionális
süteményt takar, bár általában elmondhatjuk, hogy a cseh emberek igencsak
szeretik a mákos, túrós, lekváros és gyümölcsös süteményeket.
Veselý
Mama kalácsa (Maminčin veselý koláč)
Hozzávalók a tésztához:
500 g rétes liszt
(polohrubé mouky)
350 g porcukor (cukru
krupice)
300 ml félzsíros tej (polotučného mléka)
2 tojás (vejce)
100 ml olaj (oleje)
1 csomag sütőpor (prášek do pečiva)
1 sárgabarack joghurt (meruňkovy jogurt)
Első
réteg töltelék
1 vaníliás cukor (vanilkový cukr)
100 g porcukor
300 g őrölt mák (mletého
máku)
Második
réteg töltelék
1 vaníliás cukor
250 g zsírszegény túró
(tvarohu)
50 g porcukor
100 g kókusz reszelék (kokos)
100 g mandula (mandle)
100 g friss áfonya (boruvky)
200 g gyümölcs
5 db citromfű levél
díszítéshez tejszínhab
Elkészítés
1. Keverjük össze a lisztet a cukorral, és adjuk hozzá a sütőport.
1. Keverjük össze a lisztet a cukorral, és adjuk hozzá a sütőport.
2. Adjuk hozzá az olajat, a tejet, keverjük bele a sárgabarack
joghurt és a 2 egész tojást.
3. A tésztát keverjük
simává.
4. Öntsük a tésztát olajjal kikent tepsibe.
5. A tészta tetejére
szórjuk rá a mákot.
6. A következő rétegben
tegyük rá a cukorral bekevert túrót.
7. Ezután szórjuk meg gyümölccsel, a mandulával és a kókusszal.
8. Tegyük sütőbe, és süssük 220 °C-on 20-25 percig.
9. A sütést követően
tegyük hűvösebb helyre.
10. Szeleteljük fel. Díszíthetjük tejszínhabbal, friss fekete
áfonyával és citromfű levelekkel.
Akinek túlságosan sokfélének tűnnek a feltétek, nyugodtan
kihagyhatja azt, amit nem kedvel annyira belőlük, vagy amit soknak talál. Mi
fél adagot használtunk a hozzávalókból, kicsivel kevesebb cukrot tettünk bele,
és kihagytuk a kókuszt. Gyümölcs feltétnek cseresznyét használtunk, és így is
fenségesen sikerült.
A fotókon látható az eredmény. Sajnos a finom illatokat nem tudtuk
megörökíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése