Szűz Mária Mennybemenetele-(Domonkos-) templom - Uherský Brod

Uherský Brod vagy más néven Magyarbród városában számos csodálatos templom látható, amelyek közül most a Szűz Mária Mennybemenetele vagy más néven Domonkos-templomot mutatjuk be. 

A legenda szerint egykor egy helyi nemes hölgy gyermekáldásért imádkozott a Szűzanyához. Mikor csodálatos módon bekövetkezett a régen várt gyermekáldás, a hölgyet álmában arra kérte Szűz Mária, egy adott helyen kápolnát emeljen az Úr tiszteletére. A megépített kápolna hamar népszerű zarándokhely lett, ahol még I. András magyar király is a tiszteletét tette. A legenda szerint ezen kápolna helyén épült fel a ma is látható új templom a XIII. század során, gótikus stílusban.




A templom épülete a történelme során több alkalommal is leégett, a husziták is lerombolták, de a hívők újra és újra felépítették. Jelenlegi barokk formáját 1659 és 1663 között nyerte el, Eleonora von Kaunitz grófnő jóvoltából. Az új templomot végül 1742-ben szentelték fel. A templom belső dekorációi, a freskók Josef Antonín Winterhalter és Benedict Telčík munkái (XVIII. század).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése