Hrubá Skála várkastélya

Észak-Csehország egyik legszebb térségében, nevezetesen a Cseh Paradicsomban, Turnov városától 8 km-re dél felé fekszik a homokkő sziklákra épült neogótikus stílusú Hrubá Skála várkastélya (Zámek Hrubá Skála). A mai kastély elődje egy XIV. században emelt gótikus vár volt, amelyet valószínűleg Wallenstein Hynek építtetett. A várat a XV. század végétől a XVI. század első negyedéig a morva Boskovic család Svojanovský ága tulajdonolta, és ebben az időszakban nagy birtokok, mintegy 54 falu és tanya tartozott hozzá. A vár ura, Jan Svojanovský eladósodása miatt kénytelen volt a birtokaikat, majd végül a várat is eladni.
Hrubá Skála

A XVI. század folyamán az új tulajdonos, a Smiřický család a régi várat fokozatosan egy három szárnyból álló reneszánsz kastéllyá építette át. 1618-ban a cseh nemesek ellenállásának leverésekor II. Ferdinánd fő hadvezére, Albrecht Wallenstein kezelésébe adta Hrubá Skála-i kastélyt, akinek meggyilkolását követően az épületet családja birtokolhatta tovább.


A harminc éves háború azonban komoly károkat okozott az épületben, amit a császár védelmi okokból bontásra is ítélt, ám a Wallenstein család ezt nem hagyta. A bontástól a kastély megmenekült, azonban a tűzvészektől nem, 1710-ben és 1804-ben is komoly károkat szenvedett. A Wallenstein család utolsó tagja, Adam František 1821-ben Jan Antonín Lexa von Ährenthalnak adta el, akinek köszönhető jelenlegi formája is. A második világháború utáni államosítást követően a kastélyt a kommunista szakszervezetek vették át, és üdülőt alakítottak ki benne. Sajnos ebben az időszakban a kastély belső helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

 
A kastélyban jelenleg szálloda működik, a várhoz tartozó toronyból nyílik az egyik legszebb panoráma a Cseh Paradicsomra, többek között Trosky várára. A kastélyban hostel is működik, konferenciákat és esküvőket is rendeznek benne. 
 


Ha errefelé járnak, érdemes nagy sétát tenni a kastély közvetlen környezetében lévő, szintén Hrubá Skála névre hallgató homokkő sziklavárosban. A túra 10 km hosszú, közepes nehézségű kis szintkülönbségekkel bejárható.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése