A Bechyněi Szivárvány

A dél-csehországi Bechyně városa nem csupán a Csehország, nem csak Prága webmagazinban már régebben bemutatott fenséges kastélya miatt izgalmas település, számos további igen érdekes és értékes műemlékekkel is rendelkezik. Ezek közül az egyik a „Bechyněi szivárványnak” is nevezett híd, amely a Lužnice folyó által vájt festői szépségű völgy felett ível át.




"Szivárvány" a távolban


A Dr. Eduard Viktor tervezte vasúti híd igen gyors tempóban, kevesebb, mint két év alatt, 1928-ra épült meg. Sokáig Csehszlovákia ha nem is a legnagyobb, de a legmagasabb (50 méterrel a folyó vízszintje feletti) vasbeton hídja volt. Építése során közel négyszáz munkás serénykedett, akik 2500 tonna cementet, és 500 tonna vasat használtak fel. A szükséges homokot közvetlenül a Lužnice medréből szerezték. A híd fő fesztáva 90 méter hosszú.


Az épülő híd
A 203,38 méter hosszú ipari műalkotás a vasúti, a gépjárműves és a gyalogos közlekedést is lehetővé tette, és teszi a mai napig is. Jelentősége főleg abban állt, hogy a már 1903-ban Tábor és Bechyně közt működő vasút, - nem mellesleg Csehország első villamos vasútvonala (!) - csak a híd megépülésével jutott be közvetlenül a városba. A “szivárvány” mára a város egyik legfőbb jelképévé vált, amelyet Bechyně címerében is megörökítettek.


Fotó: Jaroslav Dvořak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése