Hluboká csodás kastélya I.

Már több mint 8 éve írjuk blogunkat, netmagazinunkat ám csodák csodájára Csehország számos olyan nevezetességének bemutatására nem került eddig sor, melyeket joggal hívhatnánk kihagyhatatlanoknak. Az eddig még részletesen be nem mutatott, de mindenképpen felkeresendő nevezetességek egyike a dél-csehországi Hluboká nad Vltavou csodálatos neogótikus kastélya. A České Budějovicétől alig tíz kilométerre északra, a környező tóvidék határán, egy kisebb dombvidék déli oldalán fekvő városka pompás fő látványossága már sok kilométer távolságból hívogatja a környéken járókat. A települést évente turisták tömegei keresik fel, mint majd látni fogjuk nem véletlenül.

Az egyik legcsodálatosabb cseh kastély

A kastélydomb alatti, korábban német nevén Frauenbergnek hívott település - melyet valószínűleg a XIII. században alapítottak - ma számos más pompás látnivalóval, többek között állatkerttel, a Hlubokán kívül egy további kastéllyal (Ohrada), pompás templommal (Nepomuki Szent János), sőt egy pár éve újból egy sörfőzdével is büszkélkedhet. A kastélyt a központi parkolóból a domboldalra nyúló városka kicsiny belvárosán át haladva, majd egy rövidebb, de meredek kaptatón felbattyogva közelíthetjük meg.

Séta a kastély felé
A nevezetes kastély bemutatását kezdjük a megszokott módon egy kis múltidézéssel: A mai kastély helyén eredetileg egy a XIII. század második felében I. Přemysl Ottokár király által építtetett kisebb gótikus elődje, vára, erődje állt. A királyi várat 1285-ben elfoglalta Vítek z Falkenštejna, a király halálát követően özvegyét feleségül vevő, így II. Vencel király nevelőjévé avanzsálódó Záviš testvére. Záviš szerencséje azonban nem tartott sokáig, trón elleni összeesküvéssel vádolták. II. Vencel nevében a királyi csapatok sorra járták a Záviš rokonai, csatlósai által birtokolt erődöket és azok átadását követelték. A „kérésük” sikerességének persze biztosítéka is volt. Ha valaki nem lett volna hajlandó ezt megtenni, akkor kivégezték volna a magukkal vitt Závišt. Ez a zsarolósdi egészen Hluboká ostromáig simán működött, ám az említett Vítek csupán blöffnek tartotta a testvére esetleges kivégzését. Nem volt az. Így esett meg, hogy 1290-ben a hlubokái erődítmény előtt, a „büntetés mezején” kivégezték Závišt, és ezzel már ideje korán beírták a települést a cseh történelembe. 

A kastély előtti rész
Ezt követően Hluboká az idők során többször tulajdonost váltott, akik a saját szájízük és persze pénztárcájuk vastagsága szerint alakították át. Közülük meghatározóbbnak Vilém Pernštejn bizonyult, aki a XV. század végén nem csak az erődöt újította fel és alakította át kastéllyá, de neki köszönhető a környék számos halastava is (pl. Bezdrev). Később a kastély a királyi koronához tartozott egészen 1561-ig, majd többek között a Hradeci urak, később a Malovec cseh nemesi család birtokába került.

Címer a homlokzaton
A fehérhegyi ütközetet követően a kastélyt elkobozták, majd 1622-ben Baltasar Marradas spanyol tábornoknak adták el. A spanyol kalandor-katona ugyan élete során jelentősebb harci sikereket nem ért el, ám karrierjét a diplomácia terén mégis hatékonyan építgette. 1634-ben egyike volt azoknak, akik tevékenyen részt vettek a túlzottan nagy hatalomra és gazdaságra szert tett Wallenstein (Valdštejn) likvidálásában. 1638-ban a cseh földek kormányzójaként hunyt el. De térjünk vissza Hluboká kastélyához, mely a spanyol úr halálát követően számos más tekintélyes méretű társa mellett a Habsburg-barát nemesi család, a bajor Erkinger von Seinsheim alapította Schwarzenberg família kezére jutott. A Schwarzenberg család rövid történetét már korábban bemutattuk az alábbi cikkben ITT! Figyelem, érdemes beletekinteni!


Az átalakított kastély körül (F: Tres Bohemes)
A jelentős csehországi vagyonra szert tett nemesi család a kastélyt hamar családi fészekké nevezte ki és ennek megfelelően alakította át. Adam Franz Schwarzenberg a XVIII. század első harmadában barokk stílusban teljesen átszabatta, korábbi védműveit lebontatta. Helyükön istállók, kutya kennelek és egy kis francia park épült. Az egész építkezés célja a korábbi védelmi célú erőd kényelmes, bálok, vadászatok megrendezésére is alkalmas úri lakká alakítása volt, francia stílusban. A nagy munkát követően a kastély számára szépen csendben csordogáltak az évtizedek, egészen a XIX. század közepéig, mikor minden újból megváltozott. 
"Trófeák" már az udvar falán is
Az 1830-as évektől kezdve az egyre módosabb Schwarzenbergek eljátszottak a gondolattal, hogy egy még impozánsabb, gazdagságukat és hatalmukat még jobban kifejező kastéllyá varázsolnák át az amúgy sem túl szerény lakhelyüket. A családfő ekkortájt a tehetős és felettébb befolyásos II. Jan Adolf, a Habsburg monarchia tiszteletbeli diplomatája volt, aki feleségével, Eleonóra hercegnővel együtt részt vett még a brit Viktória királynő 1838-as koronázási ünnepségén is. A herceget és főként a nejét britföldi élményei felettébb inspirálták a családi kastély és parkja sürgős átalakítására (1840-71). A munkálatok során Hluboká kastélya így nyerte el a ma is megcsodálható, a windsori kastély mintájára, Tudor stílust tükröző gótikus külalakját. 


Az üvegház kívül és belül
Az átépítés terveit Franz Beer bécsi építész készítette, munkáját Wilhelm Neyenhofen segítette. Beer 1840 és 1857 között a Schwarzenberg család építészeti tanácsadójaként szolgált, nem kevesebb, mint évi 1600 osztrák értékű forint fizetésért, ami bizony akkortájt jelentős összeg volt. A kastély tervét és famodelljét 1841-re alkotta meg, majd a három udvar köré csoportosított kastély keleti része 3 évvel később már készen is állt. A további munkálatok kisebb szünetekkel zajlottak, az 1857-es esztendőtől Damasus Deworetzky vezetésével. A kastély mellett épült még egy hatalmas lovarda, a hivatali épület az uradalmi dolgozók részére, a kápolna, valamint az öntöttvas szerkezetű üvegház, mind Beer tervei alapján.
A lovarda épülete
A kastély történelmének nem éppen dicső részeként megemlítendő, hogy a II. Világháború során, egész pontosan 1939 és 1945 között Hluboká Hermann Göring, a náci Németország légierejének (Luftwaffe) parancsnoka vadászkastélya volt. Cikkünket hamarosan folytatjuk!

Faragott Schwarzenberg jelkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése