Burianosaurus augustai

Prágától keletre fekszik az UNESCO Világörökségi listán szereplő Szent Borbála-katedrálisáról, Olasz udvaráról, impozáns templomairól és történelmi központjának megannyi nevezetességéről híres Kutná Hora városka. A középkori Bohemia ezüstbányászati központját ma sokan a Sedlec városrészében található, faragott, dísznek használt vagy éppen gúlába halmozott emberi csontjairól híres Csontkápolnája miatt keresik fel. A szívünknek oly kedves település azonban 2003 novemberében ezúttal nem humanoid csont miatt került az újságok oldalaira.

Burianosaurus augustai
Ekkor történt ugyanis, hogy Michal Moucka amatőr ősmaradványkutató éppen a város közelében fekvő, folyó menti egyik bányában kutatott, mikor egy 40 centiméter hosszú, megkövesedett combcsontra bukkant. A leletet a következő évek során szakértők vizsgálták meg és nem kis meglepetésre egy addig ismeretlen, kb. 94 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusz faj maradványaként azonosították. A madárlábúak alrendjébe sorolt új dínó 3-4 méter magasra nőtt meg, étrendjét nézve a növényeket preferálta, lakhelye pedig az akkortájt a mai Csehország és Németország egy-egy kis része által alkotott sziget lehetett. Talán éppen ennek az szó szerinti elszigeteltségnek köszönhetően a mai napig sem találtak a fajába vagy más hasonló fajba tartozó egyetlen dinó példány maradványát sem. 

A megtalált csont mindenféle nézetből
A 14 hosszú éven át tartó vizsgálódást követően az őslénytanászok végre elszánták magukat az új dinoszaurusz faj elkeresztelésére, és a dínó nevének megadásakor végül egy lengyel kolléga javaslatát fogadták el. Az első pillantásra nyelvtörő Burianosaurus augustai név két neves cseh művész családnevét foglalja magába. Zdeněk Burian a világhírű cseh festőművész, könyvillusztrátor és Josef Augusta őslénykutató a 30-as évek végétől egészen 1968-ig rendkívül sikeres párost alkottak. Az együttműködésük sikerességét jól mutatja, hogy a Prehistoric Animals (Az ősidő állatai) című könyvük egyike a XX. század legfontosabb paleontológiai képeskönyveinek. 

Zdeněk Burian
Nemzedékek nőttek fel az általuk ábrázolt őslények, ősemberek képein, melyek hazánkban például olyan könyvekben lehetett megtalálni, mint az Ősvilág állatóriásai, az Őskori ember, az Ádám nyomában, Az élet az ember előtt vagy éppen Az ősember és elődei. Burian élete és munkássága rendkívül jelentős helyet foglal el mind a tudomány, mind a művészet világában, így bővebb bemutatására majd később sort kerítünk. Most azonban emlékezzünk meg a Burian-Augusta párosra egy szép mamut képpel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése