Séta a Lány-i kastély parkjában

Mindenek előtt érdemes leszögezni, ezúttal sem a gyengédebb nem képviselőiről szól írásunk, hiszen a Prágától nyugatra mintegy 40 km-re fekvő Lány városkának természetesen nincs köze a lányokhoz, sőt! Amint azt látni fogjuk a kicsi település s kastélyának története jóval inkább kötődik az ország sorsát igazgató nagy hatalmú férfiakhoz és kevésbé a hölgyekhez. 

A Lány-i kastély

De mielőtt sétára indulnánk a kastélyparkban essék néhány szó magáról a kastélyról. Az 1392-ben alapított Lány-ban egészen a XVI. század végéig a mai kastély helyén előbb egy fából emelt, később kőből épített kis erődszerűség állt. Ekkor vásárolta meg a birtokot II. Rudolf német-római császár, cseh király (nekünk magyaroknak Rudolf király), majd rögvest egy kis egyszerű reneszánsz vadász kastélyt emeltetett. A XVII. század vérzivataros évtizedeit követően a háborúkból egyik nagy nyertesként kikerülő Wallenstein család jutott hozzá a Lány-i birtokhoz és neves képviselőjük, egy bizonyos Jan Josef gróf 1730-ban egy további szinttel toldotta ki a barokkosított, és három szárnyúra bővített kastély épületét. Nem sokkal később azonban már a Fürstenbergek lettek az új tulajdonosok, akik több alkalommal is átalakították a kastélyt, melyek közül az 1902 és 1903 között zajló felújítási munkálatok voltak a legnevezetesebbek. 1921-ben a fiatal csehszlovák állam vásárolta meg a kastélyt és annak parkját, nem más céllal minthogy a mindenkori államfő számára egy ideális nyaralóhelyet tudjon biztosítani. 

Tomáš Garrigue Masaryk távozik a kastélyból
Az első csehszlovák államfő Tomáš Garrigue Masaryk egészen az 1937-ben bekövetkezett haláláig előszeretettel tartózkodott itt, sőt olyannyira megkedvelte a városkát, hogy végrendeletének megfelelően őt és a családját a helyi temetőben temették el. A kastély a mai napig is a csehszlovák, illetve cseh elnökök nyári rezidenciája szerepét tölti be, jóllehet voltak évtizedek amikor kevéssé, vagy egyáltalán nem használták. Václav Havel azonban újból felfedezte, és azóta ismét rendszeresen megfordulnak itt a cseh államfők. Ezért nem is lehet túlságosan meglepődni, hogy számos fegyveres katona őrzi a közvetlen környékét és magát a kastélyt csak igen ritkán, szervezett formában lehet felkeresni.

A kastély és a Pálmaház
Ez azonban ne riasszon el Lány meglátogatásától mivel egyrészt az épület kívülről is szép látványt nyújt, másrészt a mellette fekvő park pedig már önmagában is kellemes élményt biztosít. A kastélyparkot eredetileg az 1770-es években hozták létre, de előbb csak egy kis arborétumot és rózsakertet álmodtak ide, persze falakkal körbevéve. 1852-ben azonban II. Karl Egon Fürstenberg herceg egy angolpark kialakítása mellett döntött, amelyhez a későbbiekben pálmaház és más kísérő épületek (pl. lóistálló) társultak. De kezdjük el végre képes sétánkat, s a további rövidebb mondandóinkat majd a képaláírások tartalmazzák:

A kastélypark csodálatos kovácsolt kapuja, jobbra tőle egy kisebb épületben lehet a szerény összegű belépőt megvásárolni.
A kastély közvetlen környezetét fegyveres őrök védik, néhány felé vezető sétaút is le van zárva.
A park első impozáns épülete az eredetileg 1871-ben épített, de az 1980-as évekre csaknem lepusztult ám az elmúlt években teljesen felújított Pálmaház. Így fest oldalról.
A Pálmaház elölről. A felújítás során igyekeztek az eredeti terveket maximálisan figyelembe venni, de egyúttal persze a szükséges modernizálást is megejteni.

A Pálmaház belülről
A korábbi masszív várárok feltöltését (1849-50) követően vált lehetővé az igazi angol park kialakítása.
A parkban számos kisebb, népi motívumokkal díszített faépület is látható.
A park hátsó frontja hosszan elnyúlik és lassan erdővé változik. Ebben az irányban fekszik a hatalmas vadaspark, vadászterület is.
A parkból túlsó végéről is szép látványt nyújt a kastély.
A XIX. század derekán hozták létre a kis tavat.
A 1920-as években Josip Plečniknek köszönhetően épült a park kolonádszerű fala, egy helyen öt vízköpő oroszlánfejjel, amely a Csehszlovákiát akkor alkotó öt országrészt szimbolizálja.
Egy hatodik „közös” oroszlánfej, amely magát Csehszlovákia egységét szimbolizálja vezeti be a vizet a tóba.
A kastély melletti lovarda, lóistálló, lófejes díszekkel.
Még néhány kép a sajnos belülről nem látogatható csodás kastélyról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése