Havel tér Prágában // Újra harangoznak Ždarban // NATO és a Cseh Légierő napja // Segway kitiltva // egyebek

Ismét eltelt egy hónap, következzék a megszokott rövid cseh hírcsokrunk hírekkel, információkkal.
(Václav) Havel tér

Mindenekelőtt emlékezzünk meg Václav Havelről, aki mind az irodalomban, mind a politikai pályája során maradandó értékeket hagyott maga után. A már csaknem öt évvel ezelőtt elhunyt egykori államelnök október 5-én ünnepelné születésének 80. évfordulóját. Ebből az alkalomból a prágai Nemzeti Színház melletti kis teret, amely közel fekszik ahhoz a helyhez ahol 1989-ben a Bársonyos Forradalom a kezdetét vette Havelről kívánják elnevezni. Ugyan még nincs teljes konszenzus arról, hogy szimplán Havel térre (Havlovo náměstí) vagy Václav Havel térre (náměstí Václava Havla) kereszteljék, de ez már rövid időn belül kiderül.
Nepomuki Szent János-zarándoktemplom
Szeptember 18-án az UNESCO Világörökség listán szereplő csodálatos Zelena Hora-i (Zöld hegyi) Nepomuki Szent János-zarándoktemplomban 75 év elteltével újra megkondultak a harangok. A híres cseh barokk építész, Jan Blažej Santini-Aichel által megálmodott impozáns templom - amely a Žďár nad Sázavou városa melletti kis hegyre épült -, eredeti öt harangját még az 1784-es tűzvész során veszítette el. Ezt követően megváltozott a templom torony alakja is s egyben a statikája is, így már csak három harangot lehetett benne biztonsággal elhelyezni. Ezeket a harangokat még az első világháború során foglalták le, a helyükre készítetteket pedig a második világháború folyamán kobozták el. Ezt a három harangot pótolták most, készítőjük pedig nem más volt, mint a brnói Petr Rudolf Manousek, a korábbi három művet megalkotó harangöntő mester unokája. A három közül a legnagyobb a Szent Cirill és Metódra keresztelt 85 kilós harang, a kisebbek a Szent Adalbert, illetve a Szent Zdislava nevet kapták.
B-1B Lancer
Az esős időjárásnak köszönhetően a tavalyi évnél sokkal kevesebben, de még így is mintegy 130 ezren tekintették meg a két napos NATO és a Cseh Légierő Napjai nevezetű rendezvényt. Az Ostrava közelében fekvő mošnovi Leoš Janáček repülőtéren megrendezett repülőgép show és légi bemutató során a látogatók először láthatták a B-1B Lancer nevű amerikai bombázót, valamint a B-52 Stratofortress bombázókat.

Segway kitiltva?
Jóllehet már augusztus óta életbe lépett a segway és más önegyensúlyozó elektromos eszközök használatát tiltó törvény, de a prágai rendőrök egyelőre képtelenek a jogszabálynak érvényt szerezni. Ennek fő oka, hogy a törvény szerint a segway csak azokból az utcákból van kitiltva, ahol ezt külön tábla jelzi, viszont ezeket a táblákat a mai napig sem sikerült elkészíttetni, és kihelyezni. Így a normál gyalogosokra sokszor a frászt hozó és egyben veszélyforrást is jelentő „segway lovasok” a helyzetet kihasználva továbbra is mindenhová „bevágtatnak” a járműveikkel. A helyzetet a helyiek egyenesen kafkainak nevezik, de a megoldásra még várhatóan hónapokig várni kell.


És még néhány hír egy-egy mondatban:
- Prágában bemutatták az Anthropoid című brit-francia-cseh filmet, amely a Reinhard Heydrich, a Cseh-Morva Protektorátus ügyvezető protektora elleni merénylet legújabb filmes feldolgozása.
- A cseh kulturális miniszter Bohémiai Szent Ágnes 160 cm magas és 300 kg tömegű homokkő szobrát adományozta Ferenc pápának, amely alkotás a Szent Péter-bazilikában kerül kiállításra.
- A sok éve tartó aszályos időszak miatt számos csehországi erdőterület fái kerültek veszélybe, a legsúlyosabb helyzet Észak-Morvaországban tapasztalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése