Bramborová polévka s houbami |
nagy őzlábgomba (Bedla vysoká) |
- a
legjobb kora reggel begyűjteni a zsákmányunkat, mert a hűvösebb
időben a legfrissebbek és a legsértetlenebbek a gombák
- a
szedésük nagy odafigyelést és óvatosságot igényel
- csak
a sérülésmentes gombákat szabad begyűjteni, amelyeket csigák
vagy férgek már megrágtak, ott kell hagyni
- fontos,
hogy kosárba gyűjtsük a zsákmányunkat, mert zárt, nem szellőző
zacskóban benedvesednek, és hamarabb tönkre mennek
- az
erdei gombákat nyersen lehetőleg ne fogyasszuk, fontos, hogy
mindig hőkezeljük
- az
előkészítésnél víz helyett inkább kis kefékkel tisztogassuk
meg a fejeket, így elkerülhetjük a minőségi romlást
- minden
leszedett gombát érdemes bevizsgáltatni, és még aznap
elkészíteni, valamint a kész ételt is jó aznap elfogyasztani,
egy napnál sem lehet tovább még hűtőben sem tárolni.
Egy kosár finom alapanyag |
A leveseknél létezik kimondottan csak gombából készült leves (Houbová polévka), de a gombát sokszor ízesítőként is használják az egyéb zöldség vagy hús alapanyagok mellé. Korábban már egy tésztás gombalevest (Houbová polévka s těstovinami) bemutattunk olvasóinknak (lásd ITT). A leveseknél gyakori a burgonya és a gomba összeházasítása (Bramborová polévka s houbami), ezek a levesek általában hagyma, sárgarépa és zeller hozzáadásával készülnek, szinte elengedhetetlen fűszerük a kömény, a majoránna, a kakukkfű, a bors, és a petrezselyem zöld is, de előfordul, hogy friss lestyánt is szórnak a tetejére. A cseh konyha másik alaplevese a kulajda, amelybe szintén kerül egy-két marék gomba.
Krkonošské kyselo |
A kétrészes cikkünk első része ezennel véget ért, de legközelebb folytatjuk a gombából készült főételekkel, és egyéb érdekességekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése