A cseh sör napja / cseh bortermés / telefonhasználati szokások / politizáló hölgyek / 10%-os ÁFA / elhunyt Rudolf Čechura / félresikerült kandi kamera

  • Ahogyan az évről évre történik, idén szeptember 28-án is megemlékeztek Csehországban az államalapító fejedelem, Szent Vencel haláláról, megünnepelve a cseh állam alapítását. A tavalyi év óta az állami ünnep napjához egy másik fontos esemény is kapcsolódott, ugyanis immáron másodszor tartották meg ekkor, pontosabban szeptember 27-én, szombaton a Cseh Sör napját. Az előző évhez képest idén még nagyobb számban csatlakoztak sörözők, éttermek, sörfőzdék a nemzeti ital megünneplésének új hagyományához. Több mint 4000 vendéglátóhely és több tucatnyi sörfőzde várta meglepetésekkel, különlegességekkel a vendégeket ezen a szép napon.
    A Cseh Sör napja
  • Az idei év időjárása nem csak a magyar, hanem a cseh bortermelőknek is jelentős bosszúságot okozott. A késő augusztusi és kora szeptemberi erősen csapadékos idő következményeképp a szőlő korai rothadásnak indult. Ennek köszönhetően Csehországban a várható bor mennyisége több mint 30%-al lesz kevesebb, alig haladva meg az 500.000 hektolitert. Szerencsére a cseh sör mennyisége és minősége sincs veszélyben, így azért a bortermelést érő károkat valahogy túléli a lakosság!
  • Egy a telefonhasználati szokásokat vizsgáló felmérés eredményei szerint a cseh idősebb korosztály tagjai jóval többet cseverésznek telefonon, mint az unokakorú honfitársaik. Amíg egy 13-18 év közötti fiatal havonta átlag 80 percet beszél a mobilján, addig a nyugdíjasok 110 percet meghaladóan képesek a gondolataikat a telefon segítségével megosztani az ismerőseikkel, és emellett jóval több SMS-t is küldenek. Persze mindez nem azt jelenti, hogy a fiatalemberek nem kommunikálnának eleget, pusztán az ő kapcsolatápoló terepük főként az ingyenes közösségi oldalakra tevődött át. Jelenleg száz cseh ifjúból mindössze 13 nem rendelkezik internetkapcsolat teremtésére képes telefonnal.

  • Amíg Magyarországon a választásokat követően súlyosan visszaesett a helyi politikai életben szerepet játszó hölgyek száma, addig Csehországban az arányuk tovább emelkedett. Ugyan a Cseh Szenátust, akárcsak a mi Országgyűlésünket továbbra is a férfi dominancia jellemzi, az önkormányzati választások után immáron 27%-al vannak jelen a „gyengébb” nem képviselői.
    A Fórum 50% a nőknek a politikai életben való nagyobb részvételéért küzd
  • A Cseh Parlament alsó háza jóváhagyta, hogy a jelenlegi 21 és 15 százalékos ÁFA kulcs mellett, egy jóval kedvezőbb 10%-os adókulcsot is bevezessenek. A tervek szerint 2015 januárjától az alacsonyabb adóterhek alá eső termékek közé a könyvek, a gyógyszerek és a gyermek tápszerek tartoznak majd. Mindezekkel a kisgyermekes családokat és a nyugdíjasokat kívánják támogatni.
  • 83 éves korában elhunyt Rudolf Čechura, a cseh/szlovák gyermekek egyik kedvenc rajzfilm szereplőjének Maxipes Fík (Fík a Maxikutya) alkotója. Čechura a közkedvelt kutya figurát, aki folyton megosztotta hihetetlen álmait Ajával a kislánnyal, éppen 40 évvel ezelőtt találta ki egy a Večerníček címet viselő TV sorozathoz. A cseh animációs filmek egyik legnépszerűbb alakját Jiří Šalamoun rajzolta meg, a hangját pedig Josef Dvořák adta.
    Maxipes Fík, a Maxikutya és Aja a kislány
  • Két népszerű cseh színész kapott felfüggesztett börtönbüntetést egy félresikerült kandi kamerás filmezés miatt. Petr Čtvrtníček és Jan Potměšil szereplésével a Cseh Televízió számára készítettek egy a mozgássérültek megsegítését célzó kampányfilmet. A forgatás során magukat toló kocsis, illetve mankós rendőrnek kiadva sorra állítottak meg járműveket és a jól ismert kandi kamerás stílusban egy kis rövid viccesnek szánt átverésre került sor. Az egyik megállított sofőr az átverést olyannyira rosszul élte meg, hogy szívrohamot kapott. A bíróság megítélése szerint a két színész is felelős a csaknem végzetessé vált jó célokat szolgáló tréfáért.
    Egy félresikerült kandi kamerás akció

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése