Gombákról
szóló cikksorozatunk utolsó részében szeretnénk meglepni
olvasóinkat két, általunk is kipróbált recepttel, amelyek
Csehországból érkeztek hozzánk. Az ajánlott ételeket a legjobb
lenne erdei gombákból elkészíteni, de ezeket itthon elég nehéz
beszerezni, így mi is maradtunk a fehér és a barna csiperkénél.
Nálunk mindkettő fogásnak nagy sikere volt, és az elkészítésük
sem okozott nehézségeket. Egyszerű és nagyszerű ételek, érdemes
velük az otthoni választékot színesíteni.
Őszi tökös-gombás leves |
Őszi
tökös-gombás leves
Alapanyagok |
Hozzávalók:
60
dkg tök
40
dkg gyökérzöldség
20
dkg burgonya
2
fej vöröshagyma
2
evőkanál olívaolaj
1,5
l zöldség leves vagy víz
40
dkg gomba keverék
reszelt
szerecsendió
só,
bors ízlés szerint
zöldség
zöldje a díszítéshez
A
tököt és a burgonyát megtisztítjuk és kb. 2 cm nagyságú
kockákra vágjuk. A hagymát és a zöldségeket szintén
megtisztítjuk, és kb. 1 cm nagyságú darabokra vágjuk. Egy
lábosban felhevítünk 1,5 evőkanál olajat, megpirítjuk benne a
hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, és végül a
sütőtököt. Kicsit megpirítjuk őket együtt, így markánsabb
ízeket kapunk majd. Az egészet felöntjük a meleg zöldség
levessel (mi vizet használtunk, így a fűszerekből kicsit többet
tettünk bele), megsózzuk, borsozzuk, és további 20 percig főzzük.
Ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel összeturmixoljuk. A tűzre
visszatéve ízesítjük a szerecsendióval, és egy rövid időre
felforraljuk, hogy jobban összeérjenek az ízek.
Gombapirítás |
Közben
serpenyőben felmelegítjük a maradék olajat, és rövid idő alatt
megpirítjuk benne a megtisztított, feldarabolt gombákat.
Tálaláskor a tányérba kiszedett leveshez adjuk hozzá a pirított
gombákat. Fogyaszthatjuk a tökös-gombás levesünket magában vagy
pirítóssal is.
A
leveshez használt hagymával kapcsolatban tartozunk egy vallomással.
Mi ezt a sokak által igen kedvelt alap-alapanyagot kihagyjuk az
ételeinkből, mert amióta hagyma nélkül főzünk, észrevettük,
hogy sokkal jobban érezzük a többi összetevő ízét.
Majdnem kész tökös-gombás leves |
A csodás gombás
rétes savanyú káposztával
|
Gombás
rétes savanyú káposztával
Az
őszi időszakban könnyen elérhető, idény jellegű alapanyagokból
készül második ételünk is, amely az előbbi tökös-gombás
leves mellé is finom lehet, vagy akár elő- vagy utóételként is
fogyasztható.
Hozzávalók:
2
tojás
10
dkg vaj
40
dkg friss gomba
½
teáskanál gomba fűszer (ha nincs ilyenünk, akkor pótolhatjuk
bazsalikommal, borsikafűvel, lestyánnal)
½
teáskanál kömény
½
teáskanál kakukkfű
só
és bors
20
dkg párolt savanyú káposzta
néhány
kisebb babérlevél
kevés
zsír a tepsi kikenéséhez
Előkészítésként
kevés olajon addig pároljuk a savanyú káposztát, amíg
megfonnyad, és kicsit elkezd barnulni. Egy másik lábosban
felolvasztjuk a vajat, és a gombát puhára pároljuk benne, majd
hozzáadjuk a felvert tojásokat. A fűszerekkel, a sóval és a
borssal ízesítjük és addig kevergetjük, amíg a tojás meg nem
szilárdul.
Dupla réteg |
A
rétes töltését kicsit alternatív módon oldjuk meg, mert annak
érdekében, hogy kicsit vastagabb legyen a tésztánk egy sajátos,
„emeletes” töltési módot alkalmazunk. Egy nedves ruhára
terítünk két réteslapot, majd erre tesszük rá a gombás-tojásos
töltelék felét, amit megszórunk a párolt savanyú káposzta
felével. Ezt követi egy újabb réteg réteslap, amire rászórjuk
a töltelékek másik felét is.
A feltekert rétes |
Az emeletesre kialakított rétest
feltekerjük, enyhén zsírozott vagy olajjal megkent tepsibe tesszük
és a tetejét tejföllel megkenjük. Tehetünk a rétes tekercsre
néhány babérlevelet is. Közepes hőmérsékleten (kb. 180Co)
aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk és melegen ajánljuk.
A kisült rétes |
Dobrou
chut'!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése