Csehország természet-, tájvédelmi területei X. - Poodří

Az Olomouc városától keletre fekvő kis hegyvidéken eredő Odera ugyan Csehország egyik kisebb folyójának számít, mégis a cseh-sziléziai vidék meghatározó vízfolyása, amely nagyban hozzájárult a terület fejlődéséhez, Ostrava és környéke társadalmi-gazdasági jelentőségének megteremtéséhez. 
Poodří
Jóllehet a lomhán kanyargó Odera folyó völgye már évszázadokkal korábban is lakott volt, mégis a rendszeres árvizek miatt csak a XIV-XV. században kezdtek el a helybeliek érdeklődni a folyó menti árterek iránt. Mivel a mezőgazdasági művelés igen nehézkes lett volna, ezért az emberek egy kézenfekvőbb hasznosítási módot találtak ki, halastavakat ástak a folyó mellé és haltenyésztésbe kezdtek. Egy ügyes, vízi malmokkal tarkított csatornarendszerrel össze is kötötték az alig egy méter mély tavacskákat, így Nový Jičín és Ostrava között egy komplett halastó rendszer jött létre, mintegy 60 kis tóval, közel 7 négyzetkilométeres területen. Az itt élők és gazdálkodók emellett persze rendszeresen aratták a nádat, vágták a fűzfa ágakat és a tápanyagban gazdag, árvizek miatt igen termékeny réteken legeltették az állataikat. Az állattartás közül kiemelkedett a marhatenyésztés, olyannyira, hogy a helyi vörös foltos bocik után egy időben Tehén vidéknek, Kravařskonak is nevezték ezt a területet.

Az Odera folyó ártere, halastavakkal
Sajnos az elmúlt évszázadban a korábbi természetközeli mezőgazdálkodás megváltozott, a szocializmus alatt a fő cél a területek kiszárítása és intenzív gazdálkodásba vétele volt. Ennek köszönhetően a természetes területek összezsugorodtak, jelentősen átalakult a tájkép és a biodiverzitás csökkent. Szerencsére 1991-ben 82 km2-es területen megalapították a Tájvédelmi Körzetet így a Poodří, azaz az Odera-folyó mente megfelelő védettséghez jutott. Ezt tovább fokozta, hogy 1993-ban felkerült a világ értékes vizes élőhelyeinek védelméről rendelkező Ramsari listára is. A terület továbbá fontos, európai jelentőségű madárvédelmi terület is, ami nem csoda, hiszen az itt élő közel 300 madárfaj között megtaláljuk a jégmadarat, a szürke gémet, a bölömbikát, a barna rétihéját vagy éppen a kendermagos récét is.
Kotvice
Élet a tavak, holtágak felszínén
De a Poodří értékes állatfaunája nem csupán a madarakból áll. Közel 100 puhatestű, 150 pók és 35 szitakötő faj egyedei élnek itt a védett hüllőkkel – kétéltűekkel együtt, sőt a vizekben itt állandó állománnyal megtalálható a tavaszi pajzsosrák is. A Poodří növényvilága szintén említésre méltó. A kis tavakban, holtágakban él a sulyom és a sárga virágokkal tündöklő tündérfátyol. Számos további védett növény, mint például a kis tüskéshínár, a vízi rucaöröm, a közönséges rence csodás példányaira is bukkanhatunk.
Ártéri erdő - Polanský Les
A Poodří ma az Odera folyó természetes kanyarulatai mentén fekvő tájvédelmi terület, az említett halastavakkal, ártéri erdőkkel, gyertyános tölgyesekkel, csodás kőrisekkel, vizes rétekkel, holtágakkal, számtalan kis vizenyős folttal tarkított komplex ártér, amely csodálatos hangulatot áraszt az idelátogatók számára. Összességében úgy látszik, hogy a helybelieknek újból sikerült az ember és a természet közötti egyensúlyt helyreállítani. A tájvédelmi területen belül a legértékesebb részek a Polanská Niva, a Polanský Les és a Kotvice.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése