Ahogyan
azt az előző cikkünk végén ígértük, folytatjuk a gomba ételek
körüli kalandozásunkat a cseh konyhában. Jöjjenek hát a
főételek. Nos, ha
a főételek között nézelődünk tovább, akkor a gulyást
mindenképpen meg kell említenünk, hiszen nagyon jellegzetes étele
a cseh konyhának, de náluk nem ugyanazt az ételt jelenti, mint
itthon Magyarországon
(ITT). Szinte megszámlálhatatlan változatát készítik, köztük
persze a gombás gulyást is (Hovězí
guláš na houbách). Ide sorolnánk a rántott gombákat (Smažené
žampiony) és azon változatait, amelyek sörös, esetleg boros
tésztában sülnek, mellé főként párolt vagy sült burgonyát
tálalnak friss káposzta salátával vagy majonézzel.
Rántott gomba |
A
vegetáriánusok étele is lehet a gombás „vagdalthús” (Houbové
karbanátky), amelyből ebben az esetben a hús persze kimarad. No,
de ne feledkezzünk meg a sokak által kedvelt vad ételekről sem,
amelyekhez kiválóan illenek az erdei gombák. Ki ne kóstolna meg
szívesen egy finom szarvas pörköltet gombával (Jelení guláš s
houbami) vagy egy áfonya lekvárral megbolondított vaddisznó
pörköltet (Kančí guláš s houbami)?
Gombás „vagdalthús” |
Tésztás
gomba ételt is felvonultat a cseh konyha, ilyen a gombás kalács
(Houbový koláč), amely a hangzása ellenére (sajnos) nem édesség.
Ez egy torta szerű főfogás, amelynek a tészta alapja lehet
élesztős, leveles vagy burgonyás is. A tésztával kibélelt
formába kerül bele a sok földi finomság, gomba, bacon, hagyma,
fokhagyma, rozmaring és a cseh konyha egyik jellegzetes és gyakori
alapanyaga, a főzőtejszín. Mindezek összesütve után nagyon jó
ízeket adnak.
Gombás kalács |
Egy
- egy fogás esetében nem könnyű eldönteni, hogy főételként
vagy köretként tekintsünk rá. Például a gombás „bramborákra”
(Bramboráky s houbami), a kis kötőanyaggal megtámogatott, forró
olajban sütött reszelt burgonyára, amely nagyon laktató, ezért
inkább megszavaznánk neki a főétel címet. Ugyanez az érzésünk
a Karácsonyi asztalok kubájával (Vánoční kuba) kapcsolatban is,
ez az árpagyöngyből és friss vagy szárított gombából készült
finomság nagyon régi cseh étel, ezért is maradt a karácsonyi
menü hagyományos fogása.
Kuba |
Vagy
itt vannak a különféle párolt gombák (Dušené houby), amelyeket
főként húsok mellé készítenek. Ezek általában hagymával,
tejszínnel, sajtokkal, paradicsommal vagy vajjal készülnek. No, és
itt a gombás knédli is (Bramborové knedlíky s houbami), amelynél
a párolt gombát a nyers tésztába keverjük bele vagy töltelékként
tesszük a gombócokba. Főzés után a tetejére sült hagymát is
szórhatunk.
Párolt gombák |
Zárjuk
a sort a mártásokkal vagyis az „omáčka”-kal, amelyek a cseh
konyha nagyon fontos és népszerű szereplői. Húsokhoz,
knédlihez, de gyakorlatilag minden egyéb körethez is fogyasztják
őket. A gombás változatok tejszínnel vagy anélkül készülnek,
egy-két-három vagy még több sajtos változatban. Fűszerezésnél
szóba jöhet a szerecsendió,
a fehér bor, de még akár az ecet is.
Gomba mártás |
Nem
ejtettünk még szót a gombák tartósításáról, de ez a téma
már meghaladná jelen cikkünk terjedelmi határait. Ígérjük,
hogy a jövőben visszatérünk erre a fontos témára is, hiszen a
szezonok elmúlnak, az étvágyunk az erdei gombákra viszont egész
évben megmarad. Kis
bemutatónk, amely közel sem nevezhető teljesnek, hamarosan véget
ér, mert a hosszú felsorolással nem akarjuk elvenni a kedvüket
ezektől az egészséges és finom ételektől. A gasztronómiai cikk
sorozatunk következő részében (egy pár hét múlva) jönnek a
gombás receptek, a finom fogások már készülnek is a konyhánkban,
és ígérjük, hogy nem a felsorolt ételek közül választottunk,
hanem még újabbakkal jövünk.
Na
shledanou!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése