Itt az őszi gombaszezon – gasztronómiai kalandozás a cseh konyhában II.

Ahogyan azt az előző cikkünk végén ígértük, folytatjuk a gomba ételek körüli kalandozásunkat a cseh konyhában. Jöjjenek hát a főételek. Nos, ha a főételek között nézelődünk tovább, akkor a gulyást mindenképpen meg kell említenünk, hiszen nagyon jellegzetes étele a cseh konyhának, de náluk nem ugyanazt az ételt jelenti, mint itthon Magyarországon (ITT). Szinte megszámlálhatatlan változatát készítik, köztük persze a gombás gulyást is (Hovězí guláš na houbách). Ide sorolnánk a rántott gombákat (Smažené žampiony) és azon változatait, amelyek sörös, esetleg boros tésztában sülnek, mellé főként párolt vagy sült burgonyát tálalnak friss káposzta salátával vagy majonézzel. 
 
Rántott gomba
A vegetáriánusok étele is lehet a gombás „vagdalthús” (Houbové karbanátky), amelyből ebben az esetben a hús persze kimarad. No, de ne feledkezzünk meg a sokak által kedvelt vad ételekről sem, amelyekhez kiválóan illenek az erdei gombák. Ki ne kóstolna meg szívesen egy finom szarvas pörköltet gombával (Jelení guláš s houbami) vagy egy áfonya lekvárral megbolondított vaddisznó pörköltet (Kančí guláš s houbami)? 
 
Gombás „vagdalthús”
Tésztás gomba ételt is felvonultat a cseh konyha, ilyen a gombás kalács (Houbový koláč), amely a hangzása ellenére (sajnos) nem édesség. Ez egy torta szerű főfogás, amelynek a tészta alapja lehet élesztős, leveles vagy burgonyás is. A tésztával kibélelt formába kerül bele a sok földi finomság, gomba, bacon, hagyma, fokhagyma, rozmaring és a cseh konyha egyik jellegzetes és gyakori alapanyaga, a főzőtejszín. Mindezek összesütve után nagyon jó ízeket adnak.
Gombás kalács
Egy - egy fogás esetében nem könnyű eldönteni, hogy főételként vagy köretként tekintsünk rá. Például a gombás „bramborákra” (Bramboráky s houbami), a kis kötőanyaggal megtámogatott, forró olajban sütött reszelt burgonyára, amely nagyon laktató, ezért inkább megszavaznánk neki a főétel címet. Ugyanez az érzésünk a Karácsonyi asztalok kubájával (Vánoční kuba) kapcsolatban is, ez az árpagyöngyből és friss vagy szárított gombából készült finomság nagyon régi cseh étel, ezért is maradt a karácsonyi menü hagyományos fogása.
Kuba

Vagy itt vannak a különféle párolt gombák (Dušené houby), amelyeket főként húsok mellé készítenek. Ezek általában hagymával, tejszínnel, sajtokkal, paradicsommal vagy vajjal készülnek. No, és itt a gombás knédli is (Bramborové knedlíky s houbami), amelynél a párolt gombát a nyers tésztába keverjük bele vagy töltelékként tesszük a gombócokba. Főzés után a tetejére sült hagymát is szórhatunk.

Párolt gombák
Zárjuk a sort a mártásokkal vagyis az „omáčka”-kal, amelyek a cseh konyha nagyon fontos és népszerű szereplői. Húsokhoz, knédlihez, de gyakorlatilag minden egyéb körethez is fogyasztják őket. A gombás változatok tejszínnel vagy anélkül készülnek, egy-két-három vagy még több sajtos változatban. Fűszerezésnél szóba jöhet a szerecsendió, a fehér bor, de még akár az ecet is.
Gomba mártás
Nem ejtettünk még szót a gombák tartósításáról, de ez a téma már meghaladná jelen cikkünk terjedelmi határait. Ígérjük, hogy a jövőben visszatérünk erre a fontos témára is, hiszen a szezonok elmúlnak, az étvágyunk az erdei gombákra viszont egész évben megmarad. Kis bemutatónk, amely közel sem nevezhető teljesnek, hamarosan véget ér, mert a hosszú felsorolással nem akarjuk elvenni a kedvüket ezektől az egészséges és finom ételektől. A gasztronómiai cikk sorozatunk következő részében (egy pár hét múlva) jönnek a gombás receptek, a finom fogások már készülnek is a konyhánkban, és ígérjük, hogy nem a felsorolt ételek közül választottunk, hanem még újabbakkal jövünk.

Na shledanou!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése