Prágai kocsmakalauz térképen – állapotjelentés

Nem túlzás azt állítani, hogy évente sok ezer honfitársunk keresi fel Csehország varázslatos fővárosát, Prágát. És aki Prágában jár, az a megannyi kulturális látnivaló megtekintése mellett bizony-bizony megszomjazik, és ilyenkor mi mással is oltaná szomját, mint finom cseh sörrel. A tradicionális cseh kocsmák hangulatát kereső sörisszák egyik alaptámasza a Hagymásy András "kocsmográfus" által írt Prágai Kocsmakalauz című alapmű. Ez a remek kalauz szinte minden szempontból segítséget nyújt a kedvünkhöz leginkább való prágai söröző megtalálásához, vagy madarász szakszóval élve twitcheléséhez, azaz felkutatásához, megfigyeléséhez, leteszteléséhez.


Azért csak szinte, mert a Kocsmakalauzt hasznosítván felfedezhetünk egy kicsi „hiányosságot”, amelynek pótlása az olvasó életét megkönnyíthetné. Ez pedig nem más, mint a kalauzban szereplő kocsmák-éttermek elhelyezkedését mutató térkép. Egy térkép, amelyen az adott műintézményről olvasván rögtön be is tudjuk azonosítani a helyét, még könnyebbé téve a megtalálását. A Csehország nem csak Prága (de azért az is!) szerkesztőinek alap szándéka nem a kritika, épp ezért a szerző szóbeli engedélyével maguk láttak neki a Kocsmakalauzban leírt vendéglátóhelyek Google Maps alapú térképi rögzítéséhez. Az enyhén szólva is szöszölős munka szakaszosan, de halad és bízunk benne, hogy az év végére teljesen elkészül. Sajnos ez a munka is – akárcsak a Csehország, nem csak Prága cikkeinek írása, szerkesztése - csak saját szabad időben, anyagi támogatás nélkül készül, így korábbi időpontot nem mernénk beígérni.

Részlet a készülő térképből: Prága "pesti" oldala
Mégis tudván, hogy az október 23-i hosszú hétvégén magyar sörissza turisták sokasága utazik el Prágába ezért, most egy kis mintát mutatunk a készülő térképből. Mind ezidáig a Kocsmakalauz első három fejezetében szereplő helyek kerültek rögzítésre. Az első fejezet a prágai klasszikus, „búcsújáró helyeket” mutatja be. Ezeket kék színnel tüntettük fel a térképen. A második fejezet a „Klasszikus sörkul-túra” állomásairól szól, ezeknél piros jelölést alkalmaztunk. A harmadik fejezet pedig a prágai sörfőzdéket tüntetik fel, itt a narancssárga jelek figyelendők.

De lássuk magát a készülő térképet:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése