Pástétomok, ahogy a csehek szeretik I.

Kezünkbe akadt egy szuper, „szélesvásznú” szakácskönyv, amely a cseh konyha legjobb ételeit mutatja be. A hagyományos levesek, sült húsok, bramborákok, mártások, knédlik mellett egy gusztusos pástétomon akadt meg a szemünk. Hmm, pástétom! Ez a praktikus és finom eledel valamiért kevésbé terjedt el nálunk, mi magyarok inkább a felvágottakat istenítjük ha hideg falatokra vágyunk. Ellenben a csehek nagy kedvencei a pástétomok, az üzletek hűtőpultjaiban sokfélét megtalálhatunk belőlük és egyre nagyobb a kínálat a konzervgyárak termékei között is. Egyikük-másikuk jóval túllépve a hagyományos májkrémek kereteit, egyre változatosabb ízesítésekkel kényeztetik az ínyenc falatokra, változatosságra vágyó fogyasztókat. Megtalálhatók a füstölt hússal készített, zöldfűszerekkel megbolondított, borral pikáns ízűvé varázsolt, mandulás és vörösáfonyás pástétomok, de hosszan sorolhatnánk még a különféle változatokat.


Kacsamájas pástétom

A pástétom egy nagyon praktikus és jól variálható, sokféle változatban elkészíthető fogás.A kenyérre kenhető pástétomok minden esetben hidegen fogyasztandók. Ehetjük frissen készített vagy hőkezelt változatában is, manapság nagyon divatosak a gusztusos kis üvegekben tárolt vagy csak éppen szervírozott pástétomok. Alapanyagok tekintetében készülhet májból, hús és máj különböző arányú keverékéből, gyakran vadhúsokból (nyúl, szarvas), halakból, de a hús nélküli változatok is egyre népszerűbbek. Főleg a hús hozzáadásával készültek tehetők még izgalmasabbá, pikánsabbá egy kis vörös áfonya dzsemmel vagy őszibarack befőttel.


Bárányos pástétom
Mi most két alap receptet ajánlunk a vállalkozó kedvűek figyelmébe, akik otthon szeretnék elkészíteni. Az egyiket a bevezetőben említett könyvből ollóztuk ki, a könyv címe szabad fordításban Cseh szakácskönyv – Legjobbak a cseh konyhából (Česká kuchařka - To nejlepší z české kuchyně), a másik pedig egy nagymamáink idejéből származó családi recept.


Baromfimájas pástétom
Baromfimájas pástétom (Paštika z drůbežích jater)

Hozzávalók:400 g csirke máj
375 g liszt
120 g vaj
240 g tejszín
125 ml konyak
1 db vöröshagyma
1 leveses kanál étolaj
1 leveses kanál cukor
bors

Elkészítése:A vöröshagymát tisztítsuk meg, és szeljük vékony karikákra. Tegyük egy serpenyőbe az olajjal együtt, és amikor pirulni kezd adjuk hozzá a cukrot, süssük további 5 percig, majd tegyük félre. A vajat használat előtt 15 perccel vegyük ki a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy kicsit megpuhuljon. A csirkemájat sós vízben főzzük kb. 30 percig, aztán öntsük le róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, törjük össze apró darabokra. Amíg fő a máj, egy nagyobb edényben a lisztet a vajjal keverjük simára, majd adjuk hozzá az apróra tört májat, a tejszínt és a konyakot. Sózzuk, borsozzuk, és keverjük ki az egészet jó simára. A pástétomot szervírozzuk pirítós kenyérrel és a pirított hagymával.


Húsos-májas pástétom
Nagymama májpástétoma (Babiččina játrová paštika)
Hozzávalók:1 kg zsírosabb hasaalja szalonna (nyers)
300 g sertés vagy marha máj
8 gerezd fokhagyma

Házi pástétom
Elkészítése: Főzzük meg a hasaalja szalonnát, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt szalonnát a májjal együtt daráljuk össze, és adjuk hozzá a préselt fokhagymát, majd jól keverjük össze. A keveréket tegyük nyitott tégelyekbe vagy üvegekbe és helyezzük őket egy nagyobb lábosba, amit vízzel öntsünk fel. A víz maximum az üvegek feléig érjen. Az üvegek méretétől függően 1-2 órán főzzük őket. A pástétomot csak tálalás előtt sózzuk meg. Miután a pástétom kihűlt az üvegekben, akár fogyaszthatjuk azonnal is, de lezárva tárolhatjuk a hűtőben. Akár 1 hónapig is eláll. A hasaalja szalonna azért ideális a pástétomunk elkészítéséhez, mert húst és zsiradékot is tartalmaz egyszerre, így nagyon gazdag alapját adja a májpástétomunknak.Dobrou chut'! Jó étvágyat!

Nyami!
Mivel a pástétomok világa sokkal gazdagabbnak bizonyult mint gondoltuk, cikkünk második részében még pikánsabb recepteket hozunk a nagyérdeműnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése