2017. június 29., csütörtök

Cseh hírcsokor (2017.06.29.)

A cseh pástétomokról szóló cikk előtti írásaink igencsak szomorúra sikeredtek, mivel a Heydrich-elleni merénylet és az azt követő tragikus megtorlást bizony nem egy klasszikus cseh filmvígjáték témája. Most azonban következzék egy fokkal könnyedebb műfaj, a hírek, melyet a szokásunktól eltérően egy kicsit lazábban tálaljuk fel az olvasóinknak. Tekintettel arra, hogy már régen nem adtunk hírt, így bőséges a választék, mégis most csak az elmúlt másfél-két hónap híreiből csipegetünk.Kezdjünk azzal, hogy Csehország április közepén egy kisebb kormányválság közelébe keveredett miután Bohuslav Sobotka miniszterelnök törésre kívánta vinni a nem túl harmonikus kapcsolatát Andrej Babiš pénzügyminiszterrel. Míg a politikai hercehurca kezdetét vette, egy laza télbúcsúztató havazás több mint tízezer háztartást fosztott meg az áramellátástól, nem éppen az energiatakarékosság célzatával. Felröppent a hír, hogy száz év után újraindulhat a cseh Český Těšín és a lengyel Cieszyn közötti villamosvonal, amelyet anno 1911-ben az Osztrák-Magyar Monarchia országokat egybeolvasztó keblén belül építettek Teschen városában. Az I. Világháború azonban közbeszólt, de úgy rendesen, olyannyira, hogy a Teschent átszelő Olše folyó mindent elválasztó államhatár lett. Egy évszázadot követően azonban most van esély arra, hogy az egykori villamosvonal, ezúttal határon átnyúló formában újraéledjen, tovább erősítve a régen egy egységet alkotó település szövetségét.


Május elején, miközben a cseh politikai nagykutyák ökölharca még komolyabb szintre lépett, az utcán is izgalmas pillanatok adódtak. A világot körbejárta a kép, melyen egy 16 éves hosszú hajú brünni cserkészlány összefeszül egy inkább a hajatlanságot preferáló neonáci emberkével. Mindeközben egy korábban az Iszlám Államhoz csatlakozni kívánt fiatalembert pedig a bíróság hat évre eltántorította a szándékától. A cseh miniszterelnök a korábbi bejelentése ellenére mégsem mondott le, de az oktatási miniszter, Katerina Valachová igen, a válság pedig egyre mélyült. Eközben Csehországban éves összehasonlításban 7,8%-al nőtt idén a márciusi kiskereskedelmi forgalom, bejelentették, hogy minden eddiginél népszerűbbek a cseh egyetemek a szlovák tanulni vágyó fiatalok számára, és Marek Győri személyében egy magyar felmenőkkel rendelkező cseh hokist igazolt le a Fehérvári Titánok.


Május közepén bejelentették, hogy egy évvel ezelőtt egy ritka meteoritot találtak Hradec Králové közelében, pontosabban a világon a 30-ikat (ebből Csehországban az ötödiket), amelynek útját műszeres vizsgálatok útján pontosan ismerik a kutatók. A cseh kormányválság rendeződni látszott, de ennél jóval többeket érdekelt az, hogy megtartották a Škoda új kompakt szabadidőautó modelljének világpremierjét. A Karoq névre elkeresztelt SUV igazán impozáns látvány. A kínai Huawei pedig bejelentette, hogy öt év alatt 360 millió dollárt fektet be Csehországban és 4000 munkahelyet teremt.


Május 24-én a cseh államelnök új pénzügyminisztert nevezett ki, egy nappal később pedig megkezdték a prágai Óvárosi Városháza tornyának kultikus órája, az Orloj naptári táblájának felújítását, melyet a következő év során egy fatáblával, majd később speciális fotótapétával helyettesítenek. A cseh kormányfőhelyettes nem túl nagy meglepetésre kijelentette, hogy ugyan szeretné, ha végleg megbékülne a cseh és német nép, de a Beneš-dekrétumok érvényességéről nem kívánnak beszélni.


Június elején a diósgyőri kosarasok Tereza Peckova személyében egy világbajnoki ezüstérmessel erősítettek, az örökifjú Karel Gott egy zúzós Rammstein koncerten bulizott Prágában, egy randioldal felmérése szerint egy álomnő arca cseh és magyar a szeme, és mindeközben madárcsicsergést közvetít a cseh Slow Rádió. Ja, és a dohányosok legnagyobb bánatára júniustól tilos valamennyi cseh sörözőben a dohányzás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése