Imádjuk az
egytálételeket, amikor egyben van a hús és a köret és mindez
finom szaftos környezetben gőzölög. A cseh gulyás már majdnem
ebbe a kategóriába tartozik, de azért a kenyér knédli szeleteket
mégsem lehet a szaftba belekeverni és vele együtt kikanalazni.
Ezért nagy keresésbe fogtunk, és rábukkantunk erre a nem annyira
tradicionális, hanem már inkább városias ételre, amely baromfi
zúzából készül.
Hozzávalók
4 személyre:
500 g baromfi zúza
30 g vaj
100 g gyökérzöldség (sárgarépa, fehérrépa)
fél hagyma
50 g zsír
50 g sima liszt
tyúkhúsleves igény szerint
só
petrezselyem
A gombóc hozzávalói:
5 zsemle
kb. 2,5 dl tej
2 evőkanál zsír
2 tojás
1 kanálka őrölt majoránna
kenyérmorzsa
500 g baromfi zúza
30 g vaj
100 g gyökérzöldség (sárgarépa, fehérrépa)
fél hagyma
50 g zsír
50 g sima liszt
tyúkhúsleves igény szerint
só
petrezselyem
A gombóc hozzávalói:
5 zsemle
kb. 2,5 dl tej
2 evőkanál zsír
2 tojás
1 kanálka őrölt majoránna
kenyérmorzsa
Elkészítése:
A zúzát
alaposan megtisztítjuk, megpároljuk, majd a kemény bőrét
levágjuk róla. A megtisztított és felkockázott zöldségeket a
kockára vágott hagymával együtt a vajban megpirítjuk, felöntjük
a húslevessel, és hozzáadjuk a zúzát is. Az egészet addig
főzzük amíg a zúza puha lesz.
Közben a zsírból és a lisztből rántást készítünk, felöntjük egy kevés hideg húslevessel, majd lassan hozzáadjuk a zöldséges zúzához. Jól elkeverjük az egészet, és összefőzzük. Ízlés szerint ízesítjük még sóval, majd a zúza darabokat kivesszük belőle és a zöldségeket összeturmixoljuk sima állagú mártássá. A mártásba, csehesen omáčkába visszahelyezzük a zúza darabokat.
Közben elkészítjük a gombócokat is, amelyeknél a zsemléket kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tejet, a felvert tojásokat, a majoránnát, a zsírt és annyi zsemlemorzsát, hogy jól alakítható legyen. A masszából gombócokat formázunk, és forrásban levő vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük őket, és hozzáadjuk a zöldségmártásos zúzához. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Közben a zsírból és a lisztből rántást készítünk, felöntjük egy kevés hideg húslevessel, majd lassan hozzáadjuk a zöldséges zúzához. Jól elkeverjük az egészet, és összefőzzük. Ízlés szerint ízesítjük még sóval, majd a zúza darabokat kivesszük belőle és a zöldségeket összeturmixoljuk sima állagú mártássá. A mártásba, csehesen omáčkába visszahelyezzük a zúza darabokat.
Közben elkészítjük a gombócokat is, amelyeknél a zsemléket kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tejet, a felvert tojásokat, a majoránnát, a zsírt és annyi zsemlemorzsát, hogy jól alakítható legyen. A masszából gombócokat formázunk, és forrásban levő vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük őket, és hozzáadjuk a zöldségmártásos zúzához. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése