10 egyszerű cseh recept: I. Kapří hranolky – Ponty chips vagy ropogós

Most induló sorozatunkban gyorsan és egyszerűen elkészíthető cseh ételeket szeretnénk bemutatni. Az első részben egy finom ponty chips, a kapří hranolky elkészítésére biztatunk mindenkit, amely egy igazi dél-cseh csemege. Mi először Třeboň városában, a cseh halastóvidék központjában kóstoltuk meg, ott ahol a haltenyésztés kezdete egészen az 1350-es évekig nyúlik vissza, és a halastavak száma szinte megszámlálhatatlan. Ez a pontytermelő vidék Csehország, sőt mondhatni Európa legnagyobb, majdnem összefüggő haltermelő területének számít, így nem csoda, hogy jobbnál jobb halétkek között válogathatunk a környéken. 

Kapří hranolky

A ponty chips elkészítésénél a halpucolás bonyodalmairól most nem beszélnénk, feltételezzük, hogy valamelyik piacon sikerülhet friss ponty filét vásárolni. Mi, mint rendszeres halevők szinte „disznóvágás” szerűen két-három halat dolgozunk fel egyszerre, így második alkalommal már csak a hűtőládából kell elővenni az alapanyagot. Maga az étel elkészítése egyszerű, ám ahhoz, hogy a ponty ropogósunk minél ízletesebb legyen, érdemes a haldarabokat előzetesen marinálni, amely 1 – 1,5 óra várakozási idő növekedést jelent ugyan, de ez alatt az idő alatt nyugodtan foglalkozhatunk mással. Ahogy a megfelelő receptet keresgéltük, több elkészítési móddal is találkoztunk. Ezekből kettőt mutatunk be. Az egyik eredménye egy kicsit szárazabb, mondhatni „soványabb” ropogós lett, a másik egy tojás bundában sütött változat, amely a nedvességet és a halzsiradékot is jobban benntartotta. Próbálják ki akár mindkettőt! 

Ponytfilé...szebben is filézhettem volna, de ez így sikerült...


Hozzávalók:
60 dkg ponty filé
10 g só
édes őrölt paprika
fokhagyma
őrölt kömény
őrölt gyömbér
30 g sötét szójaszósz
50 g sima liszt
30 g keményítő liszt
200 ml olaj a sütéshez 




Sülni vágyó ponty csíkocskák
Elkészítés: 
A bőrös pontyfilét fél centinként mélyen irdaljuk be, hogy az esetleg benne maradt apróbb szálkák is átsüljenek a sütés során. Ezt követően vágjuk fel 2 cm széles csíkokra. Készítsük el a marináló levet, egy nagyobb edénybe tegyük az összetört fokhagymát, egy kevés vizet, a szójaszószt, az őrölt köményt és gyömbért, sót, az őrölt paprikát és jól keverjük össze, majd helyezzük bele a csíkokra vágott ponty filéket és tegyük félre pihenni. Sütés előtt keverjük össze a sima lisztet az étkezési keményítővel és adjunk hozzá még egy kis őrölt paprikát, és ebben a keverékben forgassuk meg egyenként a halcsíkokat. A marináló levet nem kell eltávolítani a halról. 


Egy kis bundázás
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és süssük aranybarnára a halfiléket. A bundázott változatnál a lisztbeforgatás után mártsuk a halcsíkokat a felvert tojásba és ezt követően tegyük bele a forró olajba. Köretnek tetszés szerint főtt rizst, sült krumplit, burgonyapürét (vagy ami jól esik) javaslunk. Ennyi az egész, már készen is vagyunk! Jó étvágyat kívánunk a halacskákhoz!

Készen is vagyunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése