Kapří hranolky |
A ponty chips elkészítésénél a halpucolás bonyodalmairól most nem beszélnénk, feltételezzük, hogy valamelyik piacon sikerülhet friss ponty filét vásárolni. Mi, mint rendszeres halevők szinte „disznóvágás” szerűen két-három halat dolgozunk fel egyszerre, így második alkalommal már csak a hűtőládából kell elővenni az alapanyagot. Maga az étel elkészítése egyszerű, ám ahhoz, hogy a ponty ropogósunk minél ízletesebb legyen, érdemes a haldarabokat előzetesen marinálni, amely 1 – 1,5 óra várakozási idő növekedést jelent ugyan, de ez alatt az idő alatt nyugodtan foglalkozhatunk mással. Ahogy a megfelelő receptet keresgéltük, több elkészítési móddal is találkoztunk. Ezekből kettőt mutatunk be. Az egyik eredménye egy kicsit szárazabb, mondhatni „soványabb” ropogós lett, a másik egy tojás bundában sütött változat, amely a nedvességet és a halzsiradékot is jobban benntartotta. Próbálják ki akár mindkettőt!
Ponytfilé...szebben is filézhettem volna, de ez így sikerült... |
Hozzávalók:
60 dkg ponty filé
10 g só
édes őrölt paprika
fokhagyma
őrölt kömény
őrölt gyömbér
30 g sötét szójaszósz
50 g sima liszt
30 g keményítő liszt
200 ml olaj a sütéshez
Sülni vágyó ponty csíkocskák |
A bőrös pontyfilét fél centinként mélyen irdaljuk be, hogy az esetleg benne maradt apróbb szálkák is átsüljenek a sütés során. Ezt követően vágjuk fel 2 cm széles csíkokra. Készítsük el a marináló levet, egy nagyobb edénybe tegyük az összetört fokhagymát, egy kevés vizet, a szójaszószt, az őrölt köményt és gyömbért, sót, az őrölt paprikát és jól keverjük össze, majd helyezzük bele a csíkokra vágott ponty filéket és tegyük félre pihenni. Sütés előtt keverjük össze a sima lisztet az étkezési keményítővel és adjunk hozzá még egy kis őrölt paprikát, és ebben a keverékben forgassuk meg egyenként a halcsíkokat. A marináló levet nem kell eltávolítani a halról.
Egy kis bundázás |
Készen is vagyunk! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése