Borozzunk Csehországban!


Szerte Csehországban egyre népszerűbb a borfogyasztás. Erről nem csupán a statisztikák árulkodnak, hanem a vendéglátóhelyek egyre kifinomultabb borválasztéka, valamint a sorra nyíló „vinotékák”, azaz borszaküzletek növekvő száma is. A sörök hazájában bizony terjed a borivás, és az elkortyolt bor túlnyomó többsége a cseh borászatok terméke. Ugyan Csehországba ezer tonnaszám importálják a szőlőt, hiszen az igényeket kielégítő mértékű hazai bortermeléshez nem áll rendelkezésre elegendő alapanyag, ám a nevesebb és a minőségre kicsit is igényesebb borászatok természetesen a saját maguk által termesztett szőlőt használják fel a gyakran tájjellegű, speciális szőlőfajtából nyert boraik elkészítéséhez. A szólás szerint a morva, s leginkább a délmorva lélek megértéséhez le kell menni a borospincékbe, meg kell kóstolni a műveikre méltán vagy éppen nem annyira méltán büszke borászok italait. Ha nem akarjuk a torkunkat valami lőrével bombázni, érdemes a vásárlás előtt a borminősítő márkajelzéseket keresni a palackon. Ilyen például a VOC címke, amely garantálja, hogy minőségi borhoz juthatunk.


Cseh (morva) borok

A borhoz egyre erősebb turisztikai iparág kapcsolódik. Mindezt bizonyítja többek között a számtalan szervezett vagy önállóan járható bortúra, a borkóstolóra vágyó turistákat örömmel váró nyitott pincék sora, a szüreti fesztiválok (vinobráni) sokasága, ahol minden a szőlőről, a mustról (burčák), az új vagy régi borról szól. Persze mindez zenével, játékokkal, falatozással, vásárral megspékelve.


Irány a borfesztivál!
Néhány további információ a cseh bortermelésről, borfogyasztásról számokban. Az ország szőlőterületei mintegy 17 ezer hektárt foglalnak el, melyek több mint 90%-a Morva földeken fekszik. Morvaországban négy bortermelő vidéket különböztetnek meg (Mikulovi, Velké Pavlovicei, Slovácko és Znojmói), melyek közül az utóbbi a legkisebb. Mintegy 310 településen foglalkoznak szőlőtermesztéssel (csaknem 19 ezren), valamint borászkodással (több, mint 1100 fő). Morvaországon túl jelentősebb bortermelés Prágától északra, illetve északkeletre, Litomerice és Melnik városaival fémjelzetten zajlik.


Szüreti mulatság
A Csehországban termelt mintegy 600 ezer hektoliter bor 63 %-a fehér, 28 %-a vörös és 8%-a rozé. A rozé aránya az évek során stabilan nő, de csak kis mértékben. A legnépszerűbb fehérborszőlő fajták a zöld veltelíni, a Müller Thurgau, a rajnai- és az olaszrizling valamint a Sauvignon. A vörösborszőlők közül a legnépszerűbb helyi fajták a Svatovavřinecké, a kékfrankos, a zweigelt, a pinot noir (Rulandské modré) és a Modry Portugal. A cseh borok kétharmada készül ebből a 10 szőlőfajtából. Ugyan a csehek, minden növekedés ellenére még erősen az európai átlag alatti mennyiségben fogyasztanak bort (bizony a tradicionálisabb sörrel nehéz vetekedni), a fentebb említett megtermelt mennyiség túl kevés az igények kielégítésére. Olyannyira nem elegendő, hogy nem csupán szőlőt importálnak feldolgozásra, de a Csehországban fogyasztásra kerülő borok több, mint fele is külföldről (többségében Olaszországból és Szlovákiából) érkezik. Szerencsére a magyar borok is egyre sűrűbben láthatók a boltok, vendéglátóhelyek kínálatában, ha nem is mindig a legjobb minőségűek. Mi ugyan elsősorban sörpártiak vagyunk, de szeretnénk minden magyar utazót arra (is) bíztatni, hogy keresse fel a rendkívül hangulatos morva borászatok, borpincék egyikét-másikát, a mostanában még zajló szüreti mulatságokat, mert igen kellemes meglepetésekben lehet részük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése