Egy kis kóstoló a Hradec Králové környéki tradicionális ételekből

Építészeti látványosságok és történelmi viszontagságok után evezzünk kicsit nyugodtabb vizekre és két érdekes, asztalra való fogás erejéig látogassunk el Hradec Králové térségébe, valamint a szomszédságában található Cseh Paradicsomba. Mindkét receptünk tradicionális, a régi idők ízeit idézi. Ha nyáron azon a környéken járnának, keressék meg ezeket a fogásokat a restauracék és a hospodák kínálatában. Ha esetleg nem találnák az étlapon, akkor sajnos előfordulhat, hogy már csak az otthonokban készítik őket a családi recept szerint, de erre az esetre itt a megoldás, próbálkozzanak meg maguk az elkészítésükkel.

Első receptünk egy, a Cseh paradicsomból származó leves. A második fogás pedig a cseh-lengyel határ mentén elhelyezkedő Orlické hory vagyis a Sas hegyek és dombok vidékének egyik népszerű húsos étele.
Ančka leves
Hladká Ančka polevka, azaz sima Ančka leves tejből burgonyából és tojásból

Hozzávalók:
1 l tej
1/4 l víz
3 tojás
1/2 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
őrölt kömény
2-3 evőkanál liszt
só, ecet

Elkészítés:
Ez az elkészítési mód tényleg nem szokványos. Ezért is érdemes kipróbálni! A hagymát vágjuk finomra és kevés vízben főzzük puhára, az elején adjuk hozzá a köményt. Közben forraljuk fel a tejet. Ha felforrt, szórjuk bele a lisztet és sűrítsük be egy kicsit. Öntsük hozzá a hagymás levest, sózzuk ízlés szerint és ízesítsük ecettel. A burgonyát főzzük meg héjában és a tojásokat is főzzük keményre. Most jön az egyáltalán nem szokványos fordulat, a főtt, meghámozott burgonyát vágjuk apróra, a megfőtt tojásokat pedig negyedbe vagy félbe, és erre öntsük rá a levesünket. Ha szükséges, ízesíthetjük még sóval.

Ez a recept hagyományos változata. Újabban készülnek gombás változatai is, és a tej helyett - persze kisebb mennyiségben - használnak főző tejszínt is, valamint a fűszerekkel is gazdagabban bánnak. „Elbír” a leves egy kis borsot, babérlevelet, de még a szegfűborsot is.

Bolehošťský steak, azaz káposztával töltött hús

Elnevezését a Bolehošť környékén termő igen jó minőségű káposztáról kapta. Itt ugyanis a különleges talajösszetételnek köszönhetően igen finom káposzták teremnek, amelyet helyben meg is savanyítanak. A késztermékek teljesen vegyi anyag mentesek. A Csehországban kapható savanyú káposzták tesztjén első helyezést ért el a termék. Bízunk benne, hogy a mi, hagyományos vecsési káposztánkkal is hasonló finom eredményt sikerül elérniük.
Bolehošťský steak
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb
2 gerezd fokhagyma
12 dkg puha szalámi
1 evőkanál reszelt torma
20 dkg savanyú káposzta
1 marék szárított gomba
5 dkg szalonna
2 evőkanál zsír
só, őrölt bors
1 teáskanál liszt
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl csontokból készített húsleves


Az apróra vágott vöröshagymát süssük meg a zsírban, adjuk hozzá a szalonnát és a felkockázott szalámit, kicsit pirítsuk őket együtt. Adjuk hozzá a savanyú káposztát, a reszelt tormát, a beáztatott és lecsurgatott gomba felét és a zúzott fokhagymát. Borsozzuk meg, majd a keveréket pároljuk együtt legalább 5 percig. Ha ezzel megvagyunk, a hússzeleteket klopfoljuk ki és enyhén sózzuk meg, terítsük rájuk a tölteléket. Tekerjük össze a hússzeleteket és hústűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük össze úgy, hogy a töltelék ne essen ki belőle. A hústekercseket forgassuk meg lisztben, tegyük egy zsírral kikent sütőtálba és 170 C fokra felmelegített sütőben süssük kb. 40 percig. Ha elkészült vegyük ki a húsokat, a megmaradt zsírhoz adjunk egy kevés lisztet, pirítsuk meg majd adjuk hozzá a gomba másik felét is és öntsük fel a húslevessel. Gyakori kevergetés mellett forraljuk fel és főzzük néhány percig. Bramborákkal vagy a sült krumplival tálaljuk a húsokat és öntözzük meg a gombás lével.

Dobrou chut'! Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése