Legboldogabb országok // Kokain fogás // Külföldön dolgozó csehek // Záhlinicei száz éves sörök // A legbiztonságosabb városok // A metanol mérgezés elitéltjei // Bécs-Budapest replülőverseny újból // Csehek a nepáli földrengésben

Legutóbbi hírcsokrunk óta már több mint egy hónap telt el, ideje egy kicsit körbenéznünk, hogy milyen érdekességek is történtek a Cseh Köztársaságban. Mindenekelőtt kezdjük az UNESCO támogatásával működő kutatócsoport World Happiness Report 2015 jelentését, amely szerint a Cseh Köztársaság jelenleg a 31. helyet foglalja el a legboldogabb országok listáján. Az élen Svájc áll, őt Izland, Dánia, Norvégia és Kanada követi. A volt szocialista országok közül a csehek a listavezetők, Szlovákia a 45., Lengyelország a 60., Oroszország a 64., Románia a 86. Magyarországnak most sem sikerült bekeverednie a legjobb 100 közé, Libanon és Honduras között a 104. helyet sikerült elérnünk. Némi öröm számunkra az ürömben, hogy a két évvel ezelőttihez képest most hat hellyel léptünk előre. A csehek most nyolc hellyel állnak előrébb a lengyelek viszont az 51. pozícióból estek vissza. Az értékelés természetesen nem csak hasra ütéssel, szubjektív vélemények alapján készült, a rangsorolás során figyelembe vettek olyan mutatókat mint pl. az egy főre jutó GDP, a várható élettartam, az ország korrupciós szintje, a társadalmi szabadságok és még sok minden mást.
Boldogság jelentés
A Lidl üzletlánc egyik prágai boltjában egy közel 100 kilogramm kokaint tartalmazó ládára leltek a Kolumbiából érkezett banánszállítmányok között. A drogcsempészek enyhén szólva is csalódottak lehettek, amikor a piaci áron mintegy 1 milliárd cseh korona értékű kokaint a „megrendelő” címe helyett a Lidl-be vitték. Csak elképzelni tudjuk, hogy mi is történhetett a malőr felelőseivel.
Kokain a banán mellett (a kép egy korábbi német lefoglalást mutatja)
Nem csupán a magyarok seregei keresnek az országon kívül jobb megélhetést biztosító állást és nyugodtabb életkörülményeket, de a külföldön munkát vállaló csehek száma is lassacskán növekszik. Az EURES adatai szerint a tavalyi évben összesen 110.400 cseh állampolgár dolgozott a hazáján kívül ami közel duplája a 2006-os létszámnak. Ez a szám azonban még mindig csak töredéke annak a közel 600 ezer magyarnak, akik az elmúlt években időlegesen vagy véglegesen más országban vállaltak munkát. A csehek körében legnépszerűbb célországok Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és a skandináv államok, ahol főként a vendéglátásban, egészségügyben, egyéb szolgáltatásokban és műszaki területeken dolgoznak.
Záhlinice egykori sörgyára
A morvaországi Kroměříž városkától délre fekvő Záhlinice falu régi sörgyárának rekonstrukciója során három palack száz éves sörre bukkantak. A sörgyárat nem mostanában, hanem még 1926-ban zárták be, de a feltételezések szerint a most megtalált söröket még 1900 és 1910 között főzhették. A csehországi sörfőzésre és malátázásra szakosodott kutató intézet (ott ilyen is van) jelenleg vizsgálgatja a palackok tartalmát, elsősorban abban bízva, hogy új dolgokat tudnak meg a felhasznált söralapanyagokkal kapcsolatban.

Hradec Králové, Olomouc és Ústí nad Labem a három legbiztonságosabb nagyváros, legalábbis a súlyos vagy halálos közúti baleseteket vizsgálva. A listán Prága az ötödik helyezést érte el, míg a tavalyi évben a legrosszabbul a dél-cseh České Budějovice teljesített. A kisebb városok közül kiemelkedett Rokycany és Svitavy, ahol egyetlen súlyosabb baleset sem történt. Általánosságban elmondható, hogy ott biztonságosabb a közlekedés, ahol már kiépült a várost elkerülő út vagy körgyűrű.
Hradec Králové
A 2012-ben 47 halálos áldozatot követelő metanol mérgezés hat mellék felelőse egyenként 5,5 és 8,5 év közötti börtönbüntetést kapott. Az elítéltek a tömeges mérgezést okozó metanol tartalmú tömény italok elkészítésében vagy terjesztésében vettek részt. A bűncselekmény két főbűnösét még februárban ítélte el a zlíni bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre.
Metan(öl)
Martin Krsek történész és társa Miroslav Oros filmes azt a célt tűzte ki, hogy megpróbálják dokumentálni és rekonstruálni a 101 évvel ezelőtt megrendezett Bécs-Budapest repülőversenyt. Ez a légi viadal a legnagyobb ilyen jellegű esemény volt az Osztrák-Magyar Monarchia fennállása idején. A Schicht nevet viselő légi verseny Bécsben indult útjára, majd Prága, Terezín, Észak-Csehország, Brno és Győr érintésével Budapesten zárult. A teljes utat mindössze két repülősnek sikerült teljesítenie, a többiek műszaki problémák miatt feladták a küzdelmet, míg egy pilóta lezuhant és meghalt. A tíz fős mezőnyben három magyar indult, közülük Wittmann Viktor nyerte meg a viadalt, nem kis világhírre téve szert. A két cseh úriember most azt tervezi, hogy az ősz folyamán különféle korokból származó (a korabelitől az ultrakönnyű gépig) repülőgépekkel járják be az említett útvonalat, megemlékezvén a repülés történetéről és az egykori Schichtről.
Wittmann Viktor
Végül egy friss hír: a múlt hét szombati nepáli földrengést követően közel 50 cseh állampolgár hogylétéről nincs információ. A katasztrófa idején 166 cseh tartózkodott az országban, halálos áldozatról egyelőre nem tudnak. Komolyabb aggodalomra azonban nincs még ok, hiszen több ezer ember életét követelő, a Richter skála szerint 7,9-es erősségű földrengés és a számtalan utórengés komoly károkat okozott az ország telekommunikációs rendszerében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése