Bohemia Sörkonyha Pécs városában

A fővárosban élők sokszor hajlamosak arra, hogy azt feltételezzék, minden új és jó csak Budapesten történhet meg. Nincs ez másként a cseh kisüzemi sörök dicsőséges magyarországi bevonulásával kapcsolatban sem. Csak kevesen tudják, hogy miközben éppen csak elkezdtek működni az új budapesti csehes vendéglátóhelyek, addig Pécsett, a mediterrán hangulatok városában már 2011 tavaszától kezdve nyitott ajtóval várta a minőségi cseh sörökre és ételekre vágyó közönségét a Bohemia Sörkonyha. Eme neves műintézmény bátran állíthatjuk, hogy mind a mai napig Magyarország egyik leghangulatosabb sörözője-vendéglője. Mi a Csehország nem csak Prága írói-szerkesztői az elmúlt hét folyamán tettünk látogatást Dél-Dunántúl eme cseh sörközpontjában, és beszélgettünk a hely fiatal gazdájával, Hovorka Tamással.
Csehes söröző Pécs belvárosában
A Pécs történelmi belvárosában, a Nagy Flórián utca 11-es szám alatt álló műemlék jellegű épületben üzemelő söröző-vendéglő tulajdonosa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szlavisztikai szakán alapozva, majd Prágában a tanulmányaiba és természetesen a söreibe elmélyedve határozta el, hogy hazájában, honfitársainak is bemutatja, hogy milyen is az igazán finom cseh sör, és milyen is egy minőségi, csehes vendéglátás. Családi összefogással, immár csaknem 4 éve sikerült is a vállalkozásokat nem éppen támogató magyar viszonyok közepette megnyitniuk, és azóta a Bohemia Sörkonyha a város egyik „muszáj felkeresni” típusú vendéglátóhelyévé nőtte ki magát.

A Hovorka testvérpár akcióban
A népszerűség persze egyáltalán nem csupán a cseh sörnek köszönhető, jóval inkább a gondos előzetes tervezésnek, majd az azt követő folyamatos megújulást kereső munkának. A sör és ételválaszték egyszerre biztosít kiszámítható stabilitást, valamint nyújt meglepetéseket az újdonságokat keresők számára. A világos alapsör azaz a vyškovi sörgyár 12-es Březňák söre mellett (nem összetévesztendő a multi kézben üzemelő, kevésbé minőségi Velké Březno-i Březňák sörgyárral), a többnyire a Lobkowitz sörgyár csoport sörei, most éppen Černá Hora sörgyárának nedűi kóstolhatóak. Az alap szortiment mellett az ötödik csapon pedig mindig újabb-újabb finomságnak (pl. Vysoký Chlumec, Ježek stb.) örülhetnek a törzsvendégek. De a Bohemia Sörkonyha csapjaira már eljutottak Csehország első kisüzemi sörfőzdéje, az 1992 óta töretlen sikerrel működő Chýně-i Pivovarský Dvůr kiváló termékei is.
Csapolt sörök
Az ételválaszték remek, a minősége a sörhöz hasonlóan kitűnő, a leglényegesebb alkotó részei egyenesen Csehországból származnak, ezzel is garantálva az autentikus élményt. Pacalleves, knédli, csülök, cseh gulyás, minden ami a cseh gasztronómia alapkövét jelenti, megtalálható valamilyen formájában. Talán sokak meglepetésére, de a Bohemia Sörkonyha nem csak a csehes ételek terén viszi el a helyi gasztro pálmát, de a trendi street food vonalon, jelesül az egyedi hamburgerek terén is ott vannak a szeren. Nem véletlen, hogy rövid idő alatt jó pár cikkre sikerült bukkannunk, amelyek egyikében sem spóroltak a burger rajongók a dicsérő szavakkal. Mi éppenséggel nem vagyunk nagy hamburger „fanok”, de amilyen gusztusos látványt nyújtott a Prágai sültsonkás Burger, nos majdnem kedvet is kaptunk hozzá. Az étel és ital árak nem alacsonyak, de ár-érték arányban elfogadhatóak.
Néhány az üveges választékból
A Sörkonyha a munka központú hétfői és keddi napokon csak délután 5 órától van nyitva, de a hét többi napján már déltől, egészen az utolsó lelkesedésig fogadja éhes-szomjas vendégeit. A szabad levegőre vágyók vagy éppen a dohányzás rabjai tavasztól – őszig egy méretes, saját belső kerthelyiségben is kortyolhatják söreiket. Figyelem! Csütörtöktől, szombat estig feltétlen ajánlott előzetesen asztalt foglalni, mert különben csak a szívünk sajdul, a gyomrunk kordul, és szomorkásan kell keresnünk egy jóval csekélyebb kulináris és sörös élményt nyújtó helyi egységet.
Hangulatkép egy átlagos kétköznapon
A Sörkonyha gazdái azonban megfelelő pályázati lehetőség esetén, az épület bővítésével. modernizálásával ezt a sajnálatos helyzetet is szeretnék megoldani. Mi, velük együtt szurkolunk, hogy a jövőben még több ember részesülhessen a kulturált csehes sörözés – vendéglátás pécsi élményében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése