Csehországi pirulaszedési szokások, avagy minden esetben gyógyító szer-e a gyógyszer?

Csehország egyike a világ legnagyobb gyógyszerfogyasztó országainak. Amíg Svédországhoz képest csak harmadannyi keskeny spektrumú, azaz célzott antibiotikumot írnak fel a cseh orvosok, addig a széles spektrumú, azaz a több kórokozó csoportra ható, de leginkább csak a súlyos, életveszélyes állapotban lévők számára indokolt antibiotikumokból tizenötször gyakrabban szedetnek be az emberekkel. Mindezt annak ellenére teszik, hogy pl. az egyszerű vírus okozta légúti fertőzésre, vagy akár egy kisebb hasmenésre előzetes vizsgálatok nélkül felírt antibiotikumok hozzájárulnak a baktériumok gyógyszerrezisztenciájának kialakulásához.
Egy kanál egészség?
Nem túl légből kapott feltételezés, hogy ez a gyógyszerekkel szemben kialakult ellenállás is közrejátszhatott abban, hogy az év eleji influenza járvány összesen 41 ember halálát követelte, és további 174 beteg került be kórházba komolyabb szövődményekkel. A gyógyszergyártó lobbi erős, az orvoslátogatóik pedig hatékonyak, de a helyzetért nem szabad csak őket hibáztatni. A hivatalosan felírt gyógyszerek mellett sokan saját szakállukra, vagy éppen az „okos” szomszédaik tanácsára vesznek be teljesen indokolatlanul / nem megfelelő adagban többek között antibiotikumokat. Egyre erősebb az illegális internetes gyógyszer kereskedelem, aminek révén igen sokan és könnyen jutnak hozzá olcsóbb, de sok esetben életveszélyes anyagokhoz.
Antibiotikum, csak indokolt esetben
Az emberek, az orvosokba és legfőképp a pirulákba vetett hitük miatt gyakran nem is gondolják, hogy a túlzott gyógyszerszedésnél a rezisztencián túl egyéb súlyos problémák is felléphetnek. Nem sejtik, vagy nem akarnak abba belegondolni, hogy a doktorok által, sok esetben sajnos nem teljesen átgondoltan felírt szerek (pl. a vírus okozta influenza esetén az esetleges szövődmények esélye miatt „automatikusan” felírt baktérium ellenes antibiotikumok), vagy a hallomásból, reklámból „megismert” anyagok káros kölcsönhatásba léphetnek más, rendszeresen szedett gyógyszereikkel. Csehországban évente mintegy 150 ember hal bele a különféle gyógyszerek együttes szedésébe és közel negyvenezren (!) kerülnek be kórházba, amely a betegek és családtagjaik mellett a biztosítók és az állam számára is komoly terhet jelent. A becslések szerint mindez évente egy milliárd cseh korona kárt okoz az egészségbiztosítók számára. A valóság pedig még ennél is sokkal rosszabb, hiszen a statisztikákban nem szerepelnek azok az esetek amikor csak enyhébb, de a mindennapi életet, és a munkát meghatározóan befolyásoló mellékhatások jelentkeznek.
Egy enyhébb mellékhatás
Egy átlag cseh nyugdíjas 4-6 különféle gyógyszert szed, de olyan eset sem ritka amikor valaki tizenötféle pirulát kapkod be nap mint nap. Pedig ebben az esetben, sőt már 5-6 különféle hatóanyag beszedése felett igen komoly esély van a gyógyszerek egészségkárosító kölcsönhatására, összeférhetetlenségére. A vizsgálatok szerint 7 gyógyszer garantál 2-3 mellékhatás megjelenését. Az egyik cseh biztosító felmérése szerint akadt olyan lakos, aki nem kevesebb mint 37 különféle gyógyszert szedett egyszerre, és ennek „köszönhetően” több mint 400 mellékhatás jelentkezett nála.
Mellékhatások tekintetében kérdezze meg gyógyszerészét!
Mi magyarok azonban ne csodálkozzunk és főként ne borzadjunk el túlságosan a cseh helyzeten, ugyanis honfitársaink még náluk is sokkal rosszabb helyzetben vannak. Az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás tekintetében Magyarország ugyanis Franciaország után rögtön a második helyen áll. Ezen a nem túl dicsőséges listán Görögország követ minket, majd ezt követően jön „csak” Csehország. Évente 300 millió doboz gyógyszert kapkodunk be, azaz havonta minden magyar állampolgár két és fél doboznyi „drogot” visz be. Növekszik a gyógyszerfogyasztás, a főként a gyermek korosztályt érintő gyógyszermérgezések, valamint a gyógyszerfüggők száma.
Mindennapi "eledelünk"
Orvosokra, gyógyszerekre, jól felszerelt kórházakra vitathatatlanul nagy szükség van, de minden jelen és jövőbeni betegnek tisztában kellene lennie azzal, hogy az egészségügy és benne a gyógyszergyártás a világ egyik leghatalmasabb üzlete. És mivel üzlet, ezért véletlenül sem az emberek egészsége a legfontosabb, hanem értelemszerűen az eladás, a profit. Ne vegyünk be úgy gyógyszert, hogy nem tudjuk mire is adják, ragaszkodjunk ahhoz, hogy végezzenek el előzetes vizsgálatokat mielőtt felírnak drága / felesleges vagy egészségkárosító szereket, feltétlenül kérdezzünk rá, hogy az új pirula okoz-e más gyógyszereinkkel együtt egy nem várt hatást, ne vásároljunk, és fogyasszunk tisztázatlan eredetű gyógyszert, azaz legyünk tudatos fogyasztók az élet ezen területén is. És ami legfontosabb: tegyünk meg mindent (sportoljunk, sétáljunk, relaxáljunk, egészséges ételeket fogyasszunk) azért, hogy ne is kelljen találkoznunk orvossal, patikussal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése