Cseh kisüzemi sörfőzdék 8./2. – Plzeňi kerület – 2. rész

Egy jó hónappal ezelőtt elkezdtük körbejárni a Plzeňi (Pilseni) kerület kicsiny sörfőzdéit, de a térség „fővárosától” nem távolodtunk el túlságosan. Most azonban menjünk tőle messzebbre, hiszen még sok kis csodás helyi sörfőzde és pompás söröcske vár még ránk. 

Mindjárt itt van elsőként, a Pilsentől mindössze 25 kilométerre fekvő Zhůřák, ahol másfél éve kezdték el a nemes tevékenységüket. A Csehországra jellemző alsó helyett itt csak felső erjesztésű söröket főznek, amelyeket különféle művésznevekkel illetve, egyelőre csak hordós kiszerelésben szállítanak egyes pilseni, prágai és brnoi vendéglátóhelyekre. Hoppy Face Amber Ale, Světluška Česká Blonde Ale, Černá Vdova Robust Porter és még sorolhatnánk a 12-19 Plató fokú IPA söröket amik kikerülnek műhelyükből.

Akciový pivovar Letiny
Tőlük nyugatra egy pár kilométerre leledzik az Akciový pivovar Letiny, ahol már akár egy finom étel mellett, helyben is élvezhetjük a sörfőzde leveit. Kiváló minőségű vizet adó saját kútjuk van, amire alapozzák a hagyományosabb cseh söreik elkészítését. Bizony ám, mezei sörivóként hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledjük: nem elég a jó minőségű komló, a finom maláta és az élesztő, ha nincs jó víz akkor a legnagyobb szakértelemmel sem főzhetnek nekünk igazán értékes sört. De térjünk vissza a választékukra amely 10-es ivósörtől, a 12-es világos és barna ležákon át, a 13-as speciálig, 11-es búzáig és egy darab, a kor ízlését követő 14-es IPA-ig terjed.

Gurmán
Váltsunk területet, és látogassuk meg a 26-os út mentén fekvő, műemlékekben gazdag Horšovský Týn városát, ahol a kerület legkeletebbre eső mini sörfőzdéje lakozik. A városkában szinte természetesen már az „ősidőkben”, de legalábbis 1406-tól fogva főztek sört, a lakosai azonban már hosszú ideje nem élvezhetik a helyi sörüket. Ezen a sanyarú helyzeten próbált a tavalyi évben javítani a Hotel Gurmán, ahol négyféle ital készítéséhez fogtak hozzá. A két világos Zlatý Gurmán mellett félbarna és búza alkotja a szortimentet.

Kout na Šumavě
A chodok, cseh székelyek fő székhelyétől, Domažlicétől nyugatra fekszik az egyik olyan kisüzemi sörfőzde, melynek kiváló termékeit olykor-olykor még Magyarországon is megkóstolhatjuk. Ez pedig nem más, mint a Kout na Šumavě sörfőzde, amely egyben a helyi városka nevét is hordozza. A sörfőzdében először 1736-ban fogtak hozzá a komló alapú remekek készítéséhez, de a második világháború után a főzés abba maradt. A rendszerváltást követően csak 2005-ben nyílt meg a lehetőség a városi sörfőzés újraindítására, azóta azonban töretlen lelkesedéssel és stabil, kiváló minőségben főzik négyféle sörüket. Az alap itóka a 4,2% alkoholtartalmú tizecske, őt követi az 5%-os tizenkettecske és a 6% alkoholt magába foglaló barna tizennégyecske. A sort pedig a nem kevesebb mint 8% alkoholtartalmú, 18-as speciális barna zárja, amelynek egy korsója is garantálja a jó hangulatot.

Stará škola
Következő serfőzdénknek Chudenice egykori tanintézménye ad otthont, ezért a neve sem lehetett más, mint Stará škola, azaz régi iskola. A 2012-ben alapított sörfőzde csak péntektől vasárnapig várja a vendégeket, de a söreiket Pilsenben az U Kance nevű műintézményben is meg lehet kóstolni. 10-es, 12-es világos, 14-es IPA és Bock sör a jelenlegi választékuk. Klatovy városka Kék Abbé nevezetű sörfőző vállalkozása a hírek szerint az utolsókat rúgja, de nem messze Bezděkovban egy új főzde nyílt meg. Sajnos vele kapcsolatban nincs semmi további információnk.

Belveder

Közelítsünk a kerület déli, német határ közeli szegletéhez, ahol még öt kisebb serfőzde vár ránk. Közülük egy, Železná Ruda városban 2007-ben alapított (Hotel) Belveder számít csak öreg motorosnak, a többi négy a tavalyi, illetve tavaly előtti év szülötte. A Sörmentén Csehország, avagy az útikalauz sörivóknak hajdanában még csak egyetlen 10-es sörről számol itt be, de azóta a helyzet alaposan megváltozott. Ma már 11-es világos Belveder, 12-es félbarna Belgrad, 12-es világos Svejk, 13-as barna Gradl és időnként 13-as mézes ízesítésű Pašerák is várja az ideérkezőket.

Pivovar U Švelchů
Az Otava folyó felső szakaszán a Šumava hegység egyik szépséges völgyében fekvő Sušice városka újszülöttje a Pivovar U Švelchů. Annyira új, hogy sok mindent nem is tudunk róla, mindenesetre ha minden igaz, akkor 10-es Sušičák, 12-es világos és félbarna, Emilku névre keresztelt 13-as barna és egy 15-ös IPA a választékuk. Reméljük nyáron már mélyrehatóbban megismerkedhetünk vele. Ugyancsak alig tudunk valamit a kerület határán, Lazny hegyi falucskában alapított Pidipivovárek U Pujiče minisörfőzdéről, továbbá a Srníben nyitott sörforrásról (Penzion U Zlatého Srnce).


Pivovar Lyer na Modravě
A Pilseni kerület azonban még egy sörfőzdét tartogat a számunkra, a sebes folyású Vydra folyó mellett található Modrava falucska egyik helyi nevezetességét, a Pivovar Lyer na Modravě-t. A festői szépségű környezetben található panzió-sörfőzde kombó garantálja a nyugalmat, a kikapcsolódást és nem mellesleg a helyben főzött sör élvezetét. A többféle, csak a vendégeik számára árusított sör minőségét nem más, mint Jaroslav Kouba sörfőző mester garantálja, aki korábban a dalešicei minisörfőzdében dolgozott. Amint láthatjuk a Pilseni kerület sörfőzdéinek bejárása is megér egy misét. Ha bármilyen tapasztalataik vannak velük kapcsolatban, kérjük jelezzék felénk! Dej Bůh štěstí!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése