Az
olomouci kvargliról, erről a nagyon karakteres ízű és illatú
szagos sajtról többször írtunk már oldalainkon, és mindenkit
buzdítottunk a megkóstolására, sőt belőle valami finomság
elkészítésére is. Aki még nem olvasta
korábbi, róla szóló cikkeinket, annak néhány szóban bemutatjuk
a tvarůžky
néven is ismert, alacsony zsírtartalmú, érlelt sajtot, amely már
a XVIII. században is igen nagy népszerűségnek örvendett nemcsak
szülőhelyén a Morva vidéken, hanem onnét jóval távolabbi
helyeken is. Ezt az eredet védett cseh sajtot itthon Magyarországon
is meg lehet vásárolni, bár lehet, hogy ez egy kis utánajárást
igényelni fog.
Kvargli kenyérrel |
Ezt a sajtot vagy szereti valaki vagy enyhén szólva tartózkodik tőle, amely sajátos ízének és szagának köszönhető. Könnyű sajt, belül túró szerű, de minél érettebb, annál zamatosabb az íze és erőteljesebb a bukéja. Lehet önmagában is fogyasztani, köménymagos barna kenyérrel az igazi, vagy hidegkonyhai krémekbe keverni, de melegen is kiváló rántott formában, lepényekbe sütve, húsokba töltelékként. Manapság pedig már különféle desszerteket is készítenek belőle, sőt már a tvarůžky fagylalt is megszületett.
Mi
most egy érettebb csomagból készítettünk sós aprósüteményt
egy családi eseményre. A sikerét is mutatja, hogy csak néhány
darabka maradt, az is csak a fotózás kedvéért lett megmentve. A
sajt sokak által esetleg kellemetlennek tartott íze és illata nem
okozott gondot sem a sütésnél, sem a kész süteménynél, de a
zamata adott egy jókora pluszt a trappista sajttal készített
hasonló süteményekhez képest.
Hozzávalók
6 személyre:
100 g olomouci kvargli
150 g liszt
100 g vaj
2 tojás
1 ek fehérbor
1 csipet őrölt piros paprika
őrölt fekete bors
só
100 g olomouci kvargli
150 g liszt
100 g vaj
2 tojás
1 ek fehérbor
1 csipet őrölt piros paprika
őrölt fekete bors
só
A
díszítéshez:
szezám mag
mák
őrölt piros paprika
szeletelt mandula
szezám mag
mák
őrölt piros paprika
szeletelt mandula
Elkészítése:
A vajat kb. 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni. Közben
a kvarglit reszeljük le (ha érettebb már a sajtunk, akkor reszelés
helyett próbáljuk minél krémesebbre kikeverni). Az egész
tojásokat habverővel verjük fel.
A lisztet öntsük a munkaasztalra és a közepébe készítsünk mélyedést, ebbe helyezzük bele a lereszelt kvarglit, a vajat, a borsot és a sót. Kézzel alaposan dolgozzuk össze az anyagokat, majd újra készítsünk egy mélyedést bele.
A lisztet öntsük a munkaasztalra és a közepébe készítsünk mélyedést, ebbe helyezzük bele a lereszelt kvarglit, a vajat, a borsot és a sót. Kézzel alaposan dolgozzuk össze az anyagokat, majd újra készítsünk egy mélyedést bele.
Ebbe
tegyük bele a felvert tojásokat és a fehérbort, majd addig
gyúrjuk amíg a tésztánk sima és egyenletes nem lesz. Ha ezzel
megvagyunk, csomagoljuk a tésztát egy tiszta konyharuhába és
tegyük a hűtőszekrénybe egy órára pihenni.
Ha letelt az idő, helyezzük a tésztát lisztezett munkalapra és nyújtsuk fél cm vastagra. Vágjunk ki belőle különböző formákat (rúd, kocka, rombusz, kör) vagy tetszés szerinti kiszúró formákkal szaggassuk ki. Közben a sütőt melegítsük fel 180 °C fokra.
Ha letelt az idő, helyezzük a tésztát lisztezett munkalapra és nyújtsuk fél cm vastagra. Vágjunk ki belőle különböző formákat (rúd, kocka, rombusz, kör) vagy tetszés szerinti kiszúró formákkal szaggassuk ki. Közben a sütőt melegítsük fel 180 °C fokra.
Kvarglis süti |
Ha
ezzel megvagyunk, helyezzük a kis sütiket egy sütőpapírral
bélelt tepsibe és kenjük meg felvert tojással. Szórjuk meg ízlés
szerint szezám maggal, mákkal, őrölt piros paprikával, szeletelt
mandulával. Süssük 15 percig, míg aranysárga nem lesz.
Dobrou chut'! Jó étvágyat kívánunk!
Dobrou chut'! Jó étvágyat kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése