Gasztrofesztivál České Budějovicén

2015. november 11. és 14. között tartották meg České Budějovicén a hagyományos Gastrofest vendéglátóipari kiállítást, amelyen mint mezei látogatók idén mi, a Csehország nem csak Prága írói, szerkesztői is megjelentünk. A dél-cseh főváros Vásárterületén (Výstaviště) megrendezett esemény nem csupán a szakmai közönségnek nyújtott lehetőséget kapcsolatépítésre, üzletkötésre de egyúttal az ideérkező, ételek, italok iránt kifejezetten érdeklődők is kellemes kulináris és egyéb élményekkel lehettek gazdagabbak.
A Gastrofest helyszíne

A három kisebb-nagyobb épületben a kiállító standok végignézését, a termékek kóstolását egyéb kísérő programok is színesítették. Az egyik épületben időről-időre cseh énekkel-zenével-tánccal lepték meg a látogatókat, a másik pavilonban főzőbemutatókat rendeztek, míg a harmadikban ott jártunkkor éppen művészi zöldség faragó versenyt rendeztek szakács tanoncok számára. Ez utóbbiakra egy kisebb cikkben még bővebben visszatérünk, így most csak egyetlen képet mutatunk a versenyművek közül.
Zöldségvirág
A kiállításon szinte a teljes vendéglátóipari szortiment legalább egy-egy termékét meg lehetett találni, a különféle gépektől, sütő-főző berendezésektől kezdve a fagylaltgépeken, edényeken, étkészleteken és ezernyi más különféle eszközön át az alapanyagoktól a kész ételekig.
Étkészlet szépség
Az idelátogatók számára természetesen fontos volt, hogy a kiállítás megtekintése mellett minél többféle terméket kóstolhassanak meg. Ezért a különféle kóstoló falatkákon túl mód nyílt gourmet étel menüt, japán sushi ételt, olasz tészta finomságokat, görög kulináris csodákat, tradicionális cseh étkeket, magyar pörköltet, gulyást és még sok-sok más ételkülönlegességet megízlelni.
Készül a husis étek
Külön élményt nyújtott a Cseh Pontytenyésztők szövetségének standja, ahol amellett, hogy kiváló halételeket is fogyaszthattunk, fiatal tanoncok jóvoltából akár alapos ismereteket is szerezhettünk a professzionális halbontás terén. 
Pontybontás
További látványosságot jelentett a Domažlice Vendéglátóipari iskola standja is, ahol chod (dél-nyugat cseh nemzetiségi) ételek fogyasztása mellett egy óriási knédli szobrot is megtekinthettünk.
Knédli szobor
A kiállítás számottevő részén különféle külföldi cégek cseh importőrei voltak jelen és a megkóstolható, megvásárolható ételek, italok is a nemzetköziséget tükrözték. Így csak kisebb meglepetésre, de Magyarország is szép számban képviseltette magát a Gastrofesten. Igen népszerűek voltak a magyar kolbászokat, szalonnát, fűszereket (elsősorban persze piros paprikát) árusító standok, szépen fogyott a már említett bográcsban főtt magyar „perkelt”, de jelent volt egy magyar bort árusító hazánkfia is. Egy élelmes cseh vállalkozó pedig egy szegedi cég libából, kacsából készült pástétomait kínálta a látogatóknak. A hírek szerint a pénteki napon Martin Imre, a budapesti Ferdinánd Söröző tulajdonosa is bemutatót tartott az érdeklődők számára főző tudományából.
Az egyik magyar stand
Természetesen a cseh sörök rajongói sem maradhattak szomjan, sőt! A vásárban megjelentek a klasszikus nagy helyi sörgyár (Budvar), a szintén nagyüzemi Bernard és strakonicei Dudák sörei mellett a kisüzemi sörfőzdék termékei is. Így két helyi kisebb sörfőző műhely (Malt és Kněžínek) italain túl megkóstolhattuk Žumberk és Jilovice települések söreit is.
Dudák a csapon
A három fő pavilon mellett egy negyedik kisebb épület további eseménynek adott helyet. Aznap, mikor ott jártunk éppen a különféle cukrásztanulók versenye folyt, akik feladatként a Selské baroko azaz a Dél-Csehországban igen elterjedt parasztbarokk építészeti stílus megjelenítését kapták, természetesen valami nagyon impozáns, és egyúttal ízletes cukrászati finomság formájában. A versenyzők süteményeit, szó szerint tortacsodáit látva csak ámulatba lehetett esni, hiszen szinte hihetetlen fantáziadússágról, kézügyességről, művészi érzékről és szakmai tudásról adtak tanúbizonyságot. Következzék néhány kedvencünk:

Parasztbarokk sütik
Természetesen nehéz egy alapvetően íz központú fesztiválról pusztán szövegben és képekben beszámolni, ezért ha tehetik jövőre saját maguk is keressék fel a dél-csehországi főváros eme remek rendezvényét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése