Fenséges krumlovi karamell Vašektől

A csodálatos Český Krumlov városában él egy pár, aki vagy húsz évnyi otthoni gyakorolgatást követően úgy döntött, a konyhában kikísérletezett, három gyermekük és az ismerősök családjai körében már megismert és megszeretett karamellt másokkal is megosszák. Így alapították meg egy pár évvel ezelőtt a családi vállalkozásukat, a Karamelový sen s.r.o.-t, a Kalkuš család karamell műhelyét, ahol valóban kézművesnek hívható, kiváló minőségű karamellt kezdtek el készíteni.
Krumlovi karamell, az eredeti

Az eltelt évek alatt Vašek Kalkuš úr, a Terminátor filmeket ismerők fülében mókásan hangzó „karamelizátor”, a hagyományos, eredeti karamell mellett egyre többféle ízesített finomságot is kiötlött varázskonyhájában. Így született meg a chilis, a kávés és a kakaós karamell változat, de már kidolgoztak egy gyermekláncfüves érdekességet is. Sőt a háttér duruzsolások szerint hamarosan egy újabb karamell különlegességgel is előrukkolnak az édes ízek híveinek legnagyobb örömére.
Vašek Kalkuš, a karamelizátor
Mi is az a karamell, és miért is jó az nekünk, tehetnénk fel ezt a két egyszerű kérdést. Nos, a karamell, amelynek a neve a cukorsüveg latin elnevezéséből (Cannamella) ered, egy 17. század óta készített sűrűn folyós, jellemzően pörkölt ízű anyag. A karamell leírása azonban ennyivel korántsem intézhető el, hiszen számos alakban, ízben, formában is találkozhatunk vele. Legyen az tejkaramell, a Dobos-torta fedele, a kóla, a sör, a viszki, a félbarna kenyerek ízesítő anyaga, sós változatú vagy klasszikus édes, talán nem is sejtjük, hogy milyen sok ételnek adja meg a finom ízét. Vašek krumlovi karamellje azt az adalék és színezékmentes, kellemesen pörkölt ízű, igazi sűrűn folyó, fenségesen édes változatot jelenti, amelynek otthoni elkészítése bizony igencsak macerás, idegőrlő, égési sérülés és odakozmált edények kockázatával terhelt konyhai boszorkánykodással sikerülhet. És a mai, nem kicsit rohanó világban erre már sajnos nem jut ideje a háziasszonynak.
Chilis csoda
A krumlovi karamellt mindenhez hozzá lehet adni amihez cukrot, mézet vagy szirupot használunk. Lehet akár teáról, kávéról, forralt borról, jégkrémről, palacsintáról, pudingról, müzliről szó, a karamell mint semmi máshoz nem hasonlítható édesítőszer, kiváló választásnak bizonyul. A folyékony karamell mind a csodásan aranyló színével, mind a nemes finom ízével felkelti az édes élvezeteknek hódolók figyelmét. Ám nem csak édességekhez lehet a krumlovi karamellt nagyszerűen felhasználni, hanem sült húsok, édes szószok, párolt káposzta és még sok-sok más étel elkészítéséhez is.
Top Delikatesa
„Karamelizátorunk” a kávés változathoz kiváló minőségű Bonetto kávét, a kakaóshoz remek holland kakaót, a chilishez pedig ízesen erős chili paprikát használ fel, ezzel is garantálva keze munkájának névvel, arccal vállalható minőségét. A krumlovi karamell minőségét jól jelzi, hogy elnyerte a regionális termék kategóriát, a cseh Élelmiszer Kutató Intézet Česká chuťovka minősítését és nem mellesleg a Prágában megrendezett Nemzetközi Gasztronómiai Kereskedelmi Vásár Top Delikatesa díját.
A Kalkuš család (nem teljes számban)
Végezetül nehogy megfeledkezzünk még egy igen exkluzív krumlovi karamell változatról, nevezetesen az arany karamellről, amely ezúttal nem csak a nevében hordozza a nemes fémet. Vašek ugyanis ezúttal az elkészült, kevésbé sűrű karamellbe egy kevéske 22 karátos aranypelyhet (természetesen ehető!) is beletesz, amely igazi unikummá emeli az amúgy is impozáns termék színvonalát.
A szortiment egy része
A karamellek többségét 0,2 literes aranyos kis kupakfedő „fejkendős” üveg rejti, a kakaós változat 180 grammos gumitömítéses kis üvegtégelyben vásárolható meg. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a csomagolást a karamell kifogyását követően más célból is kiválóan fel lehet használni. Vašek Kalkuš úr talán nem is sejtette, hogy Magyarországon a két dekás üvegek mennyire pompásan megfelelnek arra, hogy jóféle pálinkát töltsünk beléjük.
Kávés karamell
Vašek krumlovi karamelljéről persze olvasni egy dolog, de a lényeges kérdés, hogy miként is ízlelhetnénk meg anélkül, hogy 500 kilométert utaznánk Český Krumlovba. Nos, erre már megszületett az örömteli válasz. A karamell magyarországi terjesztését a hamarosan életre kelő Manka spájza elnevezésű web-shop tulajdonosai végzik. A Manka spájza gazdája és gazdasszonya a terveik szerint a jövő év során fokról fokra egyre több kiváló minőségű, elsősorban cseh és magyar, főként kézműves terméket biztosít majd a vásárlói számára.

A díszdobozos változatában vagy anélkül is igen esztétikus karamell kiváló karácsonyi ajándék!
 
Ezért a Csehország nem csak Prága honlapunk rajongói
TÁMOGATÁSI AKCIÓ keretében már korábban is hozzájuthatnak a remek termékekhez!Ehhez nem kell mást tenniük, minthogy rajtunk keresztül rendeljenek (zsmunkacsi@dtrace.hu) meg egy üveg eredeti karamellt 3000 Ft/üveg áron, vagy a kávés és chilis változatot 3500 Ft/üveg áron amely természetesen nemcsak a termék árát, hanem a családi költségvetésből fenntartott honlapunk támogatási összegét is magába foglalja. Az első 10 támogatónk díszdobozos változathoz juthat hozzá! A karamellt vagy személyesen adjuk át vagy postai úton küldjük el támogatóinknak!

Jól tudjuk, hogy a mai világban sokunknak minden forint számít, de ha úgy érzi, hogy a Csehország nem csak Prága hasznos ismereteket vagy élvezetes információkat nyújt az Ön számára, és szeretné a Csehországgal kapcsolatos híreket, érdekességet a jövőben is tovább élvezni, úgy kérjük támogassa a lapunkat és emellett ismerkedjen meg saját maga is a szenzációs krumlovi karamellel. Előre is köszönjük!

Aki azonban „csak” a krumlovi finomságra kíváncsi, azt tájékoztatni fogjuk a Manka spájza beindulásáról, és természetesen támogatás mentesen is hozzájuthat Vašek ízes büszkeségéhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése