Protivíni hátszín krumlovi knédlivel, egy dél-cseh finomság

Új étellel bővítjük a Csehország, nem csak Prága recepttárát, amelyben érdemes keresgélni, ha olyan tradicionális cseh fogásra vágynátok, amely még napjainkban is megtalálható a csehek mindennapi ételválasztékában vagy a vendéglőik étlapjain. Ám a közzétett receptjeink egy része azt követően születik, hogy egy-egy időnként rég elfeledett, vagy csak az adott tájegységre jellemző fogásra bukkanunk. Mivel rajongunk a cseh konyháért és fontos nekünk, hogy magazinunkban ezen a téren is hiteles információkat közöljünk, ezért közreadott receptjeinket magunk is kipróbáljuk otthoni boszorkány konyhánkban. A receptjeink között találtok leveseket, főételeket, pácolt finomságokat és süteményeket is. De térjünk rá legújabb cseh ételünkre.

Protivíni hátszín krumlovi knédlivel

A határzárra való tekintettel ezúttal is be kellett érnünk a remek cseh szakácskönyvekkel, amelyből az egyikük egyenesen Dél-Csehországba repített bennünket, azon belül is a Prácheňsko régió egyik nyugodt kisvárosába, Protivínbe. Mivel ebben a városkában már a XVI. század óta hagyománya van a sörfőzésnek (Platan sörgyár), szinte kötelezőnek éreztük, hogy egy sörös receptet válasszunk a Protivíni hátszín személyében. A hozzá illő köretért pedig a szintén dél-csehországi híres-neves Český Krumlov városába „utaztunk”. Élménydús főzést és kellemes virtuális gasztronómiai utazást kívánunk!

A protivíni sörgyár a platán fasor végén

Protivíni hátszín (Protivínská roštěná)
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 400 g marha hátszín
- 50 g zsír
- 100 g vöröshagyma
- 20 g liszt
- só, bors
- reszelt gyömbér
- szegfűbors
- 1 dl világos sör
- kevés marhahús alaplé vagy víz


Elkészítés (kb. 70 perc):
A hátszínt szeleteljük fel, majd a hússzeletek széléről vágjuk le a hártyákat, és a zsír 1/3 részében süssük meg hirtelen a hússzeletek mindkét oldalát, ezt követően pedig tegyük félre őket pihenni. A maradék zsírban süssük aranybarnára a felszeletelt hagymát. Ha elkészült, adjuk hozzá a félretett sült hússzeleteket a pihentetés során keletkezett húslével együtt, majd fedő alatt pároljuk puhára a húsokat. Közben sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, öntsük fel néha kevés meleg vízzel. Ha elkészült, vegyük ki a húsokat, a megmaradt hagymát pedig hintsük meg a liszttel, öntsük fel a marhahús alaplével vagy egy kis vízzel, és sűrítsük be. Közben adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű reszelt gyömbért és a szegfűborsot. A folyamat vége előtt adjuk hozzá a sört is, forraljuk jól össze, majd szűrjük le a mártásunkat. Az utolsó lépésben tegyük a mártásba a hátszín szeleteket és forraljuk össze az egészet.


Český Krumlov (F: Kudy z nudy)

Krumlovi knédli (Krummauer, Krumlovský knedlík)

Hozzávalók (4 adaghoz):
- 500 g rozsliszt
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál só
- füstölt hús alapú leves alaplé



Elkészítés (kb. 25 perc):

A rozslisztbe keverjük el a sót és morzsoljuk el benne a zsírt, majd adjuk hozzá a füstölthúsból készült alaplevet, és jól dolgozzuk össze. A receptleírás sajnos nem adja meg pontosan a húsleves szükséges mennyiségét, innét kezd egészen izgalmassá válni a knédli készítés (legalábbis számunkra). Érdemes annyi levet hozzáadni, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, formázzunk belőle kicsi, szorosra görgetett gombócokat, amelyeket ugyancsak a füstölthús alapú lében főzzünk ki, amelyet lobogásig hevítsünk. Amikor a gombócok a feljönnek a víz felszínére, még öt percig főzzük őket, majd szedjük ki és fürdessük meg hideg vízben.

Tálaláskor szedjük a gombócokat a tányérra, helyezzük mellé a hátszín szeleteket és locsoljuk meg a sörös mártással. Isteni eledel, amihez jó étvágyat kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése