Nyári ízek a télben – Pácolt sült cukkini cseh recept alapján


A csehek imádják az olajban vagy az olaj és ecet keverékében érlelt, hosszabb ideig eltartható ételeket, és szinte bármit képesek páclébe fojtani. Ily módon készített legnépszerűbb fogásuk a magyarok által is imádott, és akár házilag is elkészíthető nakládaný hermelín, amelyet camembert típusú sajtból készítenek, de bátran bánnak más sajtok pácolásával is. A kvarglit, a juh- és kecske sajtokat, a balkáni típusúakat, sőt a kimondottan büdös, érett romadur sajtot is képesek olajba tenni, amelyek közös tulajdonsága, hogy minél hosszabb ideje pihennek az üvegben, annál finomabbak.


Pácolt cukkini

De a sajtokon túl különféle zöldségeket is előszeretettel pácolnak, amelyek kiválóak lehetnek sült húsok mellé köretnek vagy csak egy nem mindennapi feltétnek, tartalmasabb salátákra. Selymes zamatukkal emelhetik akár egy-egy finom szendvics fényét is. Bennünket az idei hosszúra nyúlt ősz végén egy frissen maradt, saját termésű cukkini ihletett meg, amelyhez egy cseh receptet kerestünk. Szeretünk ételekkel kísérletezni és bíbelődni, ezért választottuk ezt a kicsit munkásabb, ám annál finomabbnak ígérkező ételt, és nem csalódtunk benne.

Hozzávalók:
1 db nagyobb vagy két közepes méretű cukkini
egész fekete bors ízlés szerint / mi kb. 10 szemet használtunk fel
babérlevél ízlés szerint / mi 3 kisebb levelet használtunk fel
1 lila és 1 sárga hagyma / mi ezt kihagytuk belőle

borecet vagy gyengébb 8%-os saláta ecet
olíva vagy napraforgó olaj
víz




Elkészítés:

A megmosott cukkinit lehámozzuk és kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket kb. 5 cm szélesre vágjuk. Egy nagyobb edényben besózzuk és picit pihentetjük őket. Közben egy laposabb serpenyőben minimális olajat felforrósítunk, beleteszünk annyi szelet cukkinit amennyi kényelmesen elfér benne és nagy lángon mindkét oldalát átsütjük úgy, hogy ne száradjanak ki. Elegendő addig sütni, amíg a szélük kicsit színesedni kezd. A kisült szeleteket tegyük félre. Az olajat folyamatosan pótolni kell, mert egy keveset felvesz a cukkini belőle. Ez a művelet az elkészítés leghosszadalmasabb fázisa. Ha az összeset megsütöttük, hagyjuk kicsit hűlni és pihenni. Közben előkészíthetjük a szükséges fűszereket.

Amennyiben a hagymás változatot készítjük el, a vékony szeletekre vágott hagymákat a fűszerekkel együtt pároljuk rövid ideig a serpenyőben, majd tegyük egy külön edénykébe. Ezt követően keverjük be a páclevet is, ami viszont a recept legegyszerűbb és legnagyszerűbb hozzávalója, ugyanis 1:1:1 arányban kell vizet, olajat és ecetet egy olyan üvegbe önteni, amelyet le tudunk zárni. Ha ez megvan, alaposan rázzuk össze a keveréket. Mivel a hozzávalók nehezen keverednek egymással, így kicsit hosszabb ideig kell elegyíteni őket, illetve ezt a műveletet érdemes többször is megismételni. Már csak az összeállítás van hátra. Száraz üvegbe tegyünk egy sort a sült cukkini szeletekből, rétegezzünk rá egy keveset a fűszerekből vagy a fűszeres hagymából, és amíg a hozzávalók el nem fogynak, addig ismételjük ezt a műveletet. Ha megtelt az üvegünk, tartalmát az összerázott páclével öntsük fel úgy, hogy mindenütt ellepje a cukkinit és ügyeljünk rá, hogy belül is szétfolyjon a lé a sorok között. Ha ezzel megvagyunk, zárjuk le az üveget, tegyük hűtőszekrénybe és 1-2 nap után, amikor az ízek jól átjárták, fogyaszthatjuk is. Alapvetően egy savanykás ízű, ropogós finomság lesz a végeredmény, amelyet akár hónapokig is eltarthatunk, hacsak nem fogy el igen gyorsan. Jó étvágyat kívánunk hozzá vagy ahogy a csehek mondják Dobrou chut'!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése