Krumplis lángos savanyú káposztával a Vnuk család konyhájából – híradás a „Cseh ételek” című szakácskönyv megjelenéséről

Itt az ideje egy újabb gasztronómiai kalandozásnak, ám ez a kaland abban lesz más mint a többi, hogy legnagyobb örömünkre egy különleges könyvbemutatóval köthetjük össze. A hazánkban kapható szakácskönyv kínálatra igazán nem panaszkodhatunk, szinte bármit megtalálhatunk a könyvesboltok polcain, azonban a kifejezetten cseh konyhára fókuszáló remekeket hiába kerestük eddig. Három évvel ezelőtt, amikor elkezdtük formába önteni a netmagazinunkat, már az elején tudtuk, hogy egyik jelentős témánk a gasztronómia lesz, hiszen a cseh konyhával mindenképpen érdemes behatóan foglalkozni. Akkor bukkantunk rá egy érdekes szakácskönyvre, amelyet egy magyar háziasszony, Vnuk Milošné Piroska írt, aki cseh férje miatt megtanult „csehül főzni”, ezzel viszonozva, hogy az a kedvéért Magyarországot választotta lakhelyéül. Sajnos akkor, és azóta sem sikerült megszereznünk azt a kiadványt (Korma Kiadó), amelyet mind egy szálig elkapkodtak, de közben nagy örömünkre megismerkedhettünk és összebarátkozhattunk Vnuk Milošsal , akinek igazán csehes családi konyhájába a könyv második kiadása által az érdeklődő nagyközönség is betekintést nyerhet.

A remek könyvecske
Vnuk Miloš

A könyv első, 2002-es kiadását követően, egy jól összehangolt és hatékony együttműködésnek köszönhetően idén januárban megjelent a második, bővített kiadás. Az első kiadás óta sajnálatosan elhunyt szerző helyett férje Miloš, és lányuk Katalin vállalta fel a szakácskönyvben szereplő receptek felfrissítésének, kibővítésének nemes feladatát. Mindkét kötet a Bohemia Baráti Kör által gondozott Bohemia Kiskönyvtár sorozatában jelent meg a baráti kör széleskörű részvételével, Molnár Éva, Polgár László és Kovács Gábor szorgos munkája révén. Kellemes ráadás, hogy az új kiadást Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikus művész tréfás illusztrációi díszítik. 
Gyulai Líviusz szórakoztató rajzai
A könyv igen gazdag recepttára a hagyományos cseh ételeknek. Megtaláljuk benne a klasszikus húsos, és a nálunk igencsak kevéssé ismerős zöldséges leveseket, a csehek húsimádatát is jelző 45-féle húsos fogásból vagy éppen halas, vadas receptekből válogathatunk, de ha éppen húsmentes ételre vágyunk, akkor sem kell más szakácskönyvhöz fordulnunk ötletért, mert szép számban találunk zöldséges, tésztás fogásokat is. A cseh konyhára jellemző knédlikből akár két héten keresztül minden napra mást készíthetünk ha éppen úgy tartja a kedvünk. Várhatunk vendégeket finom burgonyás, és csehesen pikáns módon fűszerezett fogásokkal, valamint bőséggel választhatunk a gazdag desszert kínálatból is. A receptek között megtaláljuk a „nagy” klasszikusokat, a kulajdát, a marhahús- és a pacallevest, no meg a cseh vadast, a svičkova na smetaně-t, a marhagulyást, a spanyol madarat és a morva verebet is, de nem sorolunk fel mindent, hagyunk az olvasóknak meglepetéseket is. És, hogy milyen ízeket varázsolhatunk az asztalra a Vnuk család által, annak mindenki maga járjon utána. Megjegyeznénk, hogy a receptek egy kis része a Bohemia Baráti Kör folyóiratának receptrovatából származik.

A szerző a könyvbemutatón (Mudrák Gabriella felvétele)
Mi némi keresgélés után egy, az évszakhoz és időbeli korlátainkhoz is illő fogást, egy bramborák receptet választottunk. A bramborákról érdemes tudni, hogy Csehország szerte igen elterjedt fogás, burgonyából, lisztből, tojásból készül, köménymaggal és fokhagymával jól megbolondítva. A csehek előszeretettel készítik otthon, de éttermekben és utcai fesztiválokon is gyakran találkozhatunk vele. Különböző változatok készülnek belőle, adhatunk hozzá savanyú káposztát, helyette vagy mellette lehet benne füstölt sertéshús, fogyaszthatjuk önálló fogásként, köretként, de csomagolhatunk bele hússzeleteket vagy éppen érett sajtot is.

A szerző által dedikálva
Mai receptünk a Vnuk család konyhájából a Bramboráky se zelím vagyis a Krumplis lángos savanyú káposztával. Már az alapanyagok összekészítésénél érezni lehetett a terjengő illatokból, hogy valami finomság lesz az egyszerű összetevőkből, és az eredmény nem is maradt el, az ebéd végére az összes lángos elfogyott. 

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg burgonya
15 dkg savanyú káposzta
10 dkg finom liszt
1 dl tej
2 db tojás
5 gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez
majoránna
őrölt bors
őrölt kömény


Elkészítése:

A nyers meghámozott burgonyát lereszeljük, levét kifacsarjuk és leöntjük. Hozzáadjuk a forró tejet, a kinyomkodott, kisebb darabokra vágott savanyú káposztát, tojást, összenyomott fokhagymát, majoránnát, köményt, és sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a lisztet, és jól összedolgozzuk. Forró olajon kisütjük mindkét oldalát és tálaljuk. Ízlés szerint tehetünk rá reszelt sajtot vagy tejfölt, vagy akár mindkettőt.”
Elkészült a finomság
Mi fél adagot „gyártottunk le” belőle, és a végeredményt mutató fotónkon a kisült adag 2/3 része látható. Egy jó tanács a sütéssel kapcsolatban, hogy nem kell bő olajban sütni a fánkokat, mert képesek sok olajat magukba szívni, és kisebb mennyiségűben is jól átsülnek és szép pirosak lesznek. 

Jó étvágyat kívánunk vagyis Dobrou chuť! 

A Cseh ételek / A Vnuk család konyhája című könyv (szerzők: Vnuk Miloš, Vnuk Katalin) a Ganésa Szolgáltató Bt. kiadásában jelent meg (2015), megrendelhető a http://antikva.hu/ vagy a Bookline/Libri oldalakon. Ajánljuk minden főzni és enni szerető ember figyelmébe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése