Varázslatos Český Krumlov XXIII. - Dlouhá 29 - A Kereskedelmi Múzeum állandó kiállításának épülete

Český Krumlovban a Városháza (Radniční) és a Hosszú (Dlouhá) utca találkozásánál, pár lépésre az óvárosi magot a Parkán városrésszel összekötő hídtól áll egy nagy kiterjedésű épület, amely ma elsősorban egy múzeumi kiállításnak ad helyet. Az első ránézésre nem éppen kiugróan impozáns, egy emeletes ház egyik utcafrontja öt részre, a másik, hosszabb szakasza 11 részre osztható, mindegyik részen a felső szinten egy ablak található.
Városháza (Radniční) utca
A nyíl mutatja az épületet
Habár az épület a jelenlegi formáját a XIX. század második felében nyerte el (1867), de eredete egészen a XIV. századig nyúl vissza. A kezdet kezdetén feltételezhetően két különálló építmény volt, amelyet nem sokkal a megépítését követően egybeolvasztottak. A XVI. század folyamán nagyobb szabású átépítésen esett át reneszánsz stílusban, de a barokk idején is változtattak rajta egy kicsit. Összességében mind a gótikus, mind a barokk építészeti elemei miatt igen értékes épület.
Az épület alaprajza
A ház első ismert tulajdonosa Václav Kyczhaypl lehetett, legalábbis erről árulkodik egy 1532-ből fennmaradt dokumentum. 1551-től Václav Šafář, a Dél-Csehország nagy részét ekkortájt birtokló Rosenberg család kancellárja vette birtokba az épületet. Az 1570-es évektől kezdve a ház már egy új gazdához, nevezett Hans Kohler pék és mézeskalács készítőhöz tartozott, de 1588-ban már ismét másik tulaj, Erhard Friess aranyműves vásárolta meg, aki alig egy év elteltével már tovább is adta egy sörfőző mesternek.
Az épület 80-as évek végi állapota
Belső folyosó a vaskos falak mögött
Ezt követően egyre újabb tulajdonosok követték egymást, és egészen a XVIII. század közepéig többnyire sörfőzők vagy valamilyen tisztviselők lakoztak benne. 1742-től végre egy kicsit tovább maradt egy kézben a ház, hiszen a következő 80 esztendőre a Pleschner család vette birtokába, akik 1822-ben adták el egy bizonyos Jan Kobingernek. Az épület a szocialista években főként, mint valamiféle kereskedelmi egység üzemelt, ami nem éppen tett jót az állagának. Erről a mellékelt képek is tanúskodnak. De szerencsére ezt követően több lépcsőben szinte teljes felújításon esett át, és előbb üzletnek, majd 2013 óta a pozsonyi Kereskedelmi Múzeum állandó kiállításának ad helyet.
A Kereskedelmi Múzeum kiállításának bejárata
Meghagyták a régi falfestés maradványokat
Az amúgy önmagában is izgalmas kiállítást, amelyet felkeresve a XIX. század vége, XX. század eleje Osztrák-Magyar Monarchia kereskedelmi életébe kaphatunk bepillantást, még azért is érdemes megtekintenünk, mert így az izgalmas középkori épület belső tereinek egy részét, a szép falfestés maradványokat is szemügyre vehetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése