Budvar névhasználat // Internet használók Csehországban // Nem dohányzó helyek // Plzen Európa KUlturális Fővárosa // Karel Gott // Telefonhívások //Jan Kašpar emlékére //Brdy // Karácsony //Jaromír Jágr // Prágai Vár // Barbora Podzimkova

A hosszúra sikeredett karácsonyi – újévi szünet után újból feléledtek a Csehország nem csak Prága szerkesztői – írói, és töretlen lelkesedéssel folytatják Csehország népszerűsítését honfitársaik körében. Sikerekben és főként egészségben gazdag Boldog Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak, de mindjárt kezdjük is el a 2015. évi cikkeink sorát egy kis hírcsokorral. Lássuk, mi is történt Csehországban az elmúlt bő egy hónap során!

  • 2014. november végén a Budějovicei Budvar sörgyár 21 éves jogi csatározást követően elnyerte a Budweiser márkanév használatának jogát, no még nem az egész világon, hanem csupán Norvégiában. A Budweiser név használatáért az amerikai italóriás Anheuser-Busch InBev és a cseh cég között több mint 100 éve, egész pontosan 1907 óta zajlik a heves küzdelem. A mostani ítélet egy kicsi, de fontos győzelemnek tekinthető a cseh anyacég számára.
  • A Netmonitor ügynökség felmérése szerint Csehországban 2014 októberében 7 millióra nőtt az internetet rendszeresen használók száma, ami több mint 200 ezer fős növekedést jelentett az előző évhez képest. Ez a szám azt jelenti, hogy 2005 óta gyakorlatilag megkétszereződött a net felhasználók száma. A legaktívabb csoportot egyes vizsgálatok szerint a 30 év alatti felsőfokú végzettségűek alkotják, de ugyancsak sokat használják a netet a 35 és 44 év közöttiek is. Az online felhasználók közel kétharmada csatlakozott már valamilyen közösségi oldalhoz, és háromnegyedük az internetet használja fő hírforrásként.

  • Ugyan Csehországban általánosságban még engedélyezett a vendéglátóhelyeken való dohányzás (kivéve, ahol felirat tájékoztatja a vendégeket a hely nemdohányzó voltáról), de az évek folyamán számos törvényjavaslat született már az esetleges korlátozásról. A legutóbbi tervezet értelmében tilos lesz a dohányzás minden olyan helyen ahol ételt készítenek, azaz a vidéki fogadók, kocsmák többségében is. A javaslat kiterjed arra is, hogy az alkoholmentes termékek ára nem haladhatja meg az alkoholos társaikét. Jelenleg egy üdítő vagy ásványvíz a legtöbb helyen többe kerül, mint egy átlag sör. Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, akkor az természetesen nem azonnal lép életbe, hanem egy hosszabb átmeneti időt követően, várhatóan 2016-tól kezdve.
    Karel Gott, az örök fülemüle
  • Ami nálunk Korda György, az Csehországban Karel Gott, csak éppen sokkal hatványozottabban. A 75 éves cseh énekes, aki idős kora ellenére is igen aktív zenei életet él, koncertsorozatokon járja az országot, idén már 39-ik alkalommal nyerte el a Český slavík (Cseh fülemüle) címet. A legjobb férfi énekesnek járó díjat a prágai Operaházban vehette át. A legjobb női énekesnek a szavazók Lucie Bílát választották meg, immáron tizennyolcadszor. A legjobb zenekar pedig a szintén veteránnak nevezhető Kabát lett.
  • Aki 2015-ben szeretne a prágai Várba (Hradzsin) ellátogatni, az ne lepődjön meg azon, hogyha több helyen is állványokat lát, hiszen számos felújítási munkálat veszi kezdetét. A várhatóan két éven át tartó négy új projekt keretében idén a rendelkezésre álló összeg közel fele, 140 millió cseh korona áll rendelkezésre a renoválások elvégzésére.
    Jan Kašpar gépe
  • Pardubice városában emlékművet terveznek avatni a cseh légi úttörő, Jan Kašpar emlékére. Kašpar 1911-ben vásárolta meg a híres francia repülő, Louis Bleriot egymotoros gépét és elsőként repült el Pardubicéből Prágába. A 120 kilométeres utat, 80 kilométeres átlagsebességgel valamivel több, mint másfél óra alatt tette meg.
  • Szentestén rekord számú telefonhívást regisztráltak Csehországban. Az előző évhez képest mintegy 1,5%-al több, közel 62 millió hívást indítottak 2014 karácsonyának előestéjén. A cseh telefonhasználók ugyancsak csúcsot döntöttek a küldött SMS-ek terén is, hiszen ezen a napon közel 43,5 millió rövid szöveges üzenet száguldott át az éteren.

  • 2015-ben a belgiumi Mons városával együtt Pilzen Európa Kulturális Fővárosa. Ebből az alkalomból egész évben rendezvény sorozatokat szerveznek, amelyek nyitányára január 17-én kerül sor. A közel 600 esemény között, így előzetesen érdemes megemlíteni a nemzetközi cirkusz fesztivált és Jiří Trnka a híres illusztrátor, bábkészítő kiállítását. A városban felépült a Kultúra Európai Háza és számos más kisebb kulturális épület. A Kulturális Főváros projekt teljes költségvetése közel 5 milliárd forint (430 millió korona), és egész pontosan 2015. december 12-én zárul.
    Brdy
  • A cseh parlamenti alsóház a Brdy katonai terület megszüntetéséről hozott törvényt. A többnyire a második világháborút követően létesített, a lakosságtól elzárt katonai gyakorló területekről többet olvashatnak egy korábbi cikkünkben ITT és ITT! Amennyiben a Szenátus is elfogadja a törvényt, abban az esetben a Brdy-n kívül más katonai területek kiterjedése is csökkenni fog a közeljövőben, végeredményben az eddigi 130 ezer hektárnyi terület csaknem 42 ezer hektárral fogyatkozik meg.
  • Karácsonykor a csehek által 5000 koronát, azaz mintegy 57-58 ezer forintot (a havi átlagkereset kb. egynegyedét) szándékoztak ajándékokra költeni. A magyarországi előzetes kutatások szerint nálunk ez az összeg mindösszesen 33 ezer forint volt, ami sajnos jól mutatja a két ország jövedelmi viszonyokban is tükröződő különbségét. A megkérdezett csehek mintegy 40%-a jelezte, hogy az év folyamán már sikerült neki összegyűjteni a karácsonyi ajándékokra valót.

  • Öreg hokis, nem vén kokis, mondhatnánk Jaromír Jágr-ról, aki ugyan már betöltötte a 42. életévét, de még mindig hasznos tagja az amerikai profi jégkorong ligában (NHL) szereplő New Jersey Devils csapatának. Immáron, több mint 1500 meccsen játszott (rajta kívül mindössze 14-en érték ezt el) és lőtte a szebbnél szebb, és hasznosabbnál hasznosabb gólokat. Hogy mikorra is tervezi a visszavonulását? Nos erről még nem szól a fáma.
    Barbora Podzimkova
  • Barbora Podzimkova a fiatal cseh hölgy csatlakozott egy korábbi cikkünkben már felsorolt cseh szupermodellek sorához. Az Elite divatcsoport által immáron 31. alkalommal, ezúttal Kínában megrendezett versenyén (Elite Model Look Contest) Barbora 42 vetélytársát utasítva maga mögé nyerte el a fődíjat, egy három éves divatszerződést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése