Imádjuk a cseh konyhát, azonban idén
nyáron néhányszor eljutottunk arra a pontra, amikor még vagy már
nem vágytunk a klasszikusan csehes húsos – burgonyás – knédlis
- káposztás fogások egyikére sem, és bizony pizza evésre adtuk
a fejünket. A fő étkezésünk helyszínéül így nem kis
talponállóban kerestük éhségünkre a gyógyírt - bár majdnem
biztosak lehettünk volna abban is, hogy itt sem kapunk gyenge vagy
rossz minőségű ételt, nem is étteremben, hanem kisvárosi
pizzériákat kerestünk fel, melyek egész Csehország-szerte szép
számban találhatók. A választék minden esetben kiváló volt,
néhol klasszikusan olaszos, máshol csehes allűrökkel
„fűszerezett”, de bármelyiket is választottuk, a pizza
mindenütt finomnak bizonyult. Azt nem tudjuk, hogy vajon a szakácsok
egyenesen Itáliában tanulták-e a pizzakészítés fortélyait, de
mindenesetre értettek a szakmájukhoz.
Kvarglis pizza |
Eddig talán semmi különleges nincs
abban, hogy egy pizzériában csillapítjuk az éhségünket, hiszen
a kenyérlángos méltó utódjaként, a Nápolyból származó pizza
a 16. századi megjelenése óta már az egész világot
meghódította. Az élmény annyiban volt új és meglepő, hogy a
pizzák csehesített változataira bukkantunk, vagyis a készítők
több esetben nem arra törekedtek, hogy minél tökéletesebben
leutánozzák az olasz alapanyagokat, ehelyett cseh hozzávalókat is
használtak.
Hermelínes - áfonyás pizza |
A „szerényebb” variációknál
pusztán a sajtokkal operálnak, ugyanis a cseh sajtok igen ízletesek
és vannak köztük speciális fajták is. Egy külön cikket
megérdemelnek a rovatunkban, úgyhogy a témára hamarosan
visszatérünk. Szóval ha Bohém és Morva földön járnak,
mindenképpen érdemes kipróbálni a hermelines pizzát. Csak
röviden, ez a sajt a camembert egyik fajtája, lágy és selymes
ízű. Ugyanakkor előszeretettel használják feltétként a híres
niva-t is, ezt a nagyon karakteres, nemespenésszel érlelt
sajtot. Ez a két sajt maga a tűz és a víz, az egyik igen
harmonikus, a másik szinte kapar, mégis jól megférnek együtt.
Található még a sajtok közül juh és kecske is, de a bátrabbak
kipróbálhatják a kvarglis és a romaduros pizzát
is.
A Valach bomba |
Zlínben található Csehország egyik
legmerészebb pizzériája, ahol már az elnevezések is magukért
beszélnek. A Valachova bomba a paradicsom szósz és a
sonka mellett nem kevesebb mint hét -féle sajtot tartalmaz.
Tételesen eidamit, kvarglit, parenicát, hermelint, füstölt
sajtot, nivát és ementálit. Ennek a pizzának a kipróbálását
csakis nagyon bátor embereknek javasoljuk. És ezt még csak nem is
az ínyenceknek ajánlják! Nekik a Romadurovy gurmán
jár, amely az érettségi szinttől függően „enyhén” szagos
romadur sajtot, paradicsom szószt, eidami sajtot, kolbászt, angol
szalonnát és hagymát tartalmaz. A sörivóknak külön választékot
alakítottak itt ki - és kérjük most kapaszkodjanak meg, - mert
a Zabijačková
pizza
savanyú káposztával készül és az angol szalonna, a kolbász
mellett sült csülök és hagyma is díszeleg vagy ízeleg rajta. Ez
már kicsit túlzás, nem?
Zabijačková, a savikápis pizza |
Ha
ez még nem lett volna elég, akkor itt az extrém ráadás! Egy
Hradec Králové-i pizzériában Dolce
elnevezéssel egy édes pizzára bukkantunk, amelyen fahéjas alma és
tejszínhab a feltét. Mit ne mondjunk, nem volt merszünk
kipróbálni. Talán majd az elkövetkező 10 évben ehhez is
bátorságot merítünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése