A cseh kisüzemi sörfőzdéket
bemutató sorozatunkban ezúttal Karlovy Vary térségébe látogatunk
el. Ez Csehország egyetlen olyan kerülete, ahol nem találhatunk
nagyobb, 10 ezer hektoliter sör felett termelő sörgyárat,
ugyanakkor a ma már itt üzemelő hét kisebb sörfőzde mindinkább
elengedhetetlenül fontos szerepet tölt be a helyi igények
kielégítésében. A Kynšperk nad Ohří városában
működő kiváló sörfőzdéről, az ott szerzett tapasztalatokról
egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk (lásd ITT), így most nem
foglalkoznánk vele részletesebben. Amit összességben
megjegyezhetünk vele kapcsolatban, hogy egyike az általunk ismert
legkiválóbb kis sör készítő műhelyeknek.
Ugyancsak Karlovy Varytól keletre található Sokolov városa, annak is a Lomnice városrésze, ahol a térség talán legismertebb sörgyártó helye működik. Ez pedig nem más mint a 2006-ban alapított Permon sörfőzde, amelyben a sörmesterek a hagyományos cseh sörök (9-féle) mellett, szinten felsorolhatatlan mennyiségű speciális sört is előállítanak. Ha szeretnénk egy helyen megismerkedni a cseh lágerek színes választékán túl az IPA, EPA, APA, Porter, Stout, kenderes és egyéb ízesített sörféleségekkel akkor irány a Permon.
Még közelebb merészkedvén Karlovy
Vary felé a külön cikkünkben már bemutatott Loket vára
közvetlen szomszédságában beugorhatunk a helyi Szent Flórián
Családi Sörfőzdébe, ami valójában a Hotel Loket egyik
„melléküzemága”. Itt a választék nem túlságosan széles,
de annál kiválóbb. A 11-es világos és barna mellett, időnként
speciális 13-as félbarna is kortyolható.
Szent Flórián oltsa a szomjadat |
IV. Károly király sörfőzdéje |
Karlovy Varytól mintegy 10 kilométerre
északra, Hroznětín-Velký Rybníkben található egy éves szinten
4-500 hektolitert sört főző kis minipivovar, a Velkorybnický
Hastrman. A szorgos és felettébb sörfőző család egy
„névadó” nagy halastó szomszédságában készíti a
hagyományos és a különleges sörökből álló szortimentet.
11-es, 12-es világos ležák, 13-as félbarna, 12-es barna mellett
időnként mézes, bécsi, Pale Ale és más serfinomságokat is
főznek – összesen eddig vagy 40 félét (!) - , ha egyszerre nem
is nagy mennyiségben.
Hastrman |
Egy jó korsó a halastó kincséből |
Sűrűn habzó Prokop |
Végül, de korántsem utolsósorban
szóljunk a kerület egy csodálatos épületében, Chyše
kastélyának gazdasági épületében működő sörfőzdéről. A
helyi Zámecký pivovar 2006-ban kezdte meg áldásos tevékenységét,
és azóta főzik itt a Prokop névre hallgató, számos
sörversenyen kiemelkedő helyezést elérő söreiket. Az alap
kínálatukban 11-es világos, 12-es félbarna, és ugyancsak 12-es
barna szerepel. Mi más is kellene ezeken kívül? Szerintünk semmi.
Végezetül sajnálattal megemlítenénk, hogy a
Sörmentén sorozat Csehországgal kapcsolatos könyvében szereplő
chebi és velichovi főzdék a híreink szerint már nem működnek,
ne is keressék őket. Béke poraikra, de bízunk a feltámadásukban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése