Akkor és most 23. - Smetana tér – Litomyšl

Csehország Pardubicei kerületének egyik gyöngyszemét, Litomyšl városát nem csupán az itt található UNESCO Világörökséghez tartozó gyönyörű sgraffitókkal díszített homlokzatú kastély megtekintése miatt érdemes felkeresni. Szinte „kötelező” feladat, legalább egy rövid séta erejéig a városka főterének körbejárása is, amely napjainkban a város egyik egykori híres szülötte, Bedřich Smetana zeneszerző nevét viseli.

Litomyšl: Smetana tér
Ahogyan azt már az Akkor és most sorozatunk korábbi részeiben írtakból is kitűnt, egy főtér szinte egyidős magával a településsel. Itt épültek az első házak-üzletek, és itt tartották a város és környékének meghatározó eseményeit, a vásárokat is. Nincs ez másképp Litomyšl esetében sem. A városka főtere az egykori kereskedelmi útvonal részeként voltaképpen egy kicsit tágasabb, mondhatni kiszélesített főút, amely a kastély domb alatt fut a Loučná folyóval párhuzamosan. A település története a 11-ik századra nyúlik vissza, a XIII. században pedig már városi rangot is adományoztak neki. 1536-tól 1835-ig állt a tér északi végén az Alsó-kapu, míg a déli végen emelt Felső-, más néven Német-kaput pedig már 1822-ben lebontották. A tér egykori épületei a városkában számos alkalommal pusztító tűzvész áldozatául estek, a jelenlegi házak többsége XVIII.-XIX. századi felépítményűek, még ha jó néhány ház alapja sok évszázaddal korábbról is származik. A házak barokk, klasszicista vagy éppen Empire stílusú homlokzattal rendelkeznek és többnyire árkádosak. Az árkádok elsősorban Postupicei Kostek uralkodása alatt épültek, természetesen azzal a céllal, hogy esőben is száraz lábbal is lehessen körbe közlekedni.


1898
Első, 1898-ban készült felvételünkön csupán a tér északi (Alsó) sarka látható. A háttérből a kastély épülete néz le ránk, míg a tér első szemközti, sarki háza 1587 és 1629 között egykor a városi Sörfőzdének adott helyet. A Pernštějn család helyi uralkodását követően átalakították, majd lakóházként működött tovább. A kép bal oldalán az egykori Szálloda, kicsit távolabb pedig a mai Posta épülete látható.


1908
Az 1908-ban készített fotón a tér másik, déli (Felső) vége figyelhető meg. A kép bal oldalát a 11 méter magas Mária-oszlop uralja, amelyet 1716-ban emeltek a híres Giovanni Battista Alliprandi elképzelését követve. Szűz Mária szobra mellett, Nepomuki Szent János és Szent Vencel alakja is díszíti.


1910
Az 1910-es képeslapon a teret immáron csaknem teljes terjedelmében láthatjuk az Alsó végétől indulva. A dombon (hátul balra) a Franz Wenzel von Trautmannsdorf gróf által építtetett Szent Kereszt Felfedezés Piarista-templom és kolostor épülete áll, tőle jobbra pedig az Ágoston-rendi Szent Kereszt Felemelése-templom emelkedik ki. A tömegektől és járművektől nem éppen hemzsegő tér keleti oldalán végig árkádos házak állnak, a kép jobb oldalán pedig a Városháza tornya figyelhető meg.


1914
A Városháza az 1914. évi képünkön közelebbről is megnézhető. Maga az épület első verziójában 1418-ban épült, ma a XVIII. századi barokk homlokzat látható. A torony órája a kép készítésekor még egészen újnak volt mondható, hiszen csupán 1907-ben szerelték fel. Az épületen látható egy árvíz jelzés, ami a tér nagy részét elpusztító 1781-es özönvízre emlékeztet.


1924
1924-es képünk egyik legizgalmasabb részlete a téren álló új szobor, amely a város már említett nagy szülöttje Smetana alakját ábrázolja. Ez a mű volt a híres cseh szobrász Jan Štursa utolsó alkotása. A szobortól jobbra álló házak egyikében lakott egykor a korábbi cikkünkben már bemutatott másik cseh híresség, Božena Nemcova. Meglepő, hogy hány művész, író (pl. Alois Jirásek), festő (pl. Julius Marak) és más híres ember élt egykor a főteret szegélyező épületekben.


1927
Az 1927-es légi felvételen a teljes belváros áttekinthető. Jól látszik a kastély és a nagyobb templomokat hordozó dombos rész, alatta a hosszan húzódó főtérrel, közepén az Óvárosházával.


1939
1940
Az 1939-es felvételen az északi (alsó) rész, míg az 1940-ben készült fotónkon újból a déli (felső) vége felől láthatjuk a főteret.


1970
Az 1970-es években készült képeslap három képén is a főtér épületei láthatóak. A jobb felső sarokban lévő fotó a főtérről keletre a Regionális Múzeum épülete felé vezető kis árkádos utcácskáról (Vachalova) készült. A kis utcát határoló épület falát 1998-ban, Josef Váchal festő, író, nyomdász művéből származó képek alapján sgraffitóval díszítették. Érdemes megtekinteni, hogy milyen is most:




A teret 1998-ban újították fel szinte teljes egészében. Új burkolatokat, újrafestett, felújított ház homlokzatokat, utcabútorokat kapott. A tér ma is a városka szíve-lelke, élő központja, élvezze ki mindenki maga a tér nyüzsgését, Litomyšl lüktetését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése