Frenštátské škračky – egy igazán fogunkra való regionális fogás

A Frenštátské škračky, ez az első látásra nehezen kimondhatónak vélt kifejezés egy kicsit szokatlan ételt takar. A Beszkidek, Morva-Szilézia egyik nagyon jellegzetes regionális étele, amely a környék éttermeiben is igen nagy népszerűségnek örvend. Elnevezését a régióban található Frenštát pod Radhoštěm városkáról kapta, ezt jelzi a frenštátské előtag, de a vidéket lakó oláh népcsoport cseh neve után Valašské škračkyként is rábukkanhatunk az étlapokon. Az ételünk nem más mint a csirkemáj, vagyis a škračky és a burgonya szokatlan kombinációja. A nevétől pedig tényleg ne riadjunk vissza, elég ha a pincértől kérünk egy „skracski”-t!

Frenštátské škračky

Jó szívvel ajánljuk otthoni elkészítésre is, hiszen a két fő alkotórész külön-külön könnyen elkészíthető, utána már csak össze kell házasítani őket, hogy egy különleges, nem mindennapi élményben lehessen részünk.



Hozzávalók:
800 g nyers hámozott burgonya
400 g csirkemáj
100 g hagyma (2 közepes)
70 g sima liszt
5 tojás
5 db gerezd fokhagyma
majoránna, bors, őrölt kömény, só
zsír vagy olaj a sütéshez



Elkészítés:Hámozzuk meg a burgonyát, majd reszeljük le egy finom reszelőn. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a majorannát, a borsot és a sót, továbbá egy egész tojást. Alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és keverjük át újra alaposan. Süssük ki azonnal, mert hamar levet ereszt. Ehhez melegítsünk fel egy kevés zsírt egy nagyobb serpenyőben, majd a burgonya keverékből készítsünk serpenyő méretű lepényeket, amelyeknek mindkét oldalát közepes lángon süssük aranybarnára.

skracski
A csirkemájat vágjuk apró csíkokra vagy kockákra, kinek hogy tetszik, a hagymát kockázzuk fel. Egy serpenyőben kevés olvasztott zsíron vagy olajon óvatosan pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a felaprított csirkemájat, majd borssal, zúzott köménymaggal, és még egy kis majorannával fűszerezzük meg, és süssük kb. hét-tíz percen keresztül. Végül adjuk hozzá a négy felvert tojást. Sót csak a tojás ráöntésekor tegyünk rá. A tojásokkal együtt addig melegítsük, amíg az kicsit megkeményedik.



Végül jöjjön az elkészítés fénypontja az összeházasítás, mikor is a kisült krumplis lepényekre felhalmozzuk a májat. A tálalás többféleképpen is történhet, a lepények egyik felére kerülhet a feltét, majd a lepények másik felét hajtsuk rá vagy egyszerűen terítsük szét a lepényeken a májat. Díszíthetjük hagymával, petrezselyem zölddel vagy egyéb, ízlésünk szerinti zöldséggel, és már fogyaszthatjuk is.

Finomság a köbön
Ez nem egy könnyű fogás, mindenképpen főételként érdemes elkészíteni, és a könnyebb emésztés, valamint az élvezetek fokozása érdekében finom cseh söröket ajánlunk hozzá.



Jó étvágyat kívánunk, vagy ha stílusosak szeretnénk lenni, Dobrou chut'!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése