Négyévesek lettünk! - Születésnapi örömködés és köszönetnyilvánítás

4 év, 440 cikk, 225 ezer kattintás, ez röviden a Csehország nem csak Prága netmagazinunk története, de természetesen eme három szám mögött messze több rejlik. Négy éve már, hogy nekifogtunk ismeretterjesztő munkánknak azt a célt tűzve ki, hogy minél több honfitársunkat ismertessük meg Csehország szép tájaival, cseh szokásokkal, ételekkel és mindennel, ami cseh. Ez alatt a négy év alatt anyagi szempontból kizárólag a saját erőforrásunkra alapozva írjuk cikkeinket a Csehország nem csak Prága és ugyan ritkábban, de az Irány Csehország oldalainkra is, továbbá üzemeltetjük a „nemcsakprágás” Facebook site mellett a Travel to Czech Republic FB oldalunkat.


4 évesek lettünk!

Közvetlen anyagi támogatást sajnos az elmúlt évben sem sikerült szereznünk, mivel láthatóan túlságosan Csehország centrikusak vagyunk ahhoz, hogy magyarok támogassanak, és túlságosan magyarok ahhoz, hogy a csehek patronáljanak, de amint azt majd látni fogják a munkánk során korántsem érezzük magunkat egyedül, és segítség nélkül. A kizárólagosan családi költségvetés alapú munkát egyedül azért érezzük hátránynak, mert így az általunk vágyottnál csak jóval kevesebb cikket tudunk írni, kevesebb információt megosztani és a már régen dédelgetett terveink (pl. papír alapú vagy e-book formátumú kiadvány megjelentetése) egy részére már nem jut kellő „energia”. De ez most nem a szomorúság és a reménytelenség napja, ellenkezőleg!!!

Munkácsi-Dömötör Judit
Örülünk, és egy kicsit nagyképűen büszkék vagyunk arra, hogy 4 év alatt, 440 cikket jelentettünk meg a Csehország nem csak Prágán. A kattintás szám hamarosan meghaladja a 225 ezret, naponta több száz ember keresi fel többségükben célzottan a honlapunkat, ahol immáron elég bőséges, mondhatni egy-két könyvre való szöveges információt és kb. 2000 képet találnak választott országunkkal kapcsolatban. Cikkein témáit széles körből választottuk, de egy-egy nagyobb témakörön belül is már sok-sok írást olvashatnak olvasóink. Közel 50-50 cikk szól a cseh ételekről, valamint a cseh sörről, hiszen jól tudjuk, hogy a magyar utazót, velünk együtt alapban érdeklik a cseh gasztronómiai értékek és persze a komló alapú nedű is. A sörök esetében nem csak a cseh sörfőzdéket, a cseh sörforradalmat kezdtük el bemutatni, de igyekeztünk konkrét tippeket adni azon magyaroknak is, akik Magyarországon próbálnak finom cseh sörhöz jutni.

Munkácsi Zsolt
Mintegy 30 cikkben igyekeztünk híresebb és kevésbé ismert cseh író-költőt valamint egy-egy művét bemutatni. Több, mint 20 írásunkkal Csehország természeti, táji értékeire hívtuk fel a figyelmet. Minden hónapban csehes hírcsokor keretében tájékoztatást adunk a legfontosabb csehországi történésekről. Itt megjegyeznénk, hogy továbbra sem érdekel minket sem a cseh bel-, sem a Csehországgal kapcsolatos magyar külpolitika, így csak egy-egy alkalommal, akkor is nagyon szőrmentén foglalkozunk velük. Eme szokásunkat a jövőben is szeretnénk megtartani. Az elmúlt évben továbbvittük a Český Krumlovra (a legtöbb magyar utazó nagy kedvence) összpontosító sorozatunkat, sőt újabbat is indítottunk, amely a Prachensko régió értékeit szeretné ismertebbé tenni. Számos minisorozatunk közül az egyik Prága hídjairól szólt, ezzel is jelezvén, hogy Csehország nem csak Prága, de Prága nélkül Csehország sem az igazi! De nem soroljuk tovább a cikkeinket, a térképes, kulcsszavas keresőinkkel mindenki találhat egy-két magának valót.

A "nemcsakprága"
Ahogyan azt már jeleztük nem vagyunk egyedül, segítség nélkül. A legnagyobb segítséget természetesen az olvasóink adják, akik gyakorta küldenek biztató szavakat, lelkesítő dicséretet, és egyéb pozitív visszajelzéseket. Mindezek nélkül semmi értelmét nem látnánk a munkánknak, és ezek adnak elég töltést ahhoz, hogy még a legnehezebb pillanatokban, egyéb munkáink terhe mellett is gép elé ülve próbáljunk újabb cikket írni. Olvasóinkon kívül is akad még számos más támogatónk. Vannak, akik a saját eszközeikkel igyekeznek segíteni minket, és most nekik szeretnénk köszönetet mondani.

Juraj Chmiel és Lucie Orbók
Figyelem, akár egy Oscar-gálán (a Saul fia díjáért ezúton is gratulálunk) most hosszú felsorolás következik! Köszönjük Juraj Chmiel úrnak, Csehország magyarországi nagykövetének, és Milan Šimko úrnak, hogy számos prominens rendezvényen részt vehettünk. Bízunk benne, hogy a jövőben tovább erősödhet a kapcsolatunk. Köszönetet mondunk Lucie Orbóknak a budapesti Cseh Centrum igazgató asszonyának és fantasztikus csapatának Gál Róbertnek, Peťovská Flórának, Szorcsik Annának, akikkel az évek során kiváló, egymást segítő munkakapcsolat alakult ki. Köszönjük Máté Szilviának a BD-Expo Kft. ügyvezető igazgatójának és Cseh Erzsébet projektvezetőnek, akik hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy a brnói Vásárváros kiállítására, mint hivatalos sajtómunkatársak kijuthassunk. Köszönjük Bial Tibornak a Czech Trade Hungary igazgatójának a támogatását! További köszönetet mondunk a Bakos István vezette Hrabal Asztaltársaságnak, a Zachár Ottó – Molnár Éva – Goldmann Ilona – Polgár László szervezésében működő Bohemia Baráti Körnek, akikkel bátran meg lehet osztani közös csehes bolondériánkat.

Gál Róbert
Köszönjük mindazon magyarországi cseh sörözőknek, akik olykor-olykor finom cseh söreikkel fejezték ki munkánk megbecsülését, közülük is kiemelve Kiss-Bakos Zoltánt, a Jaromír Sörözők tulajdonosát, akinek szakmai és baráti támogatása szintén nagyban inspirál munkánk során. A köszönetnyilvánításból nem szeretnénk kihagyni Tölgyesi Tamást és G. Kovács Lászlót „cseh nyelvművészeket”, Kulcsár Sándort, Zdeněk Svobodát, Hajdú Attilát a STA Travel igazgatóját, Jávori Gabriellát a Czech Airlines menedzserét. Mindazoktól, akikről esetleg megfeledkeztünk volna rövid felsorolásunkban ezúton is elnézését kérünk. Szülinapi cikkünk végén pedig még egyszer szeretnénk megköszönni Olvasóinknak, hogy olvassák cikkeinket.Mindenkinek minden szépet, jót, sok csehországi élményt kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése