Staročeský Jáhelník, azaz egy könnyű gyümölcsös köles lepény

Itt a tavasz és a böjtölés ideje, ezért arra a nem egyszerű feladatra vállalkoztunk, hogy a hírhedten húsközpontú cseh konyha remekei között találjunk egy olyan hagyományos ételt, amely húsmentessége ellenére is finom és eléggé tápláló lehet. A feladat nem bizonyult túl egyszerűnek, de végül rátaláltunk egy kölesből készült gyümölcsös lepényre, amelyet egész Csehország szerte ismernek és készítenek a háziasszonyok. A recepteket böngészve megismertük a tájegységeknek megfelelő eredeti, „staročeský” változatokat, a Třeboň környéki áfonyás vagy az Óriás-hegység vidékén készített szilvás Jáhelníket.  
Jáhelník, a köles torta
Érdemes a kölessel egy kicsit részletesebben is foglalkoznunk, hiszen egy nagyon sokoldalú és egészséges, hagyományos alapanyag, amelynek felhasználása manapság a reneszánszát éli. A köles az emberiség 7 fő gabonanövényei közé tartozik, keletről „érkezett” a Kárpát-medencébe és egész Európában igen népszerűvé vált. A mai Csehország területén (Mohelnice, Bylany és Blahutovice) már időszámításunk előtt 7400-7000 környékéről is találtak a termesztésére utaló bizonyítékokat. A késő középkorban és a kora újkorban a legnépszerűbb és legelterjedtebb gabonanövény volt a régióban. Elődeink elsősorban kása jellegű ételeket készítettek belőle. Gyorsan elkészíthető, vízben és tejben főzhető, sokféleképpen ízesíthető és hidegen is fogyasztható, valószínűleg mindezen jellemzői miatt használták előszeretettel. A kukorica megjelenésével sajnos fokozatosan veszített a népszerűségéből olyannyira, hogy a termesztése a 19. sz. második felétől Európában jóformán megszűnt, a használata pedig szinte teljesen feledésbe merült. De csak szinte, mert Csehországban az ünnepi alkalmak ételeként fennmaradt a köles, amelyből főleg karácsonyi fogásokat készítettek. Sós és édes változatai is népszerűek voltak.

Panicum miliaceum L. azaz a termesztett köles
Bevezetőnk után következzen a lényeg, a Jáhelník, azaz a gyümölcsös köles sütemény. Egyszerű elkészíthetősége miatt kezdő háziasszonyok vagy kísérletező férfiak is hozzáláthatnak az elkészítéséhez.

Staročeský vagy tradicionális Jáhelník

Hozzávalók:
250 g köles
130 g szárított gyümölcs (mazsola, áfonya vagy aszalt szilva)
100 g cukor (mi barna cukrot használtunk)
1 nagy alma
25 g vaj
2 tojás

Elkészítése:
A kölest nagyon alaposan mossuk meg, hogy ne legyen keserű az íze. Tegyük egy nagyobb edénybe, és bőségesen öntsük fel vízzel. Jól mossuk át kézzel, majd sűrű szűrőbe téve öntsük le róla a vizet. Ezt a műveletet ismételjük meg még egyszer, majd szűrőben lévő kölest öblítsük le hideg vízzel. Ezt követően tegyük egy lábosba, és öntsük fel vízzel 1:3 arányban, vagyis a köleshez képest háromszoros mennyiségű vízzel. Főzzük fedő alatt kb. 15 percig, közben keverjük meg párszor és ellenőrizzük, hogy elég-e a víz mennyisége. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl puhára a köles szemeket, mert akkor massza jellegűvé válik.
A megfőtt köleshez adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a mazsolát. Hagyjuk az egészet langyosra hűlni. Közben a 2 tojás sárgáját keverjük habosra, a tojásfehérjéket pedig kis sóval verjük kemény habbá. Óvatosan keverjük bele mindkettőt a langyosra hűlt kölesbe.

Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal, és a köles felét öntsük bele. Terítsük rá a meghámozott - lereszelt almát és a szárított áfonyát. Az aszalt gyümölcsöket pikánsabbá tehetjük, ha a felhasználás előtt kb. 1 órára egy kis rumos teába áztatjuk. Ezekre öntsük a köles másik felét és simítsuk egyenletesre a tortánk tetejét. Meghinthetjük szeletelt mandulával, amely finom pörkölt ízt kap a sütés közben. Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-45 percig süssük. Melegen tálaljuk. Aki extra ízesítésre vágyik, lekvárral vagy mézzel is ízesítheti még.
 
Ez a desszert egészséges, laktató és könnyen emészthető. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, és nagy erénye, hogy ki-ki az ízlése szerint alakíthatja a hozzávalókat. Így tehetünk bele almát, aszalt vagy kompót szilvát, áfonyát, mazsolát, diót, fahéjat, de akár még csokoládét is, a cukor helyett használhatunk mézet is.
Még egy kis „nem mesterséges” adalék, hogy a köles „szuper egészséges” táplálék, teljes értékű gabona, vitaminokban (E, B1, B3) és ásványi anyagokban (vas, foszfor, mangán, cink, jód, magnézium, kovasav) gazdag, ezeken túl igen nagy előnye, hogy nem tartalmaz glutént. Támogatja az anyagcserét, az édesítésre ügyelve diétázóknak, cukorbetegeknek, gyomor problémákkal küzdőknek is kiváló.

Reméljük, hogy a húsos fogások kedvelőinek sem okoztunk csalódást.

Jó étvágyat kívánunk mindenkinek! Dobrou chut'!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése