Hrabal 100 – Hrabal programok, Hrabal rendezvények

Roham léptekben közeledik március 28., mikor is Bohumíl Hrabal születésének 100. évfordulója. Ahogyan azt már korábban beharangoztuk, idén, az egyik leghíresebb cseh írót ünnepelvén mind Csehországban mind Magyarországon számos különféle megemlékezés, program kerül megrendezésre. Most megpróbáljuk röviden felsorolni az általunk ismert hazai eseményeket arra biztatva olvasóinkat, hogy ha tudnak vegyenek részt a programok egyikén-másikán.



Mindjárt kezdjük is a sort az Óbudai Társaskörrel ahol március 11. és április 13. között Hrabal 100 címmel igazi Képmutogatásra kerül sor. A kiállításon Vladimír Boudník, Zdeněk Bouše és Oldřich Hamera - a Bohumil Hrabal írásaiból is ismerős - cseh képzőművészek alkotásai, valamint az író fenomén által készített, és eredetiben Budapesten most először bemutatott kollázsai láthatóak a számunkra ismert és kevésbé ismert Hrabal szövegek kíséretében.



Március 26-a és április 10-e között a sokak által már jól ismert „A Hrabal Galaxis Pillanatképei” című vándorkiállítását (az aszódi Fekete Ökör Baráti Kör rendkívül színvonalas munkája) ezúttal az Országos Idegennyelvű Könyvtárban tekinthetjük meg.


A Hrabal Galaxis Pillanatképei
Folytassuk a sort március 25-ével, amikor a Petőfi Irodalmi Múzeumban 18 órakor Pap János zenei akusztikus és nevetéskutató, Havas Judit előadóművész közreműködésével tart előadást „Jozef úr, a magas cét, de befelé...” címmel.


„Jozef úr, a magas cét, de befelé...”
Hommage à Hrabal
Március 27-én 19 órától ugyancsak az Óbudai Társaskör szervezésében tartanak Felolvasószínházi estet a Színházi Világnap alkalmából. Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Tasnádi Bence és Matiz Flóra közreműködésével, Székely Kriszta rendezésében Bohumíl Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című kultikus művét adják elő.



Hrabal születésének 100. évfordulójának napján 19 órától a Hrabal Asztaltársaság tart megemlékezést, stílszerűen a Hrabal Sörözőben. A rendezvényen a Mester írásaiból olvasnak fel a vállalkozó kedvű résztvevők, persze finom nymburki sör kortyolgatása kíséretében.



Szintén március 28-án nyílik meg a Hommage à Hrabal nevezetű kiállítás a budapesti Cseh Centrum épületében, amelyen a prágai La Femme Galéria 21. által képviselt művészek Bohumil Hrabal előtt tisztelgő művei láthatóak. A kiállítás jelenleg még a prágai óvárostéri Városházán látható, első magyarországi premierje a Cseh Centrumban lesz, és a közönség április 16-ig láthatja itt. Ezt követően a kiállítás azonban nem hagyja el Magyarországot. Április 24-től május 16-ig a tatabányai Vértes Galéria ad helyet a számára.


A születésnapon Budakalászon sem feledkeznek meg Mesterről. A Kós Károly Művelődési Központban és Könyvtárban 16 órától több igen kellemes programon vehetünk részt. Előbb "Az én Hrabalom" címmel beszélgetést szerveznek Kukorelly Endre vezetésével, ahol Bánsági Ildikó is felolvas Hrabal műveiből. Ezt követően Herman Flóra adja elő a Sörgyári Capriccio-t, majd végül Menzel filmek megtekintésével szerezhetünk kellemes perceket. Mindezek mellett sör, sajt, knédli, harmonikaszó és sok más érdekesség várja a látogatókat.


Március utolsó hetével nem érnek véget a hrabalos programok, sőt! Április 12-én az A38-as hajón kerül sor a Cseh Centrum zenés-filmes-irodalmi születésnapi party-jára a Staropramen támogatásával. A party remek programokban gazdag. Ivo Krobot és prágai „csapata” a Via Hrabal című multimediális előadással kalauzolja el a nézőket Hrabal világába. Majd az est során kerülnek kihirdetésre és vetítésre a tavalyi év során Jiří Menzel, Oscar- díjas cseh rendező által meghirdetett „Hrabal Habbal” rövidfilmpályázat győztes filmjei. Emellett Ladislav Michálek 60-as 70-es évekbeli fotóin az akkor még csak ötvenéves íróval és barátaival Prága azóta már eltűnt városrészeiben találkozhatunk, és a hangulat csúcspontra érkezéséről a Manon meurt, a fiatal rakovníki shoegaze zenekar gondoskodik.




Május 6-án az ELTE BTK cseh szak, a Szent-Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány, a Szláv Textus és a Cseh Centrum közös szervezésében kerül sor a Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezendő „Hrabal 100 – Túlságosan csendes születésnapi party“ című nemzetközi konferenciára. A konferencián, amely helyileg az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tartanak meg, számos kisebb, mintegy 15 perces előadásra kerül sor Bohumíl Hrabal életművével kapcsolatban irodalom, nyelvészet, transzlatológia, film, filozófia, kulturológia és történelem témakörökben.




Az augusztus 5. és 9. között megrendezendő 7. Ördögkatlan fesztiválon sem feledkeznek meg Bohumíl Hrabalról, sőt a rendezők egyik kedvenceként idén „virtuális díszvendéggé” választották. Hogy pontosan milyen programok szólnak majd a fesztiválon Hrabalról az még a jövő zenéje, de a színvonalas és érdekfeszítő megemlékezés garantált.

No, ennyit rövid ízelítőnek, aki további részletekre kíváncsi a Hrabal emlékprogramokkal kapcsolatosan, keresse fel a Cseh Centrum által készített www.hrabal100.blogspot.com oldalt!

4 megjegyzés:

  1. Gratulálok Zsolt ! Az Ördögkatlan Fesztivál nekem teljesen új ! Ez egy remek összefoglaló - remélem mindegyiken ott leszünk !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Pista! Én is remélem, hogy minél többre el tudunk menni!

      Törlés
  2. Hrabal 100, születésnapján az első 100 korsó sör 100 forintért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez remekül hangzik, de hol is kell ezért megverekedni? :)

      Törlés