Štramberki fülek, avagy a becsület és a győzelem süteménye

Csehország Morva-Sziléziai kerületében, a lengyel határtól mindössze 50 km távolságra található Štramberk városa. Ez a nagyon eredeti, szépséges kis hegyi városka a Beszkidek lábainál terül el. Kicsi kis ékszerdoboz, amely már az ősidők óta lakott terület volt, ahol az utcákon sétálva olyan érzésünk támad, mintha a történelembe csöppentünk volna vissza. Találkozhatunk itt 18-19. századi népi stílusú valach faházakkal, barokk épületekkel, a városka hegyén álló 13. századbeli várral, amelynek 40 m magas tornyából az egész vidéket jól belátni. Sorolnánk még szívesen az itteni látnivalókat és az egyéb gazdag program lehetőségeket, de cikkünk témája jelenleg nem maga Štramberk városa, hanem a hozzá igen szorosan kötődő híres-neves édességnek, a Štramberki füleknek, cseh nevén a “Štramberské uši“-nak a bemutatása.

Štramberki fülek
A Štramberki fülek egy nagyon könnyű, fűszeres mézeskalács tésztából készült édesség, amelynek kúp alakú formája egy fülkagylóra emlékeztet. Az íze finoman mézes és fűszeres, a receptje pedig természetesen szuper titkos. Csehországban a České Budějovice-i sör után 2007-ben másodikként a Štramberské uši kapta meg az Európai Bizottságtól a földrajzi elnevezéssel illetett, eredet védett márkajelzést. Štramberkben és közvetlen környezetében egy egyesületbe tömörülve mindössze nyolc olyan készítő van, akik használhatják ezt az márkanevet, a többi gyártó Perníkové uši-ként, azaz Mézeskalács fülekként hozhatja csak forgalomba. Így védik a város nevéhez szorosan kötődő finomság eredetiségét, amelynek a történetét nemsokára mi is elmeséljük.
Kicsi fül, nagy fül
A népszerű sütemény minősége erősen függ a tészta összetételétől és annak vastagságától, a sütéstől és a sütést követő, melegen történő formázástól. Még olyan részletekre is ügyelni kell, hogy milyen módszerrel végzik el ezt a “meleg hajlítást”, mert az íz szempontjából ez sem mindegy ám! A vékony, törékeny füleket védeni kell a nedvességtől és ha a tárolás a megfelelő módon történik, akkor a süti hosszú ideig eltartható lesz. Van egy városi legenda, amely szerint egy utazó az egyik télen Štramberkben járva vett egy csomaggal belőle, hazament, azonban elfeledkezett a zsebébe tett fülekről. Egy év múlva, amikor ismét elővette a télikabátját ráakadt, felbontotta és örömmel konstatálta, hogy a sütemény mit sem veszített az élvezeti értékéből. Lelkesedésében visszament Štramberkbe és kért ismét egy “ugyanolyan” süteményt.
"Füles" doboz, avagy doboznyi fül
Az uši mai gyártói, akik a termékük minőségére rendkívül igényesek, még a nagyanyáiktól tanulták a sütemény készítés mesterségét. A készítők között nagy a verseny, mindenki a saját fülére esküszik, ezért szinte valóságos háború zajlik Štramberkben. A városban évről évre megrendezik azt a versenyt, ahol profi és háziasszony kategóriában is lehet nevezni. A versenyen értékelési szempont a megjelenés, az íz, az illat és az általános benyomás, győzteseket pedig kategóriánként hirdetnek. Minél több kategóriában nyer valaki, annál nagyobb az ázsiója a műhelyének. Ezeken a versenyeken a “legnagyobb stamberki fül” világrekordjának a felállítását is megpróbálják, eddig a legnagyobb fület 2011-ben sikerült elkészíteni, amely 190 cm átmérőjű lett.
Készül az óriás fül
Kész a giga fül
Most már, hogy ilyen részletesen bemutattuk ezt a tradicionális és jellegzetes cseh édességet, ismerkedjünk meg a történetével is, amely dicsőséges, de ugyanakkor szomorú is. Ugorjunk vissza 1241-be, a tatárjárás idejére. A tatár seregek a lengyel határ felől törtek be Morvaország területére és sorjában égették fel a falukat, mészárolták le a férfiakat, vitték el a nőket és a lányokat rabszolgának. A szegény štramberkiek csak nézték, hogyan közelednek a tatárok, aztán nem tétlenkedtek. Felmentek a Štramberk közelében található Kotouč dombjára, amelyre mindössze két keskeny út vezetett, ezeket eltorlaszolták, így néhány támadást képesek voltak sikeresen visszaverni. A tatárok nyugodtak voltak, mert tudták, hogy jelentős erőfölényben vannak, szemben a védőkkel, akik előbb-utóbb kimerülnek majd. A legenda szerint azonban a védők nagy szerencséjére hatalmas felhőszakadás jött, a fáradt emberek minden erejüket összeszedve ástak egy tavat, ebbe fogták fel a lezúduló óriási vízmennyiséget, majd a gátat elvágva elárasztották a tatárok táborát. A nagy eső érkezését azzal a csodával magyarázták, hogy Szűz Mária meghallgatta az imáikat, és a segítségükre sietett. A tatárok nagy része megfulladt, egy kisebb részük pedig Přerov felé menekült el. Másnap reggel amikor a városlakók lementek a táborába, több zsákot találtak, amelyek levágott emberi fülekkel volt tele. Ezeket a „hódítók” a Khánnak akarták elküldeni annak bizonyítására, hogy hány kereszténnyel sikerült végezniük. Ezen nap emlékére született a környéken ez, az azóta már országszerte ismert és tradicionálissá vált sütemény.
Epres-tejszínes fül
Ahogy már említettük, a Štramberské uši eredeti receptje titkos, de a köztudatban azért jó pár recept kering. Ahogy az lenni szokott, minden családnak megvan a maga receptje. Ha valaki szeretné elkészíteni, kikísérletezni a sajátját, akkor írjon nekünk, és mi szívesen elküldjük vagy közzé tesszük a magazinunk oldalain a Štramberki fülek receptjét. Ha pedig kíváncsiak a városkára és szeretnék ezt a finomságot autentikus környezetben megkóstolni, kerekedjenek fel és látogassanak el csehországi kirándulásuk alkalmával Štramberkbe, ahol az idén még sok programlehetőség várja a helyieket és turista közönséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése