Cseh kisüzemi sörfőzdék 5. – Vysočina kerület

A „klasszikus Bohemiát” Morvaországgal mintegy összekapcsoló Vysočina kerület, az ún. Magasföld a természeti szépségek és az UNESCO világörökségi helyszínek mellett a söreiről is méltán híres. A regionális szintű sörfőzdéi közé tartozik a humpoleci Bernard, a jihlavai Ježek, a pelhřimovi Poutník, a havlíčkův brodi Rebel és az azonos nevű városban székelő Chotěboř. Aki egy kicsit is elmélyült a cseh sörök világában, az bizony már ennek a névsornak a láttán is elismerően csettint, pedig a java még csak most következik.





Csehország más részéhez hasonlóan napjainkban itt is gomba módra szaporodnak a 10 ezer hektoliter alatt termelő kisüzemi sörfőzdék, amelyek kiválóbbnál kiválóbb söröket állítanak elő, elsősorban a helybéliek, valamint az idelátogató turisták nagy megelégedésére. Kezdjük is gyorsan számba venni őket.

Gajdoš úr csapolja a saját főzetét
Mindjárt az első kicsiny, de annál remekebb sörfőzdénk a biskupicei Gajdoš, amelyet ugyan még csak tavaly indítottak be, de termékeik már több sörminősítő versenyen is kiváló értékelést kaptak. Alapvetően háromféle sörből áll a szortimentjük (10-es világos, 11-es élesztős világos és 13-as barna), de már előfordult, hogy erős, 13-as cseresznyés ízesítésűt is főztek.



Biskupicétől egy korsóhajításnyira észak-északkelet irányban leledzik a sokak által ismert Dalešicei Sörfőzde, a kultikus Sörgyári Capricció című film forgatási helyszíne, amelyről további információkat a Csehország, nem csak Prága hasábjain itt találhat az olvasó. Annyi biztos, hogy akár egy korsó 11-est, egy 13-as világos májové-t vagy éppen egy erős, barna Feldermant ajánlanak Önnek, a válasza csak egy lehet: Jöhet!


Podklášterní sörök
Dalešicéből északnyugat felé tovább bandukolva alig 15 kilométer megtételét követően Vladislavba jutunk, ahol már haladnak a Heřman nevet viselő sörfőzde beindítását célzó munkálatok. Reményeink szerint nem kell sokat várnunk arra, hogy megkezdje működését a cseh Magasföld legújabb ilyen jellegű egysége. Itt ugyan még nem olthatjuk szomjunkat, de ne keseredjünk el, mert alig 9 kilométerre, nyugati irányban egy nagyon is élő sörfőzde vár ránk, nevezetesen a Podklášterní pivovar azaz Kolostoralji Sörfőzde, amely rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert a környéken. Nem is csoda, hiszen a třebíči sörfőző mester Kaplan, Cornel és Urban nevet viselő sörcsodái (több mint 10 -féle, a 11-estől a 16-ig, köztük a hagyományos lágerek mellett IPA, Stout és vörös Ale is) még a legnyűgösebb sörkóstolók igényét is messzemenőkig kielégítik.


Ruprenz
Třebíčből Jihlava felé haladva találjuk Brtnice települését, ahol a tavalyi évben nyílt meg a Ruprenz sörfőzde. A Ruprenz sem szűkölködik a sörváltozatokban, világos vagy barna, IPA vagy láger, gyengéd 10-es vagy izmos 19-es egyaránt kóstolható, csak bírjuk a tempót.



Fájó szívvel továbbindulunk a kerület központja Jihlava felé, ahol a helyi „Sünis” sörgyár mellett 2011 óta egy másik üzemegység, az ún. Városi Sörfőzde is ontja a finomságait. Az alap választékba a 12-es világos Ignác és a 13-as félbarna Zikmund tartozik, de ezeken túl mindenféle izgalmasabbnál izgalmasabb speciális söröket (angol típusú IPA, gyümölcsös sörök, Amber Ale, kenderes, karamellás, tökös és még hosszan sorolhatnánk) is főznek, mondhatni közmegelégedésre.

Harrach
A Prága és Brünn közti autópálya mentén található Velké Meziříčí városa, ahol már több mint 10 éves pályafutást járt be a Jelníkova Vila nevezetű hotel saját sörfőzdéje a Harrach. A Pepa Zatloukal sörfőző mester által készített sörök között az alappillér az 5,2%-os világos és a 4,5%-os barna láger. Ezt az alapválasztékot a tetszésétől függően egészíti ki megfelelő gyakorisággal különleges főzetekkel, IPA, APA, kávés, búza és sokféle más sörökkel. A kerület északi határvidékén 2011 óta Ždírec nad Doubravou ad otthont a Na Ranči nevet viselő minisörfőzdének, melynek kiváló minőségét számos sörfesztivál ítészei előtt igazolta.

Áldás után jöhet a kóstolás
Egy kis irányváltással nézzünk körül Nyugat-Vysočinában, ahol szintén nem maradnak szomjan a helyi komlóalapú italok rajongói. Mindjárt kezdjük is a 2003 óta üzemelő, Želiv városka kolostorában időszakosan működő sörfőzdével. Az itt főzött söröket stílszerűen az egykori neves helyi apátokról nevezték el, így a 12-es világost Haštal-nak, a 15-ös erős speciált Salesiusnak, míg a 12-es búza sört Jeronýmnak hívják. Most karácsonyra pedig egy igazi különlegességgel 18-as dupla bak sörrel készülnek, amelyet már természetesen Isten nevében is megáldottak.


Kozlíček
Ki hinné el, hogy repül az idő, már 5 éve, hogy egy vállalkozó szellemű család Pacovban is elkezdte a szívükhöz közel álló saját nedűjüket előállítani. Már fél évtizede kóstolhatjuk a Gólemet és a többi finom helyi különlegességet. És ki gondolná, hogy már 8 év is eltelt azóta, hogy Milan Kozlíček úr Horní Dubenky-ben elindította saját sörfőző vállalkozását, persze szigorúan az 1516-os bajor sörtisztasági törvénynek megfelelően.



Ugyan, csak 2013 óta üzemel Kamenice nad Lipou városában a Kokeš nevű sörfőzde, de a település lakói már a XV. század óta készítették szorgalmasan finomságokat. Egykoron a város sörfőzdéjét Bedřich Smetana, a híres zeneszerző nagybácsikája is bérbe vette. A Kokeš minisörfőzde ma háromféle itallal szolgál, amelyek közül az egyik mézes, a másik barna, a harmadik pedig világos.



Végezetül álljon itt még két vadonatúj sörfőzde, amelyek közül az egyik a Dél-Morvaországi kerület határán fekvő Doubravník városka helyi sörelőállító műhelye, a másik pedig a Bystřice nad Pernštejnemhez tartozó Domanínban a Borovinka nevet viselő „minipivovar”. Ez utóbbiban 11-es Ale, 12-es pilseni típusú világos, 12-es félbarna és 13-as stout a szortiment, egy 10-es búzát, zabot, cirokot egyaránt tartalmazó speciális főzet mellett. Zárásként megjegyeznénk, hogy a fent felsorolt valamennyi sörfőzde választékába tartozó sörök túlnyomó többsége pasztőrözetlen és szűretlen, ahogy az egy jó kis friss seritaltól elvárható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése